Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2006 00:00

Nicolas Cage hava durumu sunuyor

The Weather Man

Yön:
Gore Verbinski

Oyn: Nicolas Cage, Hope Davis, Michael Caine

Karayip Korsanları ile büyük bir başarı kazanan Gore Verbinski’nin yönetmenliğini üstlendiği Fırtınalı Hayatlar’da, Nicolas Cage’i özel yaşamında büyük sorunlar yaşayan bir hava durumu sunucusu olarak izleyeceğiz. Hope Davis, Michael Caine gibi usta oyuncuların da rol aldığı filmin konusu şöyle: Chicago’da yerel bir kanalda hava durumu sunuculuğu yapan David Spritz (Nicolas Cage), ulusal kanallardan birinin "Hello America" adlı sabah programından teklif alır. Bu altın fırsatı çok iyi değerlendiren David, kariyerinde büyük bir çıkış yakalar. Ancak özel hayatı iyi gitmemektedir. Sancılı bir boşanma süreci yaşamaktadır, babası ağır hastadır ve çocuklarıyla arası da iyi değildir. Olayları çözmeye çalışan David, yaşamın tıpkı hava koşulları gibi beklenmedik gelişmeler ve sürprizlerle dolu olduğunu öğrenmekte gecikmez.

Fırtınalı Hayatlar, Amerikan tarzı hızlı yaşamı bir hava durumu sunucusunun özelinde tartışmaya açıyor. Hava koşullarıyla yaşam arasındaki yakın bağı, hava durumu sunucularını normal insanlardan ayıran özellikleri ve Nicolas Cage’in eleştirmenlerden büyük övgü alan performansını merak ediyorsanız Fırtınalı Hayatlar’ı kaçırmayın deriz.

Absürd yaşam dersleri

Me and You and Everyone We Know

Yön:
Miranda July

Oyn: John Hawkes, Miranda July, Miles Thompson, Brandon Ratcliff

5. !f Bağımsız Film Festivali’nde büyük ilgi gören Ben ve Sen ve Diğerleri, geçtiğimiz yıl Cannes’da Altın Kamera dahil dört ödül ve Sundance Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanmış bir film. Sıradışılığın sınırlarını zorlayan, fikri ve vicdanı hür bir bağımsız sinema şöleni. Hayatta yalnızları oynayan bir grup insanın kesişen öykülerini perdeye taşıyor. Gayet ilginç bir öyküsü var: Ayakkabı satıcısı Richard Swersey, eşinden yeni boşandıktan sonra iki çocuğuna tek başına bakmak zorunda kalır. Ancak Richard’ın çocukları hayata çok farklı perspektiflerden bakmaktadırlar. Yedi yaşındaki oğlu, sanal alemde kadınları bulutlara çıkartan bir seks uzmanıdır. 14 yaşındaki diğer oğlu ise seksi pratik anlamda hayata geçirmiştir. Üstün performansıyla mahalledeki genç kızları evliliğe hazırlamaktadır. Richard Swersey’in hayatına para kazanmak için taksi şoförlüğü yapan video sanatçısı Christine Jesperson da girince, filmin öyküsü daha da marjinal kulvarlara yelken açar.

Ben ve Sen ve Diğerleri, hayata dair sağlam tespitlerle dolu bir çalışma. Aşktan sekse, yalnızlıktan varoluş sorunlarına kadar birçok konuda derin anlamlarla yüklü. Bir diğer özelliği de derdini çok sade bir sinema diliyle anlatıyor olması. Filmdeki diyaloglar ve aforizmalar not alınacak cinsten. Daha ilk sinema filminde böylesine büyük başarılar elde eden Miranda July, filmin senaryo yazarlığını ve başrollerden birini de üstlenmiş. Oyunculuğu da en az yönetmenliği kadar başarılı. Absürd mizah anlayışının doruklara çıktığı, garipliğin resmini çizen Ben ve Sen ve Diğerleri, haftanın en iyisi.

Köylü kadınların tiyatro macerası

Oyun

Yön:
Pelin Esmer

Oyn: Behiye Yanık, Cennet Güneş, Fatma Fatih

Pelin Esmer, ilk belgeseli Koleksiyoncu ile Roma Bağımsız Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülü kazanmıştı. Yönetmenin üç kişilik bir ekiple çektiği Oyun adlı belgeseli ise, Mersin’in bir dağ köyünde kendi hayatlarından yola çıkarak tiyatro oyunu sahneye koyan dokuz kadının öyküsünü anlatıyor. Belgesel, Kadının Feryadı adlı oyunun sahnelenme sürecini ve kadınların bu süreçte geçirdiği değişimleri konu alıyor. Pelin Esmer’in gazetede okuduğu bir haberden yola çıkarak çektiği Oyun, Trieste Uluslararası Film Festivali’nden En İyi Belgesel Ödülü kazanan nitelikli bir çalışma.

10 bin dolara cinayet zevki

Hostel


Yön: Eli Roth

Oyn: Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson, Barbara Nedeljakova

Eli Roth, 1.5 milyon dolara çekip 100 milyon dolar hasılat elde ettiği Cabin Fever (Dehşetin Gözleri) filmiyle bir anda korku sinemasına bomba gibi düşmüştü. Yönetmenin merakla beklenen filmi Otel, yapımcıların deyimiyle tüyler ürpertici gerçek bir öyküden yola çıkıyor. Eli Roth’un başta belgeselini çekmek istediği, ancak kendi deyimiyle ’tırsınca’ filmde karar kıldığı öykünün özeti şöyle:

Tayland’da özel şifreyle girilen bir web sitesi, müşterilerine 10 bin dolar karşılığı, gizli bir otelde insan öldürme zevkini yaşatmaktadır. Olayın daha da trajik yönü, kurbanların açlık sınırında yaşayan ailelerini kurtarmak için bu işe gönüllü olan kişilerden oluşmasıdır.

Film, bu şehir efsanesi olma olasılığı yüksek olayı, üniversite mezunu iki maceraperest ve yolda tanıştıkları İzlandalı bir gezginin maceralarıyla ele alıyor. Üç kafadar Slovakya’da bir öğrenci pansiyonuna yerleşir. Ve çok kısa bir süre içerisinde birbirinden güzel kadınlarla tanışırlar. Ancak kahramanlarımızı büyük sürprizler beklemektedir.

Slovakya’da büyük tepkilere yol açan film, uluslararası organize suç ve seks turizminin tüyler ürpertici hikayelerini perdeye taşıyor. Son dönemde yükselişe geçen Uzakdoğu korku filmlerinden fazlaca esinlenen Otel’i Eli Roth, arkadaşı Quentin Tarantino’dan aldığı destekle, 4.5 milyon dolar gibi küçük bir bütçeyle çekti.

Psikolojik gerilimden hoşlananlara

Saint Ange

Yön:
Pascal Laugier

Oyn: Virginie Ledoyen, Lou Doillon, Catriona MacColl, Dorina Lazar

Anna, Saint Ange adında kapanmak üzere olan bir yetimhanede temizlikçi olarak işe başlar. Yetimhanede Judith adında gizemli bir çocuktan başka kimse kalmamaktadır. Anna, çok geçmeden yetimhanenin ıssız koridorlarında yankılanan çocuk sesleri duymaya başlar. Ancak bu garip sesleri ondan başka kimse duymamıştır... Diğerleri ve 6. His gibi psikolojik gerilimleri hatırlatan bir çalışma.

Nazi kampları üzerine yeni bir film

Fateless

Yön:
Lajos Koltai

Oyn: Marcell Nagy, Bela Dora, Balint Pentek, Aron Dimeny

Kadersizlik, Macar görüntü yönetmeni Lajos Koltai’nin ilk yönetmenlik denemesi. Film, yazar Imre Kertesz’in II. Dünya Savaşı’nda, toplama kampında yaşadıklarından yola çıkarak yazdığı Nobel ödüllü romandan uyarlandı. Hitler döneminde geçen film, gençlik yıllarında Nazi toplama kampı Auschwitz’de yaşam mücadelesi veren Macar Yahudisi Gyuri’nin öyküsünü konu alıyor. Müziklerinde dünyaca ünlü usta Ennio Morricone’nun imzası var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!