OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 20, 2005 00:00
SaÄŸlık Bakanlığı, Türkiye’de gerçekleÅŸen tüm ölümlerin ilk sırasında yer alan kalp-damar hastalıklarının özellikle yaz aylarında daha fazla sıkıntıya neden olduÄŸunu belirtti.SaÄŸlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de gerçekleÅŸen tüm ölümlerin ilk sırasında kalp-damar hastalıklarının yer aldığı belirtilerek, vatandaÅŸların özellikle yaz aylarında daha fazla dikkatli olması gerektiÄŸi bildirildi. Erken ölümlere yol açan ve kiÅŸilerin yaÅŸam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan korunmanın alınacak koruyucu önlemler ile mümkün olduÄŸu kaydedilen açıklamada, "Dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kiÅŸinin hayatını kaybetmesine yol açan kalp damar hastalıkları, ülkemizde de en önemli halk saÄŸlığı sorunu olarak varlığını sürdürüyor" denildi. Açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunduÄŸu, bu hastaların yılda 130 bininin hayatını kaybettiÄŸi bildirildi. SICAKTA BESLENMEYE DÄ°KKATBakanlık açıklamasında, özellikle sıcak yaz aylarında hayvansal kaynaklı gıdaların yoÄŸun olarak tüketimi yemeklerin aşırı yaÄŸlı piÅŸirilmesi, meyve ve sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması ve fiziksel aktivitelerin yetersizliÄŸi, yüksek tansiyon sigara, alkol kullanımı, ÅŸiÅŸmanlık ve diyabetin, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer aldığı kaydedildi. Türkiye’de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldığı vurgulanan açıklamada, bu ölümlerin önemli bir bölümünün 41- 58 yaÅŸ grubunda gerçekleÅŸtiÄŸi bildirildi. SÄ°GARAYA DÄ°KKATSigaranın kalp damar hastalıklarına da zemin hazırladığına dikkat çekilen açıklamada, sigaranın sıcakların etkisiyle bunalan insan vücuduna iki kat olumsuz etki yaptığı belirtildi. Açıklamada ÅŸu önerilerde bulunuldu:"Kalp damar hastalıklarının oluÅŸumunu önlemek için özellikle yaz aylarında sigaradan hem aktif hem pasif içici olarak uzak durun. Beslenmede; doymuÅŸ yaÄŸ oranını azaltarak, tekli ve çoklu doymamış yaÄŸ asitleri içeren yaÄŸların oranını artırın. Besinler yoluya alınan kolesterole dikkat edin ve posa içeren yiyecekler ile meyve-sebze tüketimini artırın. Åžeker ve tuzu alt düzeyde tüketin. Vücut ağırlığınızı kontrol altında tutarak, doÄŸru besinlerle beslenmeye özen gösterin. Stresi azaltın. Alkol ve oksijensiz ortamdan uzak durun. Spor yapın veya hafatada üç dört kez yarım saat yürüyüş yapın."Â
button