Güncelleme Tarihi:
Amerikan Hastanesi, Dünya Sigarasızlık Günü'nde Sigarayı Bırakma Kliniği açtı. Klinikte çeşitli dallardaki uzmanlar birlikte görev yapıyor.
Sigaranın bırakılmasının, erken ölüm, sakatlıklar ve gereksiz sağlık harcamalarının önlenmesinde en başarılı, yararlı ve ucuz yöntem olduğu belirtildi. Amerikan Hastanesi'nin hizmete açtığı Sigarayı Bırakma Kliniği'nin tanıtım toplantısında konuşan Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Genco Yücel, dünyada 1 milyar kişinin sigara bağımlısı olduğunu vurgulayarak, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 20-30'undan sigaranın sorumlu olduğunu söyledi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Aykut da akciğer kanserlerinin yüzde 90, kronik bronşit ve amfizem hastalıklarının ise yüzde 80'inin sigaradan kaynaklandığını belirtti.
Tedaviyi zorlaştırıyor
WHO'nun ‘Aldanmayın Sigara Öldürür’ sloganını benimsediğini söyleyen Dr. Yücel, sigaranın koroner arter, kalp, felç ve kangrenler için en önemli risk faktörü olduğunu belirtti. Dr. Yücel, by-pass ve anjiyoplasti gibi tedavilerin de başarı şansını azaltığını söyledi. Sigara içenlerin bırakmaları halinde, 1 yıl içinde risklerinin yarı yarıya azaldığını anlatan Dr. Yücel, ‘‘Klinik hastalık tanısı konulanların sigarıyı bırakma oranları daha yüksek. Ancak araştırmalar, ciddi yardımla sigarayı bırakmada en az 2 kat daha fazla başarı elde edildiğini gösteriyor. ABD'de yapılan ve Türkiye'de benzer sonuçlar vereceğine inandığım bir araştırmaya göre, sigara içenlerin yüzde 70'i bırakmak istiyor ve yüzde 20'si deniyor. Bunların yüzde ancak 3-5'i başarılı olabiliyor’’ dedi.
Dr. Aykut, eşi sigara içen kendisi içmeyenlerde akciğer kanseri görülme sıklığının da normal bir insana göre yüzde 30 daha fazla olduğunu anlattı. Sigaranın bırakılması halinde kronik bronşit, amfizem ve diğer şik*ayetlerde azalma, fizik aktivide de artma meydana geldiğini söyleyerek, ‘‘Dünyada yılda 4 milyon kişi sigaraya bağlı yaşamını yitiriyor. 12-18 yaş arasındaki grubun yüzde 30'u sigara içicisi. Hergün 82 bin -100 genç ilk sigarasını yakıyor. Endüstrinin hedefi Türkiye'nin içinde olduğu gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkeler. Önemli olan gençlerin sigaraya başlamamasını sağlamak’’ diye konuştu. Dr. Aykut, sigara dumanının içindeki 4 bin çeşit maddeden 2 bininin kanser yapıcı olduğunu da sözlerine ekledi.
Çocuklar tehlikede
Kalp ve Damar Cerrahı Dr. Atıf Akçevin, sigaranın organların cerrahi müdahale için gereken yedek güçlerini azalttığını belirtti. Sigaranın tanıdan başlayarak her aşamada riskleri yükselttiğini söyleyen Dr. Akçevin, ‘‘Tanı aşamasında, ameliyat sırasında, sonrasında ve her yaş grubunda riski var. Anjiyo komplikasyonlarını artırıyor. Sigara yüzünden çevre damarlar da hasar gördüğü için oksijen yeterince dokulara taşınamıyor’’ dedi.
Çocukların da sigaranın tehdidi altında bulunduğunu kaydeden Dr. Akçevin, ‘‘Ailede bir ve daha fazla kişinin sigara içiyor olması, çocuklarda, kalp ve damar, akciğer fonksiyonları ve başka hastalıklar açısından riski artırıyor. Bunlar doğumsal kalp hastalıklarına ve akciğer hastalıklarına daha kolay yakalanıyorlar. Ameliyatları öncesi ve sonrasında daha fazla güçlükle karşılaşıyoruz’’ dedi.
Davranış tedavisi gerekiyor
Psikiyatrist Dr. Gülçin Sarılgan ise sigara bağımlılığına nikotinin yol açtığını söyledi. Bağımlılığın kolay geliştiğini anlatan Dr. Sarılgan. ‘‘Nikotin, kokain anfitamin gibi beyin üzerinden etkisini gösteriyor. Bağımlılık gelişen kişilerin yüzde 80'inde sigarayı bıraktıktan sonra nikotine bağlı yoksunluk şikayetleri ortaya çıkıyor. Yoksunluk tedavisinde nikotin sakızları ve bantları kullanılıyor. Bazı ilaçların da tedavide yeri var. Ardından davranış tedavileri önemli’’ dedi. Dr. Sarılgan, tedavi sonucu sigarayı bırakanların oranının 1 yıl için yüzde 36 olduğunu söyledi.
Sigarayı bırakmak isteyenlerin multidisipliner ele alınacağı klinikte, 6 kişiye ücretsiz tedavi olanağı sağlandı. 200 milyon lira tutarındaki tedavi paketinden, kura ile belirlenen Sema Yelkencioğlu, Cem Solmaz, Fikri Bulduk, Yaşak Göksoy, Nilgün Tabak ve Gülerer Bakır yararlanacak.