Sezonun taşı kaplangözü sindirime iyi geliyor, inatçılığı azaltıyor

Güncelleme Tarihi:

Sezonun taşı kaplangözü sindirime iyi geliyor, inatçılığı azaltıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2005 00:00

Kimi değerli taş diyor, kimi şifalı, kimi doğal taş. Kehribar, akik, yeşim, yakut, mercan gibi taşlar bunlar. Hepsi bir işe yarıyor. Örneğin akik kuvvet veriyor, yakut kan dolaşımını hızlandırıyor. Bunun bilincinde olan kadınlar ve hatta bazı erkekler takı niyetine bu taşları ipe geçirip takıyor. İpte sallanan taş görüntüsünü beğenmeyenler için artık yeni bir alternatif var.

Esra Akgül ve Serpil Ertuğrul değerli taşla gümüşü birleştirip şahane takı tasarımları yapıyor. Bunları internet üzerinden satıyorlar. Onlar kendilerini tasarımcı olarak görmeseler de takıları İspanya ve Amerika’da satılıyor. İkili, bu sezon en gözde taşın kaplangözü olduğunu söylüyor.

Esra Akgül ve Serpil Ertuğrul çocukları dünyaya geldikten sonra profesyonel hayatı bırakan iki arkadaş. Esra Hanım turizmcilikten, Serpil Hanım da teknik ressamlıktan erken yaşta emekli olmuş. Çengelköy’de bir apartmanda altlı üstlü oturuyorlar, kızları akran ve arkadaş. Takı tasarımına boş zamanlarını değerlendirmek için başlamışlar. İlk günlerde yaptıklarını yalnızca kendileri takmışlar, sonra beğenen eşe dosta hediye etmişler. Gerisini Esra Hanım anlatıyor: "Yakın arkadaşlarımız, arkadaşlarına onlar da başka arkadaşlarına gösterince bizim takıların ünü bir anda yayıldı. Özel yaptırmak, satın almak isteyenlerin sayıları artınca biz de koleksiyon hazırladık. www. dejavujewellery.com adresinde bir internet sitesi açtık ve satmaya başladık. İnternet sayesinde İspanya’dan ve Amerika’dan yüksek miktarda sipariş aldık. İki üç kere mal gönderdik. Bir aksilik olmazsa çalışmaya devam edeceğiz."

Markanın ismi Dejavu. Nedenini Serpil Ertuğrul anlatıyor: "Bunu iş edinmeye karar verdiğimiz zaman çalıştığımız eski günleri hatırlatan tatsız olaylar yaşadık. Prosedürlerle uğraşırken sürekli ’Biz bu filmi görmüştük’ diyorduk. Bir tür dejavu gibiydi. Markanın isminin de Dejavu olmasına karar verdik. Logomuz da yusufçuk böceği."

Esra Akgül ve Serpil Ertuğrul takı tasarımcısı olmadıklarını söylüyorlar. "Günümüzde herkes takı yapıyor. Boncuk dizen bile ’Ben tasarımcıyım’ diyor. Biz tasarımcı değiliz. Beğenimizi insanlarla paylaşıyoruz" diyorlar.

Akgül ve Ertuğrul’un karakterleri birbiri ile hiç uyumlu değil. Esra Hanım "Ben çok heyecanlı ve gergin bir tipim" derken Serpil Hanım genelde sakin olduğunu söylüyor. Bu nedenle mali ve idari işlerle Esra Hanım, halkla ilişkilerle Serpil Hanım ilgileniyor. Kişiliklerindeki bu zıtlığın ürün tasarımına olumlu yansıdığını söylüyorlar. Esra Hanım "Evimin üst katındaki küçük bir odayı çalışma odası yaptık" diyor. "Büyük bir masaya malzemeleri yayarak çalışıyoruz. Taşlardan ilham alarak tasarım yapıyoruz. Genelde birlikte çalışıyoruz. Ayrı ayrı tasarladığımız zaman da birbirimizin fikrini mutlaka alıyoruz."

Dejavu marka takıların en önemli özelliği doğal taşlarla üretilmesi. Serpil Hanım bunun yeni bir eğilim olduğunu söylüyor: "Takı deyince herkesin aklına cam, kristal, ahşap ve plastik malzemelerle yapılan şeyler geliyor. Doğal taşların kıymetini yeni yeni anlamaya başladık." Kullandıkları doğal taşların tamamı ithal. Güney Afrika, Brezilya, Kanada gibi ülkelerden çıkarılıyor, Uzakdoğu’da iŞlenip, Türkiye’ye geliyor.

HANGİ TAŞ NE İŞE YARIYOR?

 Ametist: Kuvars ailesinden mor ya da mavi-mor renkli bir taş. Endokrin ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanı temizler ve enerji verir. Meditasyon için ideal.

 Akik: Bedensel ve zihinsel kuvvetlendirici bir taş. Taşıyanı tehlikeden korur, uyumsuzluklara son verir. 

Aquamarine: Cesaret taşı. Taşıyana özellikle ölüm karşısında cesaret verdiği söylenir. 

Kaplangözü: Sindirim sistemi bozukluklarına iyi gelir. Duygusal dengeyi sağlar, inatçılığı azaltır. Enerji verir, kişilerin olayları net algılamasında rol oynar. Kemoterapi gören hastalar kullanır. 

Kehribar: Özellikle ısıtıldığında elektrik ve manyetik özellikleri açığa çıkar. Yaydığı sıcaklığın enfeksiyonun yayılmasını ve soğuk algınlığını önlediği söylenir, genelde boyun çevresine takılır. 

Lal: Taşıyanı, bedensel zayıflığa ve acımasızlığa karşı koruduğu söylenir. "Hayal Kuran" ve "Merhamet Taşı" gibi isimleri var. Cinsel enerjiyi artırdığı öne sürülür, bu yüzden bir adı da "Tutkuların Taşı". 

Turkuvaz: En popüler taş. Bedeni kuvvetlendirir, hücreleri yeniler. 

Yakut: Kan dolaşımına pozitif canlandırıcı etkisi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kişiyi sınırlamalarından kurtardığı gibi, kendinden fazla diğerlerini düşünmesine yol açar. 

Yeşim Taşı: Akıl hastalıklarına, göz bozukluğuna, adet ve doğum sancılarına iyi geldiğine inanılır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!