Sen beni koru ben de seni

Güncelleme Tarihi:

Sen beni koru ben de seni
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 11, 2004 00:00

Besinler yardımıyla kanserden korunurken, siz de besinleri korumalısınız. Onların tazeliklerini ve vitaminlerini kaybetmemelerini saÄŸlamalısınız. Ancak bu sayede kalenizi hastalıklardan uzak tutarsınız.Elbette kimse kanser olmak istemez ama bunun için çabalamak da gerekir. Kansere hiç yakalanmamak için madem yediÄŸimiz içtiÄŸimiz çok önemli, o halde bu konuda çok ciddi olmalıyız. Amerikan Kanser AraÅŸtırma Enstitüsü, kansere karşı savaşı sofrada baÅŸlatmaya kararlı olanlar için bir öneri paketi hazırladı. GiriÅŸilecek savaşı kazanmak için adım adım ilerlemek gerekiyor. Meyve ve sebzelerin içerdikleri maddeler, yani sizi kansere karşı koruyacak olan maddeler, ısıya, ışığa, su ve oksijene karşı çok duyarlı olurlar. EÄŸer yiyeceklerinizin besin deÄŸerlerini koruyamazsanız, bu savaÅŸa giriÅŸmenin hiçbir anlamı kalmaz. Size birkaç ipucu verelim:Önceden kesilip paketlenmiÅŸ yiyecekleri tercih etmeyinTaze meyve satın alırken meyvelerde zedelenme bulunmamasına dikkat edin.Meyve ve sebzelerin en parlak, en canlı görünenlerini tercih edin.Muz gibi meyvelerin dışında meyve ve sebzeler, mutlaka buzdolabında muhafaza edilmeliMeyvelerin kabuklarını asla soymayın.Meyveyi soysanız bile açık havada çok bekletmeyin, yiyin. Yiyeceklerden kurulu bir orduyla kanser savaşına çıkarken, askerlerinizin genel durumlarına da dikkat etmelisiniz. Sizin askerleriniz de yediÄŸiniz besinler olduÄŸuna göre onları dikkatle satın almak, özenle saklamak, her doÄŸumgününüzü saÄŸlıkla kutlamanız anlamına gelecektir.10 adımı ezberleyin1.Adım: Yağı azaltınYaÄŸsız besinlerle yetinmeniz elbette imkansız. Ama her gün aldığınız kalorinin sadece yüzde 20’sini yaÄŸlardan almayı ilke edinmelisiniz. Günlük yaÄŸ tüketiminiz 44 gramı geçmemeli. Bu miktarın 10 gramı doymuÅŸ yaÄŸ olabilir. Sentetik yaÄŸlardan özellikle kaçınmalısınız. sentetik yaÄŸların meme kanseri riskini artırdığını sakın unutmayın. 2. Adım: Meyve ve sebze en iyi dostunuz Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme programı uygulamalısınız. Ama her gün sevdiÄŸiniz bir sebzeyi veya meyveyi yemekle, kanserden korunmayı saÄŸlayamazsınız. Günlük listenizde deÄŸiÅŸik meyve ve sebzeler yer almalı. Orta boy bir meyve, bir bardak çiÄŸ sebze ya da bir buçuk bardak piÅŸmiÅŸ sebze, bir porsiyon anlamına gelir. Gün boyunca en az dört beÅŸ porsiyon deÄŸiÅŸik meyve ve sebze yemeniz gerekiyor. Bir günde, narenciye türü bir meyve, küçük taneliler dahil diÄŸer meyveler, brokoli, Brüksel lahanası ya da kabak gibi sebzeler; yeÅŸil ya da koyu yeÅŸil yapraklı sebzeler, sarı- turuncu- kırmızı sebzeler (biber, havuç kabak gibi) günlük besin listenizin vazgeçilmezleri olmalı.3. Adım: Domates ve domates ürünleriKanserden korunmaya çalışırken, domates sizin en sadık yardımcınız olacak. Kanseri önledikleri ileri sürülen yiyecekler arasında domatesin yeri apayrı. Bu lezzetli sebze, kansere karşı güçlü bir koruyucu olan likopen maddesi ile doludur. Ä°ÅŸte bu nedenle domatesi sofralarınızdan hiç eksik etmemelisiniz. Bu arada domatesin dışında bol miktarda likopen içeren yiyecekler arasında kırmızı üzüm ve kavunu da sayabiliriz.4. Adım: Tahıllar, baklagiller ve kök sebzelerUzmanlar, her gün altı yedi kez çeÅŸitli tahıl, baklagil ve kök sebze ürünlerini tüketmenizi öneriyorlar. Günde yedi öğün beslenmeye fırsatınız olmadığını ileri sürüyorsanız, bu besinleri mümkün olduÄŸu kadar sık tüketmeye bakın. Kahvaltılık tahıllar, yani kepek, buÄŸday, yulaf bu listede yer alır. Arpa, kahverengi pirinç, bulgur, kuskus gibi besinler de tam tahıllı ürünleridir. Baklagillerden barbunya, nohut ve mercimek de sofralardan eksik edilmemeli. Kök sebzeler denilince, patates, pancar, tatlı patates, yer elması , kereviz, ÅŸalgam akla gelen ilk isimler. 5. Adım: Lif tüketiminiz 25-35 gram olmalıLifli besinler, sindirim sisteminizi, kansere neden olan maddelerden uzak tutarlar. Tam tahıllar, fasulye ve baklagiller, meyveler, sebzeler, kabuklu yemiÅŸler ve çekirdekler lifin süper kaynaklarıdır. EÄŸer sıralamaya baÅŸladığımız adımların 2 ve 4’üncüsünü harfi harfine uygularsanız, lifli besin almak konusunda bir sıkıntınız kalmaz.6. Adım: Soya tüketimiSoya yiyecekleri, kansere karşı direnen pek çok maddeyi içerirler. Amerikalı uzmanlar, herkese günde en az 25 gram soya proteini almayı öneriyorlar. Soya ürünlerinin kanserin bazı türlerine ve yaÅŸamı tehdit eden diÄŸer hastalıklara karşı koruyucu oldukları kabul edildi. Artık hepimiz günde en azından 25 gram soya proteini tüketmeliyiz.7. Adım: Daha fazla balıkSardalya, uskumru, kılıç, ton ve somon gibi balık türlerinde Omega-3 yaÄŸ asitleri fazla miktarda bulunur. Her fırsatta tekrarladığımız gibi Omega-3 yaÄŸ asitleri kansere karşı etkili bir koruyucudurlar. Hiç deÄŸilse haftada 2-3 kez balık yemeye kendinizi alıştırın. Deniz ürünlerinin hepsinde kanserle savaÅŸan selenyum maddesi bol miktarda bulunur. 8. Adım: Düşük yaÄŸlı süt ürünleriBizleri kanserden koruyacak yiyecekler arasında süt ve süt ürünlerinin yer almadığını sakın düşünmeyin. Süt ürünleri, kalsiyum, D vitamini, probiyotikler gibi kansere karşı direncinizi artıracak maddeler içerirler. Kemikler için gerekli olduÄŸunu bildiÄŸimiz kalsiyum, kdon kanseri tehlikesini yarı yarıya azaltıyor. YoÄŸurt, kefir, yayık ayranı ve diÄŸern fermente süt ürünlerinde bulunan saÄŸlıklı bakteriler, yani probiyotikler sindirim sisteminin saÄŸlığının korunmasında önemli rol oynuyor.9. Adım: Vücuda su verilmeliBoÅŸaltım sistemi, kolon ve meme kanseri gibi kanser türlerinin nedenleri arasında vücudun susuz kalması da yer alıyor. BoÅŸaltım sistemi kanserleri, mesane, prostat, böbrek ve testis kanserine yakaılananların en belirgin özellikleri çok az sıvı tüketmeleri. Su ile ilgili olarak yapılan çeÅŸitli çalışmalar, günde 2 bardaktan fazla su içen kiÅŸilerde kanser riskinin, diÄŸerlerine göre daha az olduÄŸunu gösterdi. Günde 8- 10 bardak su içerek amansız hastalığa karşı kendinizi korumuÅŸ olursunuz.10. Adım: Kanserojen maddelerden uzak durun TütsülenmiÅŸ tuzlu etler, turÅŸular, yanmış yiyecekler ve paketlenmiÅŸ, kimyasal koruyucu yüklü, kolay tüketilen yiyeceklerden uzak durmak çok önemli. Bu saydığımız yiyeceklerde nitrat ve nitrit adlı kansorejen maddeler bulunuyor. Kansere kapı açın bu yiyecekleri ne kadar az tüketirseniz saÄŸlığınızı o kadar iyi korumuÅŸ olacaksınız.Yazan: Dr. Maggie Greenwood-RobinsonDerleyen: Azize Bergin- BÄ°TTÄ° -Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!