Şifalı besinler

Güncelleme Tarihi:

Şifalı besinler
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 08, 2002 00:00

Dünya doÄŸaya dönüyor. Avrupa ve Amerika´da insanlar, bilinçli beslenme sayesinde, HASTALIKLARA KARÅžI SAÄžLIKLI BESLENME KALP HASTALIKLARI:C ve E VitaminiKeten tohumuMagnezyumKırmızı üzümü kabuk ve çekirdekleriyle beraber, bol biberiye ve akdiken otu ile birlikte tüketin. Kalbi güçlendirmek ve damarları açmakta yararı var. Özellikle biberiye kolesterolü düşürüyor.Kekik suyu kolesterolü düşürür ve dolaşımı canlandırır.MANTARÅžarap, sirke, peynir, yoÄŸurt, kabaran hamur, pasta, kek, ekmek ve mayalı gıdaların yanında, beyaz un ve beyaz ÅŸeker ve beyaz pirinç tüketiminin artması, toplumda sindirim sisteminde bazı mantar veya maya enfeksiyonlarının daha sık görülmesine neden oldu. Bol miktarda karanfil, zencefil, sarmısak ve bitki çayı vücuttaki bu mayaları atmak için yararlı.KOLESTROL: Az kahve tüketinBol miktarda su için Greyfurdu, lifleri ve posalarıyla birlikte tüketin veya içinDoÄŸal B vitamini alınKeten tohumuSarmısakBiberiyeZencefilYeÅŸil çaySoya fasulyesiOmega 3 yaÄŸları Az tuzlu ve yaÄŸsız peynir alıp üzerine zeytinyağı dökebilirsinizÖDEMLER: ÅžiÅŸliklerde, dolaşımı canlandırıcı ve idrar söktürücü olarak bir tutam kiraz sapı, mısır püskülü, saplarıyla beraber maydanoz, birkaç yaprak melisa, az miktarda da biberiye kaynatılıp sabah-akÅŸam içildiÄŸi zaman idrar söktürmede yardımcı olur.SÄ°NDÄ°RÄ°M SÄ°STEMÄ° SORUNLARI:Rezene ve sinamekiyi birlikte, günde bir fincan için. Sinamekinin tek başına içilmesi yanlış, çünkü gaz ve kolit yaparKeten tohumuPatlıcan tohumuBamyaBütün yeÅŸil lifli yapraklı sebzelerBol miktarda sıcak su içinKayısı kompostosuMürdümeriÄŸi kompostosuTANSÄ°YON: Tansiyon düşükse, tuz tüketimini arttırın (tuzlu ayran), yüksek tansiyonda ise günde birkaç diÅŸ sarmısak tüketmek önemli. Sarmısak, tansiyonu dengeler ve bazı kanser risklerini ortadan kaldırır.KANSIZLIK: Kırmızı et (hastanın kolesterolü yoksa)Kuru üzüm, pekmez (ÅŸeker hastası deÄŸilse)SakatatlarÇinko (yeÅŸil yapraklı sebzeler ve kuru yemiÅŸler)ameliyatlara gerek kalmaksızın yaÅŸlanmayı geciktiriyor ve bazı saÄŸlık sorunlarını kolayca bertaraf ediyorlar. Rafine edilmiÅŸ pirinçten, beyazlatılmış ÅŸekerden uzak duruyorlar. Dünyada, mutfakları eczaneye dönüştürme eÄŸilimine karşılık, Türkiye´de beslenme kültürü giderek bozuluyor: Etin çok az olduÄŸu Osmanlı mutfağının yerini kebap ve fast-food kültürü aldı. Oysa Hipokrat´ın da dediÄŸi gibi, saÄŸlıklı bir yaÅŸam sürdürmek için yapılacak tek bir ÅŸey var: ''Aldığın besin ilacın, aldığın ilacın da besinin olsun...''Yediklerimiz ne zaman ilaca dönüşür? Konuyla ilgili sorularımızı DoÄŸal Tıp DerneÄŸi BaÅŸkanı Dr. Ender Saraç yanıtladı...Bitkiler ilaç iÅŸlevi görebilir mi?Hipokrat´ın da dediÄŸi gibi: ''Yediklerimiz ilaçlarımızdır.'' Ä°nsanlar genellikle bir hap aldıkları zaman saÄŸlıklarına kavuÅŸacaklarına inanırlar. Bu, tabii ki doÄŸru ancak hap, bir kere veya belli bir süreliÄŸine kullanılabilecek bir ÅŸeydir, oysa yediklerimiz, içtiklerimiz, doÄŸduÄŸumuz andan itibaren, ana enerji kaynağımızdır. Bilinçli beslenirsek, hiçbir müdahaleye gerek kalmadan yaÅŸlanma ve yıpranmayı geciktirebiliriz. Dolayısıyla yiyecek ve içeceklerin ilaç etkisi yarattıklarını da bizzat görürüz.Örnek verebilir miyiz?ÖrneÄŸin ödeme karşı magnezyumun etkilerini çoÄŸu kiÅŸi bilmez. Erkeklerde cinsel fonksiyonun iyi çalışması için çinkonun yararlı olduÄŸunu da çok az kiÅŸi biliyor. Keten tohumu, mükemmel bir Vitamin B12 kaynağı. Kansere karşı koruyucu, bağırsakları çalıştırıcı ve yüksek oranda posa, lif içeriyor. Yediklerimiz içinde mutlaka yeÅŸil lifli, yapraklı sebzeleri, lifli, çeperli gıdaları, tahılları daha fazla arttırırken, öbür yandan kırmızı et, sucuk, sosis, salam ve eski, yaÄŸlı peynirleri, rafine ÅŸekeri azaltmamız lazım. Özellikle çerezler; ÅŸiÅŸmanlatmayacak kadar yenen badem, ceviz, antepfıstığı, fındık, keÅŸu fıstığı (Hint yerfıstığı) son derece faydalı. Kuru meyveler: Kuru üzüm, kuru incir gibi... DoymuÅŸ yaÄŸlardan, doymamış sıvı yaÄŸlara dönüş yapılmalı. Özellikle zeytin ve kanola yağı kalp hastalıklarını önlüyor. BaÅŸta yeÅŸil çay olmak üzere bitki çayları çok önemli. Ayrıca hem besin deÄŸeri olan hem vücuttaki toksinleri atan biberiye, dereotu, taze nane, zencefil, zerdeçal gibi birtakım baharatı sık tüketmek lazım.Özellikle yaz aylarında ayran ve cacık, hem kalsiyum hem de protein kaynağı. Bol dereotlu, salatalıklı ve naneli cacık çok yararlı. Ayranı ise sulu içmek daha yararlı.Bitkilerle tedavi nasıl olabilir?SaÄŸlıklı bir insan, ufak tefek sorunlarda bitkilere baÅŸvurabilir. Ancak çok ciddi bir saÄŸlık sorunu varsa, mutlaka doktorla görüşülmeli ve gerekli tetkikler yapılmalı. Tedaviye ek olarak da doÄŸal yöntemlere baÅŸvurmak yararlı olabilir. Besinleri bir ilaç gibi kullanarak uzun süre saÄŸlıklı ve formda kalmak mümkün. Ufak tefek hilelerle de istediÄŸinizi yiyebilirsiniz. ÖrneÄŸin kolesterol hastasıysanız ve peynir yiyemiyorsanız, az tuzlu ve yaÄŸsız peynir alıp üzerine zeytinyağı dökebilirsiniz. Bu ÅŸekilde kolesterol de yükselmez. Beslenme iÅŸi bir sanattır.Neden insanlar bitkilerden ve doÄŸal ürünlerden bu kadar uzaklaÅŸtı?Ä°nsan, teknolojinin tadını keÅŸfetti. Hepimiz ÅŸu an adeta bir ''teknoloji görgüsüzüyüz''. Bugün insanlar arabaları için uygun yakıtı kullanıyorlar. Dizel bir arabaya, normal benzin koymuyorlar. Ancak kendilerine yanlış yakıt koyuyorlar. Ä°nsanlar doÄŸanın nimetlerini keÅŸfetmeliler. Bir hastalığın mutlaka doÄŸada çaresi vardır. Eski beslenme tarzımıza dönmeliyiz aslında. Eskiden hoÅŸaflar, kompostolar, ÅŸerbetler, zeytinyaÄŸlı yemekler, baharatlar vardı. Osmanlı mutfağında çok fazla et yoktur. Kebap kültüründen vazgeçmeliyiz artık. Çocuklar için çok üzücü bir gelecek söz konusu. Çocukların önemli bir kısmı, taze sebze-meyve tüketmiyor, birçok sebze meyvenin adını bile bilmiyor. Kanserli, kalp hastalıklı, daha doÄŸrusu toksik bir nesil yetiÅŸiyor maalesef.BÄ°TKÄ°LERLE Ä°LGÄ°LÄ° KÜÇÜK HÄ°LELERShifaHome DoÄŸal Ãœrünler Merkezi Medikal Direktörü Dr. Senai Demirci son iki yüzyılda kimya ve biyokimyadaki ilerlemelerin bitkilerin doÄŸrudan kullanımı gibi köklü geleneÄŸi unutturduÄŸunu belirterek sentetik tüketiminin yerleÅŸtiÄŸini söyledi. Ancak sentetik ilaçların yol açtığı yan etkiler ve ekonomik kaygıların tedavide bitkilerin doÄŸrudan kullanımı konusunu yeniden gündeme getirdiÄŸini hatırlatan Demirci, pek çok araÅŸtırma merkezinde, bitkilerin kontrollü araÅŸtırma yöntemleriyle denenip tıp dünyasına sunulduÄŸunu anlattı:"Bu araÅŸtırmalar arasında, kanser, AIDS, hepatit, ÅŸeker hastalığı gibi ciddi hastalıklara karşı özellikle etkili olan, bitkilerle ilgili heyecan verici haberler de var. Ancak ülkemizde bitkileri iyi tanıyanlar tıbbı bilmemekte, tıbbı bilenlerse bitkilerin yararlı etkilerine burun kıvırmaktadır. Sorun, hem tıbbı bilen hem de bitkileri çok iyi tanıyan bir uzmandan, yerinde ve yararlı tavsiyeler almakla çözülebilir."Dr. Senai Demirci bitkilerin sırlarını da sıraladı:Sarmısak: Kan pıhtılaÅŸmasını azaltır. Bazı mide kanserlerini önlediÄŸi ve bağışıklık sistemini güçlendirdiÄŸi kanıtlanmıştır. ZeytinyaÄŸlı soÄŸuk yemeklerin içinde doÄŸal haliyle alınabilir, koku etkisi en aza iner ve damak tadınızı rahatsız etmeden almış olursunuz. Tansiyon ve kolesterol düşürücü etkisi kesindir. Ayrıca çok iyi bir antioksidan ve antiseptiktir. Yine de doÄŸrudan ve özel olarak sarmısak almak istiyorsanız, sarmısağı bir cezve içinde sütle kaynatın, daha sonra sütünü dökün, öyle yiyin.Sinameki yaprağı: Çok iyi bir müshil. Kabızlık durumunda, kısa bir süre için kullanabilirsiniz. On günden fazla kullanmanız sakıncalıdır, bağırsakları tahriÅŸ edebilir.Lavanta: Mutfağınızda sürekli bulunsun. Aromatik etkisiyle konsantrasyonu arttırır. BaÅŸ aÄŸrınız olduÄŸunda ÅŸakaklarınıza parmaklarınızla friksiyon yaparak sürün. Lavanta yağını böcek/sinek ısırıkları için de doÄŸrudan sürebilirsiniz.Nane: Çok iyi bir iÅŸtah açıcı ve sakinleÅŸtirici. Çorbalarınızda mutlaka bulunmalı. Nane yağını baÅŸ aÄŸrısı için ÅŸakaklarınıza masaj yaparak kullanabilirsiniz.Biberiye: Çayını yapabilirsiniz. Saç dökülmelerinde ve baÅŸ aÄŸrılarında iyi gelir. Biberiyenin esansını bir yaÄŸdanlık üzerinde ısıtarak, aromatik etkisiyle konsantrasyonunuzu arttırabilirsiniz.Adaçayı: Taze adaçayı yaprakları, ısırıklar ve sıyrıklar üzerine doÄŸrudan uygulanabilir. Adaçayını kaynatarak deÄŸil, kaynar suya daldırarak çay yapın. Adaçayı, aşırı terlemesi olanlara iyi gelir. Menopoza geçiÅŸ döneminde estrojen gibi etki ederek menopoz belirtilerini (ateÅŸ basması, terleme gibi) hafifletir. DoÄŸum kontrolü uygulayan ve emziren kadınların adaçayı kullanması sakıncalıdır: Gebe kalmayı kolaylaÅŸtırır, anne sütünü azaltır. Gebe kalma problemi olan kadınların adaçayını tercih etmeleri gerekir. Adet dönemi öncesi aÄŸrıları olanlar için de adaçayı önerilir.Kekik: Öksürük ve üst solunum yolları enfeksiyonları için kekik ÅŸurubu hazırlayabilirsiniz. KekiÄŸi kaynamış suyun içine atıp 5-10 dakika bekleyin, balla karıştırın, daha sonra soÄŸumaya alın ve temiz bir ÅŸiÅŸeye koyun. Ãœzerini mantar tıpa ile kapatın. Åžurup bekleme sırasında fermante olabilir. Yivli kapakla kapamayın.Isırgan Otu: Isırgan otu yaprakları, havuç ve soÄŸandan yapacağınız çorbayı düzenli olarak için. Kansızlık için birebirdir. Isırgan kökünü kaynatarak yaÅŸlı erkeklerde prostat büyümesini önleyebilir ya da yavaÅŸlatabilirsiniz.SoÄŸan: SoÄŸan suyunu balla karıştırarak soÄŸuk algınlığında kullanabilirsiniz.Kuru incir: Kuru incir oldukça etkili bir yumuÅŸatıcıdır. Kronik kabızlıkta güvenle kullanabilirsiniz. Ihlamur: Tansiyon hastalarının düzenli olarak ıhlamur çayı içmeleri tavsiye edilir. Hem sakinleÅŸtirir hem tansiyonu düşürür. Özellikle sinirsel kaynaklı yüksek tansiyonda tavsiye edilir.Maydanoz: Mide rahatsızlıkları için oldukça iyidir. Yaprağı ile birlikte sapını da kullanmalısınız. Turp ve bal: Bir turpu oyarak içine bal koyun ve bir süre bekletin. Bal, turpun suyunu çektiÄŸinde öksürük ÅŸurubu olarak kullanılabilir. Aynı iÅŸlemi soÄŸanla da yapabilirsiniz.Ãœzüm: Ãœzüm yaprakları, özellikle kızıllaÅŸmış olanları iltihap çözücüdür, antiseptik etkilidir. Ãœzüm yapraklarının çayıyla ishali ve ağır âdet kanamalarını hafifletebilirsiniz. Ãœzüm yaprağı çayını soÄŸutarak ağız aftları için gargara olarak kullanabilirsiniz. Ãœzüm yüksek besin içeriÄŸine sahiptir ve hafif derecede müshil (yumuÅŸatıcı) etkilidir. Sindirim sistemi ve karaciÄŸer hastalıkları sırasında bağışıklık sistemine destek verir. Ãœzüm, sıvı içeriÄŸi insan kanı içeriÄŸine en yakın olan meyvedir. Bol üzümlü bir diyet, toksik arınma kürü olarak iÅŸlev görür. Karpuz: Yaz ayları için en uygun sıvı kaynağıdır. Ä°drar akımını da arttırarak, sıvı azlığından ya da aşırı terlemeden oluÅŸabilecek taÅŸları önler.Elma: Böbeklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardım eder.Kayısı: Kan yapıcıdır. Güzel bir cilt ve saça olumlu etkisi vardır. Kanserin önlenmesinde yardım eden iyi bir karotenoid kaynağıdır.Muz: Kalbe ve kas sistemine yararlıdır. YorgunluÄŸa ve ishale birebirdir.ViÅŸne: Mineral ve vitamin deposudur. Koyu renkli viÅŸneler, açık renklilere oranla daha fazla mineral içerir.Mandalina: Enfeksiyonlarla savaÅŸmayı kolaylaÅŸtırır.Kavun: EndiÅŸe ve uykusuzluÄŸa iyi gelir. Bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser TopluluÄŸu’nca tavsiye edilmiÅŸtir..Kiraz: Kolesterolü düşürür, özellikle sapları idrar söktürücüdür.Armut: Kalp - damar saÄŸlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırır.Çilek: Sigara dumanının etkilerini azaltır. Sigara içilen bir odadayken gün boyunca aÄŸza iki çilek atılması önerilir.Sivribiber: ÅžiÅŸkinliÄŸi azaltmada faydalıdır. Saçlara, tırnaklara ve cilde çok iyi gelir.Brokoli: Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltır.Lahana: YaÅŸlanmayı önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum saÄŸlıklı bir cilt verir, erkeÄŸin cinsel gücünü artırır.Havuç: Enerji verir. KaraciÄŸerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder.BAÅž AÄžRISINA KARÅžI ELMA Ä°LE KEREVÄ°Z•  Uykusuzluk: Havuç ve kereviz sapının suyunu karıştırın.•  SakinleÅŸtirici: Havuç ve lahana suyunu karıştırın.•  Sindirimi kolaylaÅŸtırıcı: Karnabahar, havuç ve maydanoz suyu.•  Yorgunluk: Tek başına havuç ya da elma, kereviz ve maydanozdan herhangi biriyle birlikte sıkılmış meyve suyu.•  Grip: Bir bardak kızılcık suyu ya da elma + kızılcık, elma + üzüm + ananas suyu.•  Ä°ktidarsızlık: Lahana, brokoli, kıvırcık yapraklı lahana suyu.•  Sigara dumanı: Kereviz ya da çilek suyu.•  Ezilme, çürüme: Portakal suyundaki bioflavonoid kan damarını ve kılcal damarları güçlendirir. Ezik ve çürükler daha çabuk iyileÅŸir.•  Kabızlık: Patates + havuç + elma + maydanoz suyu iyi bir tercihtir. En çok iÅŸe yarayan meyve suyu ise elma + armuttur.•  AÄŸrıyan kemikler: Havuç, lahana ve maydanoz karışımının suyu.•  Mide asidi: Havuç + salatalık + pancar suyu ya da havuç + lahana + kereviz suyu mideyi yatıştırmaya yardım eder.•  Hemoroid: İçinde özellikle patates bulunan içecekler öneriliyor. Patates + havuç + elma + maydanoz suyu ya da patates + elma + armut suyu.•  BoÄŸaz aÄŸrıları: Turp + limon.•  Mide ülseri: Lahana ya da patates suyu.•  BaÅŸ aÄŸrısı: Elmayla birlikte karıştırılan kereviz suyu.TÃœKETÄ°RKEN BUNLARA DÄ°KKATDoÄŸal Tıp DerneÄŸi BaÅŸkanı Dr. Ender Saraç, sebze ve meyvelerin insan hayatında bir ilaç kadar önemli olduÄŸunu söyledi. Saraç, günde yarım kilo sebze ve meyve tüketilmesi gerektiÄŸini vurgulayarak, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Besin deÄŸerinin kaybolmaması için sebzeler az suyla, buharlı tencere veya toprak güveç kaplarında zeytinyağıyla piÅŸirilmelidir. Havucu rendelemek B ve C vitaminlerinin kaybolmasına yol açar. Ayrıca sebze ve meyveleri vitaminlerinin kaybolmamısı için kalın doÄŸramak gerekir. Meyveler tok karnına deÄŸil, aç karnına ya da yemekten 2 - 3 saat sonra tüketilmelidir.      Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!