Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2007 00:00
Afrika üzerinden gelen hava dalgası, herkese kabus gibi günler yaşattı. Bol bol sıvı tükettiğimiz bu günlerde sıcaklardan metobolizmamız kadar ruh sağlımız da etkileniyor. Tahammülsüzlük, öfke, aşırı sinirlenme, depresyon, uyku bozuklukları belirtileri neredeyse hepimizde görülmeye başlandı.
ANİ ÖFKE PATLAMALARI OLUR
Bahçelievler Medicana Hastanesi Psikoloğu Betül Ergen, depresyon belirtilerinin yaz aylarında arttığına dikkat çekti. Ergen, "Depresyon belirtilerinin yaz aylarında artış gösterdiğini istatistiksel olarak biliyoruz. Aşırı sıcaklar beraberinde aşırı sinirlenme, tahammülsüzlük, depresyon, uyku bozukluğu ve öfkeye neden oluyor. İnsanlar ortada hiçbir şey yokken aniden öfke patlaması yaşıyor" dedi.
Kişilerin kendisini sıcaklara psikolojik olarak hazırlaması gerektiğini söyleyen Psikolog Betül Ergen, sözlerine şöyle devam etti: "Kişi kendini sıcaklara psikolojik olarak hazırlarsa, olumsuz davranışların da önüne geçmiş olur. Evden dışarı çıkarken, ’Bugün sıcak olabilir, kişiler gösterilmemesi gereken tepkiler verebilir. Ama ben sinirlenmemeliyim’ düşüncesiyle hareket edilmelidir. Bilinç altına ne yüklenirse, hareketlerde o görülür. Bu nedenle ’Sakinim ve sıcaktan etkilenmeyeceğim’ dediğiniz zaman sinirlerinize hakim olabilir ve kendinizi olumsuzluklara hazırlayabilirsiniz."
Aşırı sıcaklarda daha coşkulu olan kişilerin her zaman yapamayacakları radikal kararlar alma eğilimi gösterdiklerini ifade eden Psikolog Betül Ergen, "Sıcak yaz ayları, coşkunun arttığı, özellikle hasta kişilerde sağlıklı karar vermenin iyice bozulduğu dönemlerdir" dedi ve ekledi: "Bu dönemlerde insanlar boşanmak, yeni iş kurmak, iş bırakmak gibi fevri ve radikal kararlar alabilmektedirler. Aşırı öfkelenen ve daralan insanlar, yüzlerini soğuk suyla yıkayıp, daha serin yerlere gitmelidir. Sıcak havalar konsantrasyon kaybı da yaratır."
PSİKOLOJİK TANISI OLAN HASTALARA NELER YAPILMALI
Psikolojik rahatsızlık tanısı konmuş ve tedavi uygulanan hastaların aşırı sıcak havadan etkilenmemesi için ilaçlarını düzenli olarak almaları gerekir.
Aşırı sıcak ve nemli ortamlardan kaçınmaları, mümkünse yayla gibi açık alanlara, nemin olmadığı yerlere götürülmeleri iyi olur.
Bol bol ılık duş almalarında yarar vardır.
Islak mendille başı korumak da iyi bir çözüm olabilir.