OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 13, 2004 00:00
Belki Akarsu Caddesi’nin ismini daha önce hiç duymadınız. Belki de sık sık geçmenize rağmen, başınızı kaldırıp caddenin adına bakmadınız. Şimdi hatırlatınca ‘Hay Allah’ diyeceksiniz çünkü mutlaka tanıyorsunuz o kaldırımları.O kadırımlar ki tam Cihangir’in orta yerinde uzanıyor ve de üzerinde bugünlerde pek çok yerde methini duyduğunuz, meşhur kafeleri barındırıyor. Deniz Türkali’nin Leyla’sı, Orhan Kemal’in İkbal Kahvesi, Lale Müldür’ün ‘Aman sakın yazmayalım da bize kalsın’ dediği Kahve 6, Ayşegül Aldinç’in isim anneliğini yaptığı Pencere, tekmili birden Akarsu Caddesi’nde. Biz de bu yeni eğilimi yerinde tespit etmek üzere doğruca caddeye gittik ve karşılıklı sıralanan tüm mekanları bir uçtan diğer uca gezdik. Neyi nerede yemeli, hangi kafeyi neden tercih etmeli? Kimlerle nerede karşılaşmanız olasıdır? İşte bütün bu soruların cevapları...KRİSTAL PİZZA HAMBURGER: Caddenin, Firuzağa kahvesine bakan ucunda, tam köşede. Semtin 25 yıllık fast-food’cusu. Çeşit çeşit pizza, döner ve pide yiyebilirsiniz. Açıkhavada da oturabileceğiniz mekanda ücretsiz paket servisi var. Tel: (212) 243 10 77ÖZKONAK MUHALLEBİCİSİ: Kristal Pizza’nın hemen yanında. 1963 yılından beri faaliyette. Bir esnaf lokantası olan mekanda Osmanlı mutfağı ağırlıkta. Tavuk göğsü ve kazandibinin ünü dilen dile dolaşıyor. Mekanın ünlü müdavimleri arasında Umur Bugay, Mehmet Ali Alabora, Şener Şen ve Kenan İmirzalaoğlu var. Kebap çeşitlerinin de ustalıkla yapıldığı tarihi lokantada 10 milyona
yemek yemek mümkün. Meşhur tavuk göğsünün fiyatı ise 2 milyon lira. Tel: (212) 249 13 07PENCERE: Mayısın ilk haftası açılan mekanın isim annesi ve de en sadık müdavimi Ayşegül Aldinç. Sahibi Tamer Aktaş. İşletmeciliğini Umut Büyüksökmen yapıyor. Eski bir binanın ilk katına açıldı. Sevda Ferdağ da her gün mutlaka gidiyor. Dünya mutfağı servis ediliyor. Zeytinyağlılarda özellikle enginar ve biber dolma çok beğeniliyor. Tatlı olarak cheesecake tavsiye edilir. Meyve aromalı bol buzlu frozen mutlaka denenmeli. Limonata kendi imalatları. İki kişi ortalama 20-25 milyona rahatlıkla çıkabilir. Her gün 09.00-24.00 arası açık. Tel: (212) 244 38 54KAHVEDAN: 1997’de açılan mekanı Onur Atmaca işletiyor. Osmanlı mutfağı ağırlıkta. Özellikle saray köftesini müdavimleri anlata anlata bitiremiyor. Füzyon ve Akdeniz mutfağından da örnekler bulabilirsiniz. Ev yapımı ravyoli ile ıspanaklı piliç göğsü tavsiye edilir. Limonata ve buzlu çay kendi imalatları. Soğuk alkolsüz içecek smoothies çok seviliyor. 10 milyona karnınızı doyurabiliyorsunuz. Müdavimler arasında Hale Soygazi, Atıf Yılmaz ve Ramize Erer var. Her gün 08.30-22.00 saatleri arasında açık. Tel: (212) 292 40 30LEYLA: Son günlerin en popüler mekanı, Cihangir’in yeni gözdesi. Leyla, üç ortaklı bir yer. Tiyatrocu Deniz Türkali de aralarında yer alıyor. Kafe, bar ve restoran olarak hizmet veriyor. Mönüsüne İtalyan mutfağı hakim. Dünyanın ünlü şehirleriyle isimlendirilmiş kahvaltıları pek meşhur. Kahvaltılar 10 milyon, salata ve spagettiler 7 milyon lira. En çok talep gören yemekler ise Sicilya usulü güveçte sebze (7 milyon) ile limonlu tavuk (8 milyon). Ünlü müşterileri arasında Murathan Mungan, Birol Ünel, Nurgül Yeşilçay, Şerif Gören var. Sabah 04.00’e kadar açık. Tel: (212) 244 53 50İKBAL KAHVESİ: 2000 yılında açıldı. Yanıbaşında ünlü yazar Orhan Kemal’in müze evi bulunuyor. İsmini Orhan Kemal’in Cağaloğlu’nda sıklıkla gittiği kahveden alan mekanda yazarın kitapları da satılıyor. Tam anlamıyla eski usül bir Türk kahvesi burası. Müdavimleri arasında Sevda Ferdağ, Vedat Türkali ve Yıldırım Türker var. Adana yöresine özgü bir biçimde pişirilen Tarsusi kahvesini denemelisiniz. Her gün 20.30’a kadar açık. Tel: (212) 292 92 45 SARIMSAK: Semtte yaşayan İtalyan ve Fransızlar tercih ediyor. Bir buçuk yıl önce açıldı. Sahibi Güneş Kurturan, 3 peynirli tortillalarının çok sevildiğini söylüyor. Yemekleri kendisi yapıyor. Bir makarna çeşidi olan carbonara yiyip, sangria içmeden ayrılmayın. Mekanda 80’lerin müzikleri çalıyor. Salata fiyatları 4-6 milyon lira arasında. Tel: (212) 293 76 56 PAN CAFE: Bir buçuk yıl önce açıldı. Esra Tığ Akın ve Lale Kalpakçıoğlu işletiyor. Tam bir mahalle kahvesi. Ünlü müdavimleri arasında Mehmet Ali Alabora, Mustafa Alabora ve Yıldırım Türker var. Son derece zengin bir mutfağa sahip. Ev yapımı limonata ve frozen’lar çok beğeniliyor. Pan karışık tabak, Pan salatası ve çikolatalı cheesecake en çok tercih edilenler arasında. Ağırlıklı olarak caz müzik çalıyor. Bir krep ile bir içeceğe 7,5 milyon lira ödüyorsunuz. Tel: (212) 251 16 26PORTE: Şubat ayında açıldı. İtalyan ve Akdeniz mutfağı ağırlıkta. 70-80 civarında yemek çeşidi servis ediliyor. Haftasonları
balık ağırlıklı bir mönü uygulanıyor. Ekmekten sosa kadar her ÅŸeyi kendileri yapıyorlar. Özellikle pizzaları ve sakız kabağı sarması çok konuÅŸuluyormuÅŸ. 09.30- 01.00 arası açık. Baba-oÄŸul Alaboralar’a, Åžener Åžen’e, Kenan Ä°mirzalaoÄŸlu’na ve Cüneyt Özdemir’e rastlamak mümkün. Salata yanına bir içecek alırsanız 13 milyon lira ödüyorsunuz. Tel: (212) 244 89 89SYMRNA: Sibel Eren’in sahibi olduÄŸu Symrna, bir restoran-kafe. Dünya mutfağı servis ediliyor. Taze fesleÄŸenli deniz mahsulleri ile servis edilen tagliatelle pek meÅŸhur. Ardından ballı hardal sosu ile servis edilen füme tavuk ve portakallı salata geliyor. Åžener Åžen, Nurgül YeÅŸilçay, Murathan Mungan ve Teoman’ı sıklıkla görebileceÄŸiniz Symrna’da ızgara tavuk göğsü 9, tatlı yanında kahve 7,5 milyon lira. Mekan, 10.30- 02.00 arası açık. Tel: (212) 244 24 66NEV’İ: Burası bir pasta atölyesi. Fazla büyük bir yer deÄŸil. İçeriye girdiÄŸinizde kocaman bir masa gözünüze çarpıyor. Ä°sterseniz siz de bu masanın bir köşesine oturabilir, atölyenin ürettiÄŸi pasta ve çöreklerin tadına bakabilirsiniz. Ayrıca giriÅŸteki iki tahta masa da pastaseverlerin hizmetinde. Burada güneÅŸlenenler bile gördük, siz de deneyebilirsiniz. Mekanın sahipleri tatilde olduÄŸu için bir süre için kapalı. Tel: (212) 244 90 06KAHVE ALTI: Üç yaşındaki mekanın sahipleri Seyran Tanrıtanır, Türkan Kahveci ve Füsun Köksal. Ä°ÅŸletmeciliÄŸini Hülya Özsoylu yapıyor. GiriÅŸte ikinci el kıyafetlerin satıldığı bir bölüm var. Sonrasında yerlerin çakıl taÅŸları ile kaplı olduÄŸu, küçük havuzlu bahçeye ulaşıyorsunuz. Lale Müldür’ün ‘Aman sakın yazmayalım da bize kalsın’ dediÄŸi bu güzel mekanın en büyük özelliÄŸi fazla iddialı olmaması. Sade bir mutfağı var. Åžener Åžen, Mehmet Güreli, Göksel, Murathan Mungan gibi müdavimleri var. Ev yapımı salça ile servis edilen simit tabağı oldukça meÅŸhur. Bir çayla birlikte 5 milyon lira ödüyorsunuz. Ayranaşı ve ev yapımı limonatanın da mutlaka denenmesi öneriliyor. Her gün 11:00-23:00 arası açık. Tel: (212) 293 08 49Â
button