Şimdi evde havuz modası var

Güncelleme Tarihi:

Şimdi evde havuz modası var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2006 00:00

Deniz kıyısında oturmayanlar, büyük şehrilerde yaşayanlar çoğunlukla bir havuza üye oluyor. Gittikçe yaygınlaşan bir eğilim de eve havuz yaptırmak. Havuz denince, birçok seçenek var. İster prefabrik, ister betonarme. Form deseniz, sonsuz... Biz de havuz seçimlerinden, yapım aşamasına kadar pek çok konuyu Yap-Tes Yüzme Havuzları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akgün ile konuştuk.

BAHÇENİZ YETERİ KADAR BÜYÜK MÜ?

Evinize havuz yaptırmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken belli noktalar var. Bunlardan ilki, havuzu evinizin bahçesine uygun boyutlarda seçmek. Havuz yaptırırken bahçenizde güneşlenme terası ve çevresine yeşil alan yaratabileceğiniz bir genişlik bırakılmalı. Havuzun etrafı bir peyzajla bütünleşmeli. Bahçenizin minimum 200-300 metrekare olmasında yarar var. Evlere yapılan havuzlarda 32 metrekareden 100 metrekareye kadar olan boyutlar yeterli.

PREFABRİK Mİ BETONARME Mİ?

Boyuttan sonra sıra havuzunuzun formuna karar vermeye geliyor sıra. İlk dikkat edilmesi gereken, insan ergonomisine uygun bir formun seçilmesi. Yön faktörü, güneşin nerden doğup battığı, gelen rüzgarın yönü, arsanızın ve evinizin konumu da seçimlerinizde oldukça önemli. Ayrıca evin çizgileriyle uyumlu olması gerek. Bahçelere yapılacak havuzlar için genelde iki seçenek var. İlki, inşaat süreci gerektiren, ve daha uzun sürede yapılan ama daha çok tercih edilen modeller. İkincisi, prefabrik havuzlar. Prefabrik havuzlar panellerle imal edildikten sonra üzerine liyner denilen plastik bir kaplama seriliyor ve üzerine dolduruluyor. Daha çok tercih edilen ve "inşai tarz" olarak adlandırılan havuzlar da ikiye ayrılıyor. Suyun zeminle aynı seviyede olduğu taşmalı havuzlar veya suyun zeminden 15-20 cm aşağıda olduğu havuzlar. Türkiye’de en çok tercih edilen havuzlar, boy derinliğinde ve taşmalı olanlar.

Havuzun fayansları dendiğinde ise seçenekler gerçekten çok. En çok tercih edilen renk mavi ama istediğiniz her rengi seçebilirsiniz. Kaplama malzemelerinde hazır ürünleri kullanabileceğiniz gibi, kendinize özel fayans tasarımı da yaptırabilirsiniz. Havuzunuzun doğal görünmesi için taş ve çakıl gibi malzemeler kullanmak da mümkün. Ama unutmayın, bunlarda gerekli hijyenik koşulları sağlamak zor.

YAPIM AŞAMASI

Havuzun formunda hafriyat yapılıyor. Hafriyattan sonra eğer zemin sağlam ise tabana blokaj serilip, üzerine bir grobeton seriliyor. Sonra, havuzun şekli tam olarak alana çiziliyor. Bunun üzerine donatı denilen demir döşeme ve tesisat geçişlerinin ayarlanması işlemi geliyor ve tesisat yerleştiriliyor. Makine dairesinin kaplaması ve denge tankı tamamlandıktan sonra, havuz içine cihazlar yerleştiriliyor. Bunların mutlaka akışkanlar mekaniği projesine göre yapılması gerek. Havuzun tesisatlarının kurulduğu makine dairesi, ayrı bir bölüme inşa ediliyor. Çıkan ses böylece ev halkını rahatsız etmiyor. Evden istenilen, sadece makine dairesine su ve elektrik gelmesi. Bütün bu işlemlerden sonra beton dökümünü yapılıyor. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken pek çok husus var. En önemlisi, su geçirmez beton kullanılması ve betonun vibratörle atılması. Beton dökümünden sonra su izolasyonu ve suyla deneme geliyor. Her şey istenilen gibiyse, altyapının son aşamasında su geçirmez bir sıva ve bunun üzerine de glasi yüzeyli bir kaplamanın döşenmesi şart.

HAVUZ, BİR BARDAK KADAR TEMİZ OLMALI

Havuz, su içtiğimiz bardak gibi olmalı. Çünkü havuz suyunu bazen istek dışı yutabiliyoruz. Bu yüzden havuz suyunun standartlara uygun olması şart. Havuz yüzeyi kir ve bakteriyi tutmayacak şekilde yapılmalı. Bunu da glasi yüzey denilen malzeme sağlıyor. Glasi; porselen, cam, mozaik ve seramik gibi malzemelere deniyor. Havuzun türü, temizlik sistemini de etkiliyor. Temizlikte esas, suyu harekete geçirmek. Suda yüzen, askıda kalan ve dibe çöken olarak farklı kirler oluyor. Yüzen materyaller, taşırmak veya yüzey suyunu pencere gibi cihazlarla filtre etmek yöntemiyle temizleniyor. Askıda kalan materyaller için yapılabilecek tek şey, kimyasal yolla topaklama ve çöktürme işlemi. Bu işleme tabi tutulan havuzda dibe çöken materyaller süpürülme yöntemi adı verilen teknikle temizleniyor. Havuz suyunu bakteriden ve mikroplardan arındırmak için oksidasyon, klorlama, ozonlama sistemleri de uygulanıyor. Ayrıca yosunlamanın engellenmesi içinde özel kimyasallar kullanılıyor. Temizlikte bir başka önemli nokta da, suyun PH dengesinin sağlanması.

BUNLARA DİKKAT EDİN

Havuzun statik hesabı çok iyi yapılmış olmalı. Çünkü havuzun tabanında oluşan yük, metrekarede 2- 2,5 tondan aşağı değil. Özelikle su yapıları ve deprem yönetmeliklerine dikkat etmek ve mutlaka zemin etüdü yaptırıp havuzları sağlam zemine oturtmak bu noktada önem kazanıyor.

Havuz yapımında düz zeminleri tercih edin. Zeminin eğimi, görüntüyü ve aynı zamanda işlevselliği etkilediği için dikkat edilmesi gereken konuların başında.

Ev havuzlarında en çok dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri de derinlik. Havuzlarda ideal derinlik 1.20-1.70 metre arasında. Derinliğin artması daha fazla su, enerji ve kimyasal madde kullanılmasına neden oluyor. Ayrıca havuz içerisinde keskin köşeler olmaması lazım. Yumuşatılmış köşeler varsa bile, bunlar değişik renklerle belirtilmeli.

Havuz aksesuvarları

Havuz aksesuarlarının başında merdivenler, yeterli derinlik varsa tramplen, suyla masaj yapan cihazlar ve suya resim yansıtmaya yarayan projeksiyon cihazları geliyor. Bunlar, özellikle son yıllarda çok moda. Havuzun boyutuna göre yüzen maskotlar ve sutopu oynamaya yarayan kaleler veya voleybol fileleri de tercih edilen aksesuvarlar arasında. Son yıllarda çok satılan ürünlerin biri de, suya hızla devridaim yaptırarak, küçük havuzda bile açık denizde yüzüyormuş hissi veren cihazlar.

Fiyatlar nasıl?

Betonarme havuzlarda, metrekare fiyatları ortalama 400 ile 550 euro arasında değişiyor. Model, sistem malzemesi, ekipman kalitesi ve döşeme malzemesi fiyatı etkiliyor. İnşaat, modelin boyutuna ve formuna göre 40 ila 60 gün sürüyor. Hazır olarak alınan prefabrik havuzlar bir haftada teslim edilebiliyor. Ancak prefik havuzun yerleştirileceği yerin hazırlıklarının önceden bitmiş olması şart.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!