Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2004 00:00
Ulusal bir yiyeceğimiz olan yoğurt; C vitamini ve demir dışında insan vücudunun gereksinimi olan, hemen hemen tüm besin öğelerini içerir. Sütün mayalandırılmasıyla elde edilmesine rağmen, yoğurt kelimesinin kökü yoğurtmaktan gelir. Hatta 8. yüzyıldan kalma metinlerde bunun ‘yogurutı’ şeklinde geçtiği söylenir. Daha sonraları Orta Asya’dan batıya, kuzeye ve güneye doğru göçeden Türkler; yoğurt yapma usulünü Anadolu’ya, Kafkaslar’a ve Avrupa’ya taşımışlardır. 20. yüzyılda Avrupa’ya yayılan yoğurt, Amerika’ya ancak 45- 50 yıl önce tanıtılmıştır. Ancak yurtdışında, özellikle popüler olanı, meyveli yoğurt türleridir.Sevgi dolu sofralar dilerim.HAFİF VE KEYİFLİİffet Hanım’ın keki8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi3 adet yumurta1,5 su bardağı toz şeker250 gr. margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)1 su bardağı yoğurt1/2 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm1 paket kabartma tozu1 paket vanilya1 su bardağı badem (iri kıyılmış)3,5 su bardağı un2
yemek kaşığı kakao2 yemek kaşığı sütYumurta ve şekeri 5 dakika çırpıp, parçalara ayırdığımız margarini, yoğurdu, kuru üzümü, kabartma tozunu, vanilya ve bademlerin yarısını üzerine ekleyip, tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Unu ekleyip, tekrar karıştırın. Kek kalıbını yumuşamış margarinle yağlayıp, bademlerin kalan yarısını kalıbın altına ve kenarlarına serpiştirin. Hamurun yarısını kalıbın içine dökün. Bir küçük kasede süt ve kakaoyu iyice karıştırıp, üzerine 2 yemek kaşığı da kek hamurundan ekleyip, harmanlayın. Bu karışımı kalıbın içindeki kekin üzerine gezdirin. Şimdi kalan kek hamurunu kalıba döküp, 175 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirip, ılınınca servise sunun.Karamelli peynir keki8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaHamuru için1 paket pötibör veya yulaflı bisküvi2 yemek kaşığı yumuşak margarin1 tatlı kaşığı tarçınKreması için 2 adet yumurta1/2 su bardağı toz şeker1 su bardağı tuzsuz lor peyniri2 paket labne peyniri1 paket vanilya1 adet limon kabuğu rendesiYarım limonun suyuKaramel için6 yemek kaşığı toz şeker1 çay kaşığı limon suyuMutfak robotunda un haline getirdiğiniz bisküvileri, margarin ve tarçınla birlikte iyice yoğurun. Kenarlarından iki parmak yükselterek, karışımı yağlanmış tart kalıbına yayın. Ayrı bir kapta yumurtayı şekerle çırpın, limon kabuğu rendesi, limon suyu, vanilya ve peynirleri ekleyerek, pürüzsüz bir hale gelinceye dek çırpmaya devam edin. Buzdolabında 30 dakika beklettiğiniz tartın boşluğunu, bu karışımla doldurun ve 175 derecede 25 dakika pişirin. Ilınınca buzdolabına alıp, 1 gece beklettikten sonra karamel sosla süsleyerek servis yapın. Karamel sos için; şeker ve limon suyunu bir tavada, kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Şeker iyice eriyip, kahverengiye dönüştüğü anda hemen ocaktan alın ve peynir kekinin üzerine gezdirerek servise sunun.İnce NoktalarŞeker oranı yüksek ve içinde doğal nişastası olan havuç, hem yemeklere lezzet katar hem de yemeğin suyunu koyulaştırır.
button