Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2008 00:00

En mütevazı Oscar adayı

Juno
/images/100/0x0/55eab8caf018fbb8f8928143


Yön: Jason Reitman

Oyn: Ellen Page, Michael Cera

DRAM/KOMEDİ

JUNO

Juno, bu yılki Akademi Ödülleri’ne en iyi film dalında aday olan yapımların en düşük bütçelisi. Gençlik güldürüsü bu dalda ödüle kavuşamadı ama, senaristi Diablo Cody’ye en iyi özgün senaryo dalında Oscar’ı getirdi.

Minnesota’lı zeki bir kız olan Juno, hayatını kendi kurallarına göre yaşamak isteyen bir tiptir. Bir gün erkek arkadaşı ile sevişmeye karar verir. Ama sonunda hesaba katmadığı bir şey olur ve hamile kalır. Bu durumu çözmek için en iyi arkadaşı Leah ile bebeğini evlat edinecek bir aile aramaya başlar. Gözlerine evlat edinmek için yanıp tutuşan Mark ve Vanessa’yı kestirirler. Juno’nun doğumu yaklaştıkça, genç kız daha olgun tavırlar göstermeye başlar. Ancak Mark ve Vanessa çiftinde tam tersi gelişmeler olur ve görünüşte mutlu hayatları çatırdamaya başlar.

Gus Van Sant’tan edebiyat uyarlaması

Paranoid Park

Yön:
Gus Van Sant

Oyn: Gab Nevins, Dan Liu, Jake Miller

DRAM

PARANOİD PARK

Genç bir kaykaycı olan Alex, Portland’ın en belalı yeri olarak bilinen Paranoid Park yakınlarında, yanlışlıkla bir korumanın ölümüne sebep olur. Vicdan azabı ve korku ile Portland sokaklarında dolaşmaya başlayan genç, kendini rahatlatmanın yolunu kimseye bir şey anlatmamakta bulur. Bu esnada tanıştığı Macy’nin tavsiyeleri ona o kadar iyi gelir ki, acısıyla başa çıkmak için onu dinlemeye karar verir. Gus Van Sant’ın yeni filmi, Blake Nelson’ın aynı adlı romanından uyarlandı.

Afganistan’dan bir dostluk ve sadakat öyküsü

The Kite Runner

Yön:
Marc Forster

Oyn: Wali Razaqi, Said Taghmaoui

DRAM

UÇURTMA AVCISI

Uçurtma Avcısı, Afgan yazar Halit Hüseyni’nin aynı adlı romanından uyarlandı. Uzun yıllardır Kaliforniya’da yaşayan Emir adlı bir Afgan göçmeninin hikayesini anlatıyor. Emir, Rus işgalinden sonra Amerika’ya göç eden Kabil’li zengin bir tüccar ailenin oğludur. Çocukken, evlerindeki hizmetçinin oğlu Hasan en iyi arkadaşıdır. Zor durumda olduğu bir anda, Hasan’a yardım etmediği için uzun yıllar pişmanlık duymuştur. Yıllar sonra, Hasan ve karısının Taliban tarafından öldürüldüğü haberini alınca, en azından onun oğlunu kurtarabilmek için Afganistan’a döner.

İntihar eylemcisinin anatomisi

Yön: Talip Karamahmutoğlu

Oyn: Ozan Bilen, Fuat Saka, Selçuk Yöntem

DRAM

GİRDAP

Antalya’da yaşayan genç Umut, İstanbul Üniversitesi’ni kazanınca bu şehre taşınır. Önce okul kaydını yaptırır, ardından kantindeki ilanlara bakarak kiralık bir ev bulur. Öğrenci evinde yaşadığı bazı mistik olaylar, Umut’un inançlarının değişmesine neden olur. Farklı bir arkadaş çevresi ve yaşam tarzı edinir. Yaşadığı olaylarla başa çıkmanın yolunu ibadette ve dini bir hayat tarzında arar. Başlangıçta her şey iyi gibi görünse de, zamanla köktendinci bir grubun içinde olduğunu anlar. Bütün arkadaş çevresinden ve ailesinden kopar. Ona verilen son görev ise canlı bomba olup, intihar saldırısında bulunmaktır.

Majestelerinin kirli çamaşırları

The Bank Job

Yön: Roger Donaldson

Oyn: Jason Statham, Saffron Burrows

BANKA İŞİ

1971 Eylül’ünde, bir grup hırsız Londra Baker Caddesi’nde bir bankayı soyar. Tünel kazarak gerçekleştirdikleri soygunda, milyonlarca sterlin, çok değerli mücevherler elde ederler ve bütün kasaları açarlar. Soygunu gerçekleştiren kişilerin kimliği hiçbir zaman belli olmaz. Polis olayı aydınlatmak için hiçbir tutuklama veya sorgulama yapmaz. Birkaç gün boyunca gazeteler olayı ilk sayfadan duyurur. Ama Britanya hükümeti, basına "D Uyarısı" yapınca, artık o haberler de çıkmaz olur. Seneler sonra anlaşılacaktır ki, olayın kapatılmasının nedeni, Kraliyet Ailesi’nin ortasında bulunduğu bir cinayet, yolsuzluk ve seks skandalıdır.

Karmaşık ilişkiler

Yön: Ümit Ünal

Oyn: Erdem Akakçe, Selen Uçer

DRAM

Orta halli memur ailesinden gelen Ender, arkadaşı Veli ile bir tekstil şirketinin ortağı olmuştur ve tasarımcı Gül ile ilişkisi vardır. Enver, Gül’ü Veli’nin karısı Selda ile aldatırken, Gül de Veli ile beraber olur. Herkes ortadaki karmaşık durumun farkındadır ama görmezden gelmeyi tercih eder. Ama zamanla hepsi bunalıma sürüklenecektir.

Kaliteli gerilim sevenlere

Awake

Yön:
Joby Harold

Oyn: Hayden Christensen, Jessica Alba

GERİLİM

ANESTEZİ

Clay, geçirdiği açık kalp ameliyatı sırasında "anestezik farkındalık" yaşar. Yani uyanıktır ve olup bitenin tamamen farkındadır. Operasyonun tüm acısını hissetmesine rağmen, vücudu hiçbir şeye tepki gösteremez. Bu arada ameliyatta işler yolunda gitmeyince, Clay’in genç karısı onun hayatıyla ilgili önemli kararlar vermek zorunda kalır. Bütün bu olup bitenlerin sonunda Clay’in zihninde garip düşünceler canlanmaya başlar.

Anestezi, yönetmen Joby Harold’ın ilk filmi. Ama bu psikolojik gerilim, şimdiden Memento ve Sixth Sense ile karşılaştırılmaya başlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!