Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2006 00:00

İki erkeğin destansı aşk hikayesi

Brokeback Mountain

Yön: Ang Lee

Oyn: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Randy Quaid


Çin ve Malezya’da gösterimi yasaklanan, diğer taraftan Kanada ve Amerika’nın dağlık bölgelerinde "Kovboy Kampı" adı verilen yeni bir turizm sektörünün doğmasına vesile olan Brokeback Dağı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük yankı uyandırdı. Film vizyona girmeden çok önce, "İ... Kovboylar" gibi bir adla piyasaya korsan VCD ve DVD’leri sürüldü.

Eat Drink Man Woman (1995), Sense and Sensibility (1995), Buz Fırtınası (1997), Kaplan ve Ejderha gibi farklı türlerde birçok önemli filme imza atan Ang Lee filmi, Pulitzer ödüllü E. Annie Proulx’un gerçek bir gay cinayetinden yola çıkarak kaleme aldığı kısa öyküsünden uyarladı.

Yönetmen, Teksas eyaletinde geçen öyküyü 1963 yılına taşımış. Brokeback Dağı’nda tanışan biri çiftçi, diğeri rodeo kovboyu iki erkeğin uzun yıllara yayılan aşkını anlatıyor. Öyle bir aşk ki, her iki erkeğin de evlenmesine rağmen devam ediyor. Ama hiçbir zaman özgürce yaşanamıyor ve giderek büyük bir trajediye dönüşüyor.

Ang Lee, öyküsünü abartıya kaçmadan sade bir dille anlatmış. Buna rağmen, yaşanan aşk, eşcinsellik konusunda en tutucu izleyicileri bile gözyaşına boğacak derecede dramatik. Film, eşcinselliği konu alan filmlerde işlenen birçok klişeyi yerle bir ediyor. En çok tartışma yaratan özelliği ise bu büyük aşkın Vahşi Batı gibi son derece maskülen bir alanda yaşanıyor olması.

Heath Ledger ve Jake Gyllenhaal’ın harika oyunculuklarıyla da değer kazanan Brokeback Dağı’nda, sanıldığının aksine çok fazla sevişme sahnesi yok. Bir iki sahne var onlar da üstü kapalı geçiliyor. Ancak buna rağmen işlediği tema gereği filme birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de 18 yaş sınırı getirildi. En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Müzik dallarında üç Oscar kazanan Brokeback Dağı, hálá bazı ülkelerde eşcinsel ilişki yaşayanların ölümle cezalandırıldığı bir dünyada, eşcinsellerin sosyal haklar kazanmasında büyük bir rol oynayacağı kesin. Bu filmi hem destansı bir aşk öyküsü görmek, hem de eşcinsellerin yaşadığı toplumsal baskıları anlamak adına izleyebilirsiniz. Tartışmasız haftanın en iyisi.

Çağdaş Amerikan Edebiyatı’nın sıradışı yazarıyla tanışın

Capote

Yön: Bennett Miller

Oyn: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Clifton Collins Jr


Film, The New Yorker dergisine 17 yaşında ofisboy olarak giren, 24 yaşında yazdığı ilk kitabı Başka Sesler, Başka Odalar (1948) ile şöhreti yakalayan, Tiffany’de Kahvaltı gibi birçok eseri sinemaya uyarlanan, Çağdaş Amerikan Edebiyatı’nın sıra dışı yazarı Truman Capote’nin hayatından bir bölümü konu alıyor.

Elizabeth Taylor, Laurence Olivier, Alfred Hitchcock gibi efsane isimlerle yaptığı röportajlar ve biyografi kitaplarıyla tanınan Greald Clark’ın yazdığı biyografiden uyarlandı. Yönetmen Bennett Miller’in ilk uzun metrajlı filmi. Truman Capote’nin gazetede okuduğu bir cinayet haberinden yola çıkarak "In Cold Blood" (Soğukkanlılar) adlı romanını yazma sürecini ele alıyor. Bu tüyler ürpertici cinayeti araştırma sürecinde yazarın hayatında meydana gelen değişime odaklanan yapıt, Philip Seymour Hoffman’a En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazandırdı. Eşcinselliğini cesurca ele alışı, nükteli dili ve renkli kişiliğiyle Amerikan popüler yaşamına damgasını vuran Truman Capote’yi tanımak için çok iyi bir fırsat. Not: Yazara şaşırtıcı derecede benzeyen Philip Seymour Hoffman rolü için tam 18 kilo verdi.

Kırmızı Başlıklı Kız polis soruşturmasında

Hoodwinked

Yön: Cory Edwards-Todd Edwards-Tony Leech


Kırmızı Başlıklı Kız masalını bilmeyeniniz yoktur. Hasta ve yaşlı büyükannesine yemek götürmeye çalışan sevimli küçük kız, ormandan geçerken kötü kalpli kurtla karşılaşır... Grimm Kardeşler’in bu unutulmaz masalıyla aynı adı taşıyan animasyon, efsanenin ardındaki şoke edici gerçekleri açıklıyor! Filmde Kırmızı Başlıklı Kız, Büyükanne, Oduncu ve Kurt polis tarafından tek tek sorguya çekiliyor. Ve her biri farklı bir öykü anlatıyor. Modernize edilmiş bu yeni masal, tek bir gerçeğin olmadığını öne süren Akira Kurosawa’nın Rashomon filmine (1950) benzer bir anlatıma sahip. Grimm Kardeşler’in orijinal masalını ti’ye alan filmde, animasyonlarda pek rastlanmayan kurgusal oyunlar yer alıyor. Son dönemde izleyebileceğiniz belki de en şaşırtıcı animasyonlardan biri. Yetişkinler de ilgiyle izleyebilir.

Efsane geri döndü

The Pink Panther

Yön: Shawn Levy

Oyn: Steve Martin, Kevin Kline, Jean Reno, Beyonce Knowles


Unutulmaz komedi serisi Pembe Panter, 1963 yılından bu yana sekiz kez beyazperdeye konuk oldu. Peter Sellers’la özdeşleşen seri, usta aktörün 1980 yılındaki ölümünden sonra da devam ettirildi, hatta Pembe Panter’in İzinde (1982), Sellers’ın önceki filmlerinden kesilen sahnelerle oluşturuldu. Yapımcılar için adeta bir altın madeni olan Pembe Panter’in Peter Sellers’sız 1983 ve 1993 versiyonları büyük bir fiyaskoyla sonuçlandı.

Fanatiklerinin tüm karşı çıkışlarına rağmen yine yeni bir Pembe Panter filmiyle karşı karşıyayız. Müfettiş Clouseau’yu Steve Martin, Şef Dreyfus’u Kevin Kline ve Clouseau’nun asistanı Gilbert Ponton’u Jean Reno canlandırıyor. Seksi pop yıldızı Beyonce ile gözlere de hitap eden filmin yönetmenliğini, adını daha çok TV dizileriyle duyuran Shawn Levy üstleniyor. 2006 model Pembe Panter’de Müfettiş Clouseau, 1963 yapımı ilk filmde olduğu gibi yine paha biçilemeyen kayıp bir elmasın peşine düşüyor. Dünyaca ünlü futbol antrenörü Yves Gluant öldürülür. Gluant’ın sevgilisine ait elması bulmak için Paris ve New York arasında mekik dokuyan Clouseau’nun son macerası, hem eleştirmenlerden hem de Pembe Panter fanatiklerinden geçer not alamadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!