Sıcakta çalışmak zor

Güncelleme Tarihi:

Sıcakta çalışmak zor
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 09, 2001 11:56

Sıcak ortamlar performansı düşürüyor, çalışanlarda daha kısa süreli çalışma isteği ve daha sık mola ihtiyacı ortaya çıkarıyor.

Haberin Devamı


Gürültü ve kirlilik gibi ısı da insan ruh sağlığında önemli stres faktörleri arasında yer alıyor.
Ortam sıcaklığı, fiziksel stres etkenleri arasında insanın en uzun süre maruz kaldığı etken. Bu nedenle sıcak, algı ve davranışlarda belirleyici rol oynuyor.

Vücuttaki çeşitli mekanizmaların çalışması gereken 36 derecenin üzerindeki sıcakların fizyolojik atılması gerekiyor. Böyle bir durum tüm vücudu ilgilendirdiği için beyin fonksiyonları tüm dikkatini buraya yöneltiyor. Böyle bir ortama maruz kalan bir kişi başka stres etkenleri ile uğraşması, tahammül eşiğinin daha düşük olmasına ve gösterilen tepkilerin normal bir zamana göre aşırı ve tahmin edilmeyen boyutlarda ortaya çıkmasına yol açıyor.
  Â
SICAKTA ÖĞRENME GÜÇLEŞİYOR
  Â
Sıcak ortamlarda, karar verme süreci daha geç başlıyor. Olayları değerlendirme süreci daha az etkili olurken, hata payı artıyor ve kararların uygulamaya konulmasındaki eylemler daha az başarılı olabiliyor. Ayrıca, işi gereği ağır elbise giymesi gerekenlerde bu etkiler daha yüksek.

PSİKOLOJİYİ DE BOZUYOR, SUÇ ORANI ARTIYOR

İnsanlar sıcak havalarda kolay sinirlenebiliyor ve agresif davranışları artabiliyor. Diğer taraftan aşırı sıcaklar, şiddet eğilimini artırarak suç oranlarında yükselişe neden oluyor. Meteoroloji verilerine göre yapılan araştırmalar, hava sıcaklıklarının yüksek olduğu günlerdeki suç oranlarının yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
  Â
Sıcak ortamlar, normal insanların yanı sıra psikiyatrik hastaları da etkiliyor. Sıcaklarda depresyon oranı azalmasına rağmen, panik ataklar ve zihinsel özürlü çocuklarda bazı sendromlar artıyor.

Sıcakların insanlar üzerine etkileri incelendiğinde, alkol alan ve sakinleştirici ilaç kullananların, vücudun tepkisinin bozulması nedeniyle sıcaktan daha fazla etkilendiği ortaya çıkıyor.

ÃœST KATTA YAÅžAYANLAR RÄ°SK ALTINDA

Binaların üst katlarında yaşayanlar da daha fazla ısınma nedeeniyle risk altında. Sıvı alımı yetersiz olan kişilerde de sıcağın etkileri daha fazla görülüyor.

ÖNLEM ALINMALI

Sıcağın etkilerinden korunmak için çalışma ortamlarında havalandırma cihazlarının bulunması gerekiyor. Ayrıca kısa süreli ve aralıklı çalışma saatleri seçilmeli. Rahat, ince, mevsime uygun kıyafetler giyilmeli. Sıvı alımının düzenli olması ve güneş ışığının etkilerinden korunmak için gölge ortamlarda bulunulması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!