Güncelleme Tarihi:
Halk arasında cinsel ilişki sırasında sertleşme sorunu olarak bilinen ‘‘erektil disfonksiyon’’ (ED) hastalığının Türk erkekleri arasında çok yaygın olduğu bildirildi. Hastalığın 6.5 milyon Türk erkeğini etkilediği tahmin ediliyor.
Pfizer'in geleneksel Medya Bilgi Paylaşım Günleri'nin Polat Renaissance Oteli'nde düzenlenen ekim ayı toplantısında ‘‘Türkiye'de sertleşme sorunu ve sosyal sonuçları’’ konusu ele alındı. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Akkuş, Türkiye'de 5 bölgede ve 16 ilde 40-70 yaş arasındaki 1981 erkek üzerinde yapılan bir araştırmada, deneklerin yüzde 69'unda sertleşme sorunu tespit edildiğini açıkladı. Araştırma, sertleşme sorununun deneklerin yüzde 32'sinde hafif, yüzde 28'inde orta ve yüzde 9'unda da şiddetli derecede olduğunu ortaya koydu. Doç. Dr. Akkuş, bu sorunu orta ve şiddetli yaşayanların oranının Türkiye nüfusuna uyarlanması halinde, yaklaşık 6,5 milyon kişinin ED hastalığı yaşadığının, yani cinsel ilişki sırasında sertleşme güçlüğü çektiğinin ortaya çıktığını kaydetti. Doç. Akkuş, ciddi psiolojik ve sosyal sorunlara yol açan hastalık hakkında şu bilgileri verdi:
SORUNUN NEDENLERİ
Yüzde 60'ının organik, yüzde 20-25 psikolojik ve yüzde 15 oranında da de her iki faktörün bir arada olmasından kaynaklanabilir.
Şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp yetmezliği, iskemik kalp hastalıkları, multipl skleroz, behçet, omurilik yaralanmaları, hormonal hastalıklar, kronik böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, bazı kan hastalıkları, depresyon, performans anksiyetesi, peyronie ve priapizm gibi penis hastalıkları, bazı radikal cerrahi girişimler, bazı penis travmaları, uzun süreli kullanılan bazı ilaçlar ve uyuşturucu, alkol ve sigara gibi madde bağımlılığı sertleşme sorununa yol açabilir.
Her şeker hastası ya da her yaşlının bu sorunu mutlaka yaşayacağı yönündeki anlayışın da yanlıştır. Kontrol altında olan bir şeker hastası uzun süre ya da hiçbir zaman bu sorunla karşılaşmayabilir. Yaşlılarda da performans düşüklüğü gözlenmesi doğaldır.
UTANGAÇLIK GEREKSİZ
Tedavi edilebilecek olmasına rağmen, cinsel tabular, utangaçlık, bilgi eksikliği gibi nedenler yüzünden tedavi için başvuran hasta oranı yüzde 10'dur.
Sorunun 3-6 ayı aşkın süre sonunda da devam etmesi halinde, hastanın mutlaka tedavi için doktora başvurmalıdır. Çünkü tedavi geciktikçe çözüm alternatifleri de azalır.
Sertleşme sorunu, oral tedavi, penis içine yapılan enjeksiyon, bazı damar ameliyatları, ameliyatla penil protez konulması ve vakum cihazı gibi yöntemlerle tedavi edilir.