Güncelleme Tarihi:
Dünyada 100 milyondan fazla erkek sertleşme sorunu yaşıyor. Yapılan araştırmalar sorunun
40-70 yaşları arasındaki erkekler arasında daha yaygın olduğunu gösterse de sertleşme sorunu gençlerin de yaşamını etkiliyor. Şeker hastalığı, damar sertliği, felç, yaralanmalar, kalp rahatsızlığı, prostat gibi rahatsızlıklar sertleşme sorununa yol açabiliyor. Depresyon ve stres gibi psikolojik sorunlar da etken olabiliyor.
‘‘Mutlu bir cinsel hayatım vardı. Bugünlerde kendimi erkek gibi hissedemiyorum. Bazen utanç içinde yataktan kaçıyor ve banyoda ağlıyorum.’’
Bu sözler ED'li yani, ‘‘erektil disfonksiyonlu’’ bir erkeğe ait. Sağlıklı cinsel ilişki için gerekli olan ereksiyonun sağlanamaması ve bu durumun sürmesi anlamına gelen ED'nin Türkçesi'ne ‘‘Sertleşme Sorunu’’ deniliyor. Sertleşme, kan damarlarının genişleyerek penise kan dolması sonucu oluşuyor. Sertleşme sorunu olan erkeklerde ise penise yeterli miktarda kan ulaşamıyor.
Sertleşme sorunu iktidarsızlık demek değil. İktidarsızlık cinsel isteksizlikten, kısırlığa ve boşalma bozukluğuna kadar pek çok cinsel sorunu içeriyor.
40 yaş ve üzeri erkeklerin en az yarısında sertleşme sorunu bulunuyor. 40-70 yaşları arasındaki erkeklerin yaklaşık yarısında ereksiyona ulaşma ve sürdürme sorunu bulunduğu saptanmış. ABD'de 30, tüm dünyada 100 milyon erkeğin sertleşme sorunundan etkilendiği tahmin ediliyor. Sertleşme sorunu olan erkeklerin oranı 40 yaşında yüzde 5 iken, 65 yaş ve üzerinde yüzde 25'e ulaşıyor.
Bu sorun daha çok yaşla beraber artarken, genç yaşlarda da görülebiliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, sertleşme sorunundan şikayetçi hastaların çoğunun sorunun tedavisinin olmadığını düşündüğünü söylüyor: ‘‘Üstelik erkekler tedavi arayışına nasıl gireceklerini bilmiyor ve utanç duygusu nedeniyle hekimlere bile gözükmekten kaçınıyorlar.’’
YA SORUN PSİKOLOJİKSE
Pek çok sertleşme sorunu vakasının fiziksel nedenleri var: Damar tıkanıklığı, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, böbrek ve tiroid hastalıkları, omurilik zedelenmesi ve travma gibi yaralanmalar, felç, kalın bağırsak ve prostat gibi ameliyatlar, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları, sigara, alkol ve madde bağımlılığı.
Sertleşme sorununa genellikle depresyon, stres gibi psikolojik bir bileşen de eşlik ediyor. 50 yaş üstü vakaların yüzde 10'unun kökeninde psikolojik etkenlerin sertleşme sorununa neden olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Geropsikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Engin Eker, genç erkeklerde karşılaşılan sertleşme sorununda da ise psikolojik sebeplerin daha yaygın olduğunu belirtiyor. Sertleşme sorununu gidermeye yönelik birçok tedavi seçenekleri var. Bir yöntem penil protez, cerrahi yolla penise yerleştiriliyor. Vakumlu sıkılma araçları ise penis üzerine yerleşiriliyor. Bu penise gelen kan miktarını artırmaya yarıyor. Penil enjeksiyon tedavisinde de cinsel birleşmeden önce doğrudan penise iğne yapılıyor. Transüretral tedavide özel bir alet kullanılarak üretra yoluyla penis içerisine bir fitil yerleştiriliyor.
Psikotedavi ve/veya davranış tedavisi, organik bir rahatsızlığın bulunmadığı hastalarda tek başına yararlı olabilen bir yöntem. Tıbbi ve cerrahi müdahaleleri reddeden hastalarda bu yönteme başvuruluyor. Danışmanlık ise diğer tedavilerle birlikte uygulanıyor. Son araştırmalar, sertleşme sorununun Türk erkeklerinde dünya ortalamasına göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. ‘‘Erkeklerde Yaşlanma Çalışması’’nı yürüten New England Research Institue geçtiğimiz kasım ayında tamamlanan ‘‘Türkiye'de Sertleşme Sorunu ve Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırması Ön Raporu’’nun sonuçlarını açıkladı.
40 yaş üstü erkeklerde sertleşme sorunu sıklığı ve yaş gruplarına göre dağılımının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen ve beş bölgeden 17 ilde yürütülen araştırmanın sonuçları şöyle: 40 yaş üstü erkekte
sorunun görülme sıklığı yüzde 69.2; ileri seviyede yüzde 8.5; orta dereceli yüzde
27.5. Minimum dereceliler ise yüzde
33.2'ye çıkıyor.
Alternatif prezervatif
Erkeklerde sertleşme sorununa neden olarak gösterilen etkenlerden biri de ilişki sırasında kullanılan prezervatifler. Prezervatif her ne kadar istenmeyen gebelikten ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmada yan etkisi olmayan, sadece gerektiğinde kullanılabilecek ve vücutta fiziksel bir değişiklik yapmayan tek yöntem olsa da, Türk erkekleri prezervatif kullanmaktan hoşlanmıyor. Bunun nedenlerinden bir tanesi de ilişkinin tam ortasında prezervatifi takmak için oyalanmalarının dikkatlerini dağıtması.
Durex prezervatifleri, erkeklerin ‘‘seks çok iyi hissedilmiyor’’ mazaretinin altında yatan sertleşme sorunu bulunanlar için alternatif bir prezervatif üretti. Bu özel ürün kauçuktan değil poliüretandan üretilmiş. Dayanıklı, ısı geçirgenli, çok ince ve hissedilmiyor. Durex'in bir başka özel ürünü daha var. Anatomik şekilli prezervatif. Erkeklik organını anatomik olarak sarıp sarmalıyor.
Erkeklerin psikolojik kökenli sertleşme sorununa nispeten yardımcı olacağı belirtilen bu iki ürün henüz Türk pazarına sunulmadı. Durex'in Türkiye temsilciliğini yapan LRC Products Şirketi'nin Genel Müdürü Erdinç Nuray, Durex Comfort adlı anatomik şekilli prezervatifin bu yıl içinde Türkiye piyasasına geleceğini söylüyor. Durex Avanti adlı ısı geçiren ve ince prezervatif ise ancak 2000'li yıllarda Türkiye'de satılacak.