Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2004 01:35
Çalışmalarını ABD'de sürdüren kardiyolog Prof. Dr. Murat Tuzcu, kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasının kalp krizleri ve kalp ve damar hastalıkları şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısının düşmesini sağladığını söyledi.
ABD'nin Montana eyaleti Helena kentinde 2 yıl önce, 6 aylık dönem halinde kapalı alanlarda sigara içmek yasaklanmıştı. Sigara yasağı kalktıktan sonraki dönemde ise hastaların sayısı yeniden artmıştı. Gerçekten bu kadar kısa sürede sigaranın olumlu veya olumsuz etkisi olabilir miydi? Bu soruyu Türk uzmanlara sorduk.
Haziranda yeni önlemler geliyor
2004 yılı haziran ayı sonuna kadar Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Tütün Çerçeve Anlaşması'nı tüm üye ülkelerin onayına sunuyor. Örgüt, tüm ülkelerin sigaraya karşı ortak önlemler almasını öneriyor. Önlemlerin en önemlileri ise kapalı alanlarda sigara içilmemesi, sigara reklamlarının yasaklanması, kaçakçılığın önlenmesi, ülkelerin birlikte fiyat artırımına gitmesi geliyor. Ayrıca sigara paketinin üzerinde, üçte bir oranında sigaranın sağlığa zararlı olduğu uyarısı yer alacak. Türkiye'nin tütün kanunu birçok AB ülkesiyle ABD'nin önünde. Ancak uygulamalarda sıkıntılar var. Tütün endüstrisi, uluslararası sigara tekelleri, TBMM'de bile yasağı geri çevirmek için girişimlerde bulunuyorlar.
Sigara, kalpten ani ölüme neden olabilir
Prof. Dr. Altan Onat (Kardiyolog)
Sigara sadece damar sertliği gelişimine zemin hazırlamaz, aynı zamanda akut (ani) kalp krizini de tetikler. Bunu pıhtılaşma eğilimini artırarak yapar. Yani krize ortam hazırlar. Kalp krizlerinde, ilerleyen bir damar sertliği süreci vardır, ama kalp krizi geçirmek için pıhtı (tromboz) olması gerekir. İşte 6 ay gibi kısa sürelerde dahi sigaranın bu rolü fark edilebilir. Pasif içiciler, aktif içiciler kadar olmasa bile sigaradan önemli derecede etkilenir. Nikotinin spazm etkisi de bilinir. Ama asıl etkisi pıhtılaşma eğilimi üzerinde. Sigaranın içindeki maddeler doğrudan doğruya damar içi tabakasına zarar verir. Türkiye'de 17 milyon kişi sigara içiyor. Her yıl gerçekleşen 400 bin ölümden 50 bini doğrudan sigaranın etkisine bağlı.
Nikotin damar spazmı yapıyor
Prof. Feyza Erkan (Göğüs has. uzmanı)
Nikotinin direkt damar spazmına yol açtığı biliniyor. Pasif içicilik bile kalp üzerinde ani etki yaparak ölümlere yol açabilir. İtalya'da sigara içilen bir minibüste, bir yolcunun bu nedenle ani kalp krizi geçirerek öldüğü bilimsel olarak yayınlanmıştı. 6 ay sigaranın sonuçlarını gözlemek için yeterli bir süre. Hatta sigara bırakıldığı an, kalp ve damar hastalıkları, kanser, kronik bronşit ve amfizem gibi önemli hastalıkların riski de düşmeye başlıyor. Bazı başka hastalıklarda da sigaranın doğrudan etkisi biliniyor. Örneğin kısaca KOAH denilen kronik bir akciğer hastalığının tedavisinde sadece sigaranın bırakılmasının en etkili yöntem olduğu bulundu.