Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2006 00:00

Edebiyat tarihinin en kibar hırsızı beyazperdede

Arsene Lupin

Yön: Jean-Paul Salome

Oyn: Romain Duris, Kristin Scott Thomas, Pascal Greggory

AKSİYON/MACERA/KOMEDİ

Arsen Lüpen

Robin Hood’un yardımseverliği, Sherlock Holmes’un tümdengelim yeteneği ve Don Juan’ın cazibesinin mükemmel bir karışımı... Kibar hırsız Arsen Lüpen’in maceraları, haftanın en kayda değer filmi.

Fransız yazar Maurice Leblanc’ın The Countess of Cagliostro adlı eserinden uyarlanan film, edebiyat tarihinin en "cool" hırsızı Arsen Lüpen’in, Normandiya’dan Paris’in karanlık sokaklarına uzanan unutulmaz maceralarını konu alıyor.

Öykü kısaca şöyle: Kontesin aile mücevherlerinden çok gizli belgelerine kadar her şeyi ustaca çalan Arsen Lüpen, kötü şöhreti yüzünden kendisini bir anda bazı soğukkanlı seri cinayetlerin ve cüretkár hırsızlıkların baş zanlısı pozisyonunda bulur. Oysa öldürmeye her zaman karşı olmuştur. Kimliğini gizleme konusunda bir bukalemun gibidir. Keskin zekasıyla düşmanlarının, dostlarının ve kurbanlarının aklını başından alır. Bu kibar hırsızı büyük sürprizler beklemektedir...

Karizmatik Arsen Lüpen’i, Romain Duris canlandırıyor. Aşk maceralarının baş kahramanı Josephine rolünde ise Kristin Scott Thomas oynuyor. Edebiyat dünyasının en renkli karakterlerinden biri olan Arsen Lüpen’in maceraları, komedi, aksiyon ve romantizm türleri arasında geziniyor. Film, eleştirmenlerden geçer not almasa da, farklı anlatımıyla sinemaseverlerin beğenisini kazandı.

Gülmek isteyenlere

Quatre Etoiles

Yön: Christian Vincent

Oyn: Isabelle Carre, Jose Garcia, François Cluzet

KOMEDİ

Tatlı Hayat

Franssou, normal ve rutin hayatını sürdürürken, birdenbire 50 bin Euro’luk bir mirasa konar. Ancak bu can sıkıcı bir rakamdır. 50 bin Euro ile ne bir ev alabilmektedir ne de bir iş kurabilmektedir. Parayla mantıklı bir yatırım yapamayacağını anlayınca Cannes’da gönlünce bir tatil yapmaya karar verir. Franssou, Carlton Oteli’nde tatilini geçirirken Stephane adlı sıradışı bir üçkáğıtçıyla tanışır...

Tatlı Hayat, bildiğimiz Fransız komedilerinden farklı bir yapıya sahip. Derdi entelektüel mizah yapmak değil. Öyle üzerinde çok kafa yoracak bir öyküye de sahip değil. Tamamen durum komedisinden besleniyor. Tek bir amacı var, o da 106 dakikalık süre içerisinde izleyiciyi olabildiğince güldürmek. Sürükleyici temposu ve oyuncularının başarılı performanslarıyla öne çıkan Tatlı Hayat, keyifli bir komedi. Fazla kafa yormadan bir buçuk saatinizi gülmeye ayırdıysanız, yerinde bir tercih olabilir.

Orman halkı çitin ötesini merak ediyor

Over The Hedge

Yön: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick

ANİMASYON/KOMEDİ

Orman Çetesi

Michael Fry ile T. Lewis’in, bir kaplumbağa ve bir rakunun gözünden insanoğlunu ti’ye aldığı, 1995’te yayınlanmaya başlayan ünlü çizgi bant serisi, keyifli bir animasyon çalışmasıyla karşımızda. Film, 237 kişi tarafından üç yıl gibi uzun bir sürede tamamlandı. Yönetmenleri, AntZ’dan tanıdığımız Tim Johnson ile Chicken Run (Tavuklar Firarda)’nın senaristi Karey Kirkpatrick. Orijinal seslendirme kadrosunda önemli isimler var. Üçkáğıtçı rakun RJ’yi Bruce Willis, ihtiyatlı kaplumbağa Verne’yi Garry Shandling, hiperaktif sincap Hammy ise Steve Carell seslendiriyor.

Gelelim insanların dünyasını hayvanların gözünden keskin bir mizah anlayışıyla ti’ye alan filmin konusuna: Uzun kış uykusundan uyanan kaplumbağa Verne ve arkadaşları, büyük bir sürprizle karşılaşır. Yemyeşil ormanın ortasına yüksek, yeşil bir çit yapılmıştır. Fırsatçı rakun RJ, yeşil çitin ötesindeki dünyanın "iyi ve kaliteli hayata açılan kapı" olduğunu söyler. Kaplumbağa Verne’e göre çitin arkasında, asla "bu kadarı bana yeter" diyemeyen, adına insan denilen tuhaf yaratıklar yaşamaktadır. İhtiyatlı kaplumbağa Verne çiti geçmemekte kararlıdır. RJ ısrar eder... Küçüklere olduğu kadar büyüklere de seslenen Orman Çetesi, imdb kullanıcılarından 10 üzerinden 7.2 gibi etkileyici bir not aldı. Haftanın en iyi seçeneklerinden birisi.

Alacakaranlık

Half Light

Yön: Craig Rosenberg

Oyn: Demi Moore, Hans Matheson, Kate Isitt

ROMANTİK GERİLİM

Demi Moore’dan Hitchcockvari gerilim

Demi Moore, Alacakaranlık’ta esrarengiz yazar Rachel olarak karşımızda. Rachel’in hayatı yedi yaşındaki oğlu Thomas’ın boğulmasıyla kábusa dönmüştür. Milyon dolarlık ön ödemeye rağmen yeni romanı için tek bir satır bile yazmamıştır. Üstelik evliliğinde de uzatmaları oynamaktadır. Bir arkadaşının tavsiyesiyle, sakin bir balıkçı köyüne yerleşip romanını bitirmeye karar verir. Bu ıssız balıkçı kasabasında ölen oğlundan mesajlar almaya başlar... Filmde Demi Moore’a genç yetenek Hans Matheson (Doktor Jivago, Sefiller) eşlik ediyor. Avustralyalı yazar ve yönetmen Craig Rosenberg, filmin yönetmenliğini üstleniyor. Hitchcockvari bir gerilim olan filmin imdb notu 10 üzerinden 6.

Animasyon tadında bir film

Little Man

Yön: Keenen Ivory Wayans

Oyn: Marlon Wayans, Shawn Wayans, Tracy Morgan

KOMEDİ/SUÇ

Küçük Adam

Korkunç Bir Film serisinin yaratıcıları Wayans Kardeşler, ünlü Bugs Bunny karakteri Bebek Finster’a saygı duruşu niteliği taşıyan yeni filmlerinde, yine tam bir kardeş dayanışması gösteriyor. Senaryoyu birlikte yazmışlar. Başrolleri Marlon ve Shawn Wayans üstleniyor. Yönetmen koltuğunda Keenen Ivory Wayans oturuyor. Filmin konusu şöyle:

Uzun süre hapiste yattıktan sonra şartlı tahliye ile serbest bırakılan, suç dünyasının en kısa boylu mücevher hırsızı Calvin, emekli olmadan önce son bir vurgun yapmanın peşindedir. Eski ortağı Percy ile ’Kraliçe Elmas’ını çalmak için harekete geçer. Ancak aksilikler birbirini kovalar ve Calvin, elması bir kadının el çantasına atar. Geri almak için bebek kılığında kadının evine girer. Ancak kadın bu sevimli bebeğe bayılır. Onu bırakmaya hiç niyeti yoktur... Küçük bir hatırlatma; film imdb’den 10 üzerinden 2.2 gibi gerçekten çok kötü bir not almış.

Not: 75 santimlik bebeği 1.90’lık Marlon Wayans oynuyor. Tabii görsel efektler sayesinde Marlon’un kafası kısa boylu bir dublörün vücuduna yerleştirilmiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!