Şekersiz bir mutfaktan dört dörtlük lezzetler

Güncelleme Tarihi:

Şekersiz bir mutfaktan dört dörtlük lezzetler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2013 00:00

Reaktif hipoglisemi hastası olduğunu öğrendikten sonra bildiği tüm tarifleri çöpe atan yemek yazarı Aydan Üstkanat, hem sağlıklı hem lezzetli yemekler yaratarak lezzetin şekere bağlı olmadığını ispatladı. Kanıtının adı, ‘şekerSİZ’ yemek kitabı.

Haberin Devamı

Çikolataya düşkün, pilavdan vazgeçemeyen biriydi Üstkanat. Ta ki hastalığını öğreninceye kadar... Her krizde beyinden hücre azaltan, fark edilmediğinde sinsice ilerleyen, refleksleri yavaşlatan bir hastalık olan reaktif hipoglisemi teşhisi konulduktan sonra o güne kadar elinde bulunan binlerce tarifi çöpe atarak, hem sağlıklı hem de lezzetli yeni reçeteler ortaya çıkardı. Bu tarifler tek tek yapılarak lezzetleri test edildi ve Üstkanat’ın doktorları tarafından onaylandı. Ancak şekerSİZ bir zayıflama kitabı değil... Amaç hem doğru beslenmek hem de lezzet keyfinden vazgeçmemek.
Hastalığına teşhis konmasının iki yılı bulduğunu söyleyen Üstkanat bu süreci şöyle anlatıyor: “Bir türlü teşhis koyamadılar, kimi doktor ‘önemli bir şey değil ki’ dedi. Oysa metabolizmayı altüst eden bir rahatsızlık bu. Bu rahatsızlığın tek tedavisi doğru beslenmek. Diğer taraftan şeker sorunu yaşayanların ‘ne yemeyeceği’ belli ama kimse doğru malzemelerin nasıl yemek haline geleceğinden bahsetmiyor. Onlar sadece malzeme. Peki onlarla nasıl lezzetli yemek yapacaklar? Böylece oturup kendi mutfağımı tekrar yapılandırdım. Rafine bütün ürünler çöpe gitti, onların yerine ham malzemeler, kabuklu pirinçler, buğday, işlenmemiş ürünler alındı.”

Haberin Devamı

Aydan Üstkanat kimdir?

İzmir doğumlu Aydan Üstkanat bir yemek stlisti, fotoğrafçısı ve yemek yazarı. Girit kökenli ailesinden öğrendiği yemek kültürünü, sanatçı ve araştırmacı kimliğiyle birleştiren Üstkanat dergilerle başlayan basın hayatına, yedi senedir ulusal bir gazetede gastronomi yazıları yazarak devam ediyor.

Izgara Patlıcanlı Dilbalığı Rulo

2 kişilik

2 adet dilbalığı (8 şerit fileto)
1 adet patlıcan
8 adet kürdan
Yeteri kadar tuz, karabiber

Sos için
200 gram bebek ıspanak
Bir tutam taze nane
Çeyrek adet limon suyu
Dilbalığının kılçığı
1 tatlı kaşığı tane hardal
Bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı

İnce dilimleyip tuzladığınız patlıcanı ızgarada pişirin. Dilbalıklarını yıkayıp, tuz ve karabiber serpip süzgece alın, kurulayın. Her dilbalığı içine patlıcan şeritlerinden koyup rulo yapın. Sos için bir bardak su, tuz ve balık kılçıklarını kaynatın. Tüm malzemeleri blendırda pürüzsüz hale getirin. Tavaya sıvıyağ koyun, balık rulolarını 10 dakika yüksek ateşte kızartın. Yeşil sosu tabaklara yayın. Üzerine kızarmış balık rulolarını yerleştirip servis yapın.

Armut Cipsi

Haberin Devamı

3 adet ankara armudu
1 yemek kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı çitlembik (menengiç tohumu)
1 limonun suyu
Yarım çay kaşığı karanfil tozu

Armutları yıkayıp, kabuklarıyla ince olarak dilimleyin. Havanda çitlembik tohumlarını biraz ezip limon suyu, tarçın ve karanfil tozu ile karıştırın. Armut dilimlerini bu karışıma bulayın ve yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin. 200°C’de 10 dakikadan sonra fırının ısısını 140°C’ye düşürün ve kontrollü olarak kuruyana kadar fırınlayın. Pişme sona erdiğinde fırının kapağını açın ve soğuyana kadar cipsleri çıkarmayın. Daha sonra en az 12 saat kuru bir yerde açık olarak bekletip kavanozlara alın.

Tavuklu Salatalıklı Sandviç

4 adet

Haberin Devamı

1 adet tavuk göğüs eti
(organik, haşlanmış)
8 dilim kepekli baget ekmeği
1 küçük salatalık
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı normal yoğurt
Bolca taze nane ve dereotu
Yeteri kadar tuz ve karabiber

Salatalığı ve yeşillikleri yıkayın. Tavuk etini küçük parçalara ayırın. Salatalığın kabuklarını soymadan incecik dilimleyin, yeşillikleri doğrayın. Ekmek dilimlerini kızartın. Süzme yoğurt, yoğurt, dereotu ve naneyi çırpın, kalınca bir tabaka olarak 4 adet dilime sürün. Üzerine bolca tavuk eti ekleyerek, tuzunu, karabiberini serpin. Salatalık dilimleri de ekleyip, üzerine bir dilim kızarmış ekmek dilimi daha koyup, servis tabağına alın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!