Güncelleme Tarihi:
Brooke Shields'in kitabında önemli bir mesaj var: "Doğum sonrası depresyonu her annenin başına gelebilecek, ciddi ama tedavi edilebilir bir hastalıktır."
Ve Yağmur Düştü, oyuncunun 2003 yılında kızının doğumundan sonra geçirdiği doğum sonrası anksiyete bozukluğunun gerçek hikayesi. Shields kitabında hamile kalma savaşı sırasında yaşadığı baskılar ve hayal kırıklıklarını, en sonunda gebe kalabilme sevincini, olaysız geçirdiği hamileliği ve sezaryenle biten uzun süreli doğumunu da anlatısına dahil etmiş. Ama asıl hikaye ameliyathanede başlıyor, kocasının yeni doğan Rowan’ı kucağına aldığını görünce hissettiği “kıskançlık, korku ve öfke” anında.
Hastanede kendine geldikten sonra, kendini sersefil hissetmesinin ve yabancılaşma duygusunun eve dönünce geçeceğini zannediyor Brooke ama emzirmesi için bebeği kucağına verildiğinde, yeni doğan çocuğuna karşı hiçbir bağ hissedemiyor, bebeği adeta “bir yabancı” olarak görüyor. Evdeyse yaşadığı fiziksel yorgunluk panik, dehşet ve devasa bir hüzünle karışıyor. Shields öz çocuğundan kendini ne kadar uzak hissettiğini anlatırken hiçbir şeyi saklamıyor. Rowan’ı kucağına almak ya da ona bakmak gibi bir arzu duymadığını; tek istediğinin oradan kaçmak olduğunu itiraf ediyor. Doğumu takip eden haftalarda Shields ‘annelik hüznü’ denen durumdan çok daha ciddi bir durum geçirdiğini daha iyi anlıyor.
Antidepresan Paxil biraz işe yaramaya başlıyor ama Shields ilacı birdenbire bırakmaya kalkarak ciddi bir hata ediyor. Annelik ve oyunculuk kariyerini birleştirmeye çalışmak da bu baskıyı iyice arttırıyor. (Bu arada Shields’ın bir ünlü olarak kimliğinin farkında oluşu bu anıya özel bir ilgi duymamızı sağlıyor.) En sonunda psikoterapi ve başka ilaçların yardımıyla sinir bozucu, ciddi doğum sonrası depresyonundan sıyrılıyor. Kendini bu durum hakkında bilgilendirmek ve diğer kadınların deneyimlerini okumak da Shields’a zaman kadar etkili bir ilaç oluyor. Kişisel hikayesine ilaveten yazar, doğum sonrası depresyonuyla ilgili somut gerçekleri de anlatısına dahil ediyor; Sonsöz’de yardımcı olabilecek kitaplar, web siteleri ve telefon numaraları sıralanıyor.