Seyyar başladı, 526 dükkanlı çiğ köfteci olmayı başardı

Güncelleme Tarihi:

Seyyar başladı, 526 dükkanlı çiğ köfteci olmayı başardı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2014 10:57

Etsiz çiğ köfte sektörünün önemli oyuncularından Oses Çiğ Köfte’nin sahibi Osman Yaşar, 10 yıl seyyar çiğ köftecilik yapmış. İlk dükkanı 22 metrekare olan Yaşar, yakın zamanda Şanghay ve Stuttgart’ta da şube açtı.

Haberin Devamı

ANADOLU topraklarının dünyaca bilinmeyen lezzetleri artık sınırları zorluyor. Genellikle Adıyaman’dan çıkan ‘çiğ köfteciler’ İstanbul’da Gaziosmanpaşa Küçükköy çevresinde neredeyse ‘Organize Çiğ Köfte Sanayisi’ kurmuş durumda. Etsiz üretim yapan bu çiğ köftecilerin herbirinin yüzlerce şubesi bulunuyor. İşte bunlardan biri olan olan Oses Çiğ Köfte, geçen yılın son çeyreğinde Şanghay’da (Çin) ve Stuttgart’ta (Almanya) şubeler açmaya başladı. Yurt içinde halen 526 olan Oses Çiğ Köfte dükkanlarının sayısı yıl sonuna kadar 600’e çıkacak. Oses Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yaşar şöyle anlatıyor öyküsünü:

SEYYAR BAŞLADIM
Adıyaman doğumluyum. İstanbul’a 1987’de geldim. Önce, restoranlarda çalıştım. Komi olarak girdim, kebap ustalığına kadar geldim. Bu arada da müşterilere çiğ köfte yapar ikram ederdik. Bir gün canıma tak etti. Çünkü maaşımızı zamanında alamıyorduk. Evlenmişim, kira, ev geçindirme derdi derken, sonunda ‘böyle çalışacağıma kendim bir iş yapayım’ dedim.

22 METREKARE DÜKKAN
1993’de üç tekerlekli bir ‘seyyar çiğ köfte’ arabası yaptırdım ve Beyazıt’ta (Sahaflar’ın yanında) seyyar çiğ köfteciliğe başladım. Seyyar satıcılık yapacak yapıda değildim ama gemileri yakmışım. Benim çiğ köfte çok beğenildi. Restoranda maaşla çalışarak kazandığımın üç misli kazanmaya başladım. 2003’e kadar böyle devam ettim. 8-10 arabamı zabıtaya kaptırdım.
Dükkan açmaya da zabıta baskısı zorladı. Sermayem 3 aylık kirayı depozitoyu verecek kadar olunca Sultançiftliği’nde 22 metrekare bir çiğ köfteci açtım. Esnaf bu duruma çok şaşırdı. ‘Çiğ köfte dükkanı mı olur? Kirayı bile çıkaramazsın’ diyorlardı. İlk gün öyle iyi bir ciro yaptık ki böyle bir satışı daha önce hiç görmemiştik. Müşterimizin büyük çoğunluğu da kadındı. Kadınların ilgisini görünce ‘bu iş tutar’ dedim. İkinci şubeyi 1 yıl sonra açtım. Sonra hamur makinelerine benzer bir makine ile ‘sanayisini’ kurduk. Şimdi Küçükköy’deki fabrikamız 1900 metrekare ve günde 30 ton çiğ köfte üretiyoruz. 200 çalışanımız var. 55 ilde şubemiz var.”

Haberin Devamı

Dünyaya bulgurumuzu YEDiRMEK iSTiYORUZ

Haberin Devamı

OSES Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yaşar şöyle konuşuyor: “ABD’li nasıl ki bize patatesini yediriyorsa biz de bulgurumuzu dünyaya yedireceğiz. Geçen yılın sonunda Şanghay’da bir dükkan ve bir üretim yeri açtık. Bizim bir dürüm onlara çok büyük geliyor. Yarım dürümü bir porsiyon olarak yiyebiliyorlar. Acıyı da çok seviyorlar. Hatta ‘biz burada acı yedeğimizi sanıyoruz’ diyebilirim. Orada 21 kişi çalışıyor. Almanya Stuttgart’ta ve yakın zamanda Berlin’de açtık. 10 şubeye çıktık ve 35 kişilik istihdamımız var. 2012’de 5.5, 2013’te 10.5 milyon lira ciro yaptık. Bu yıl da 14 milyon lira beklentimiz var. Şu ana kadar 150 bin Euro’luk da ihracat yapmışız.”

Haberin Devamı

Sincik’in Düdan’ı ustaların merkezi

OSES Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yaşar, Küçükköy-Gaziaosmanpaşa çevresinde çok sayıda ‘çiğ köfte üretim tesisi’ kurulmuş olmasını da şöyle izah ediyor: “Aslında bütün çiğ köfteciler Adıyaman’ın bir köyünden ve çoğu da akraba. Sincik’e bağlı Düdan köyü ustaların merkezi. Gaziantep’ten bulgur, Kahramanmaraş’tan isot, Adıyaman’dan baharat, Balıkesir’den salça gelir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!