A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2010 17:38
Sağlıksız beslenmenin kadınlarda depresyonu tetikleyebildiği bildirildi.
Avustralya'daki Melbourne Üniversitesinde yapılan araştırma, depresyondaki kadınların beslenme şekillerini gözden geçirmelerini ve işlenmiş gıdaları yememelerini tavsiye ediyor.
Araştırma sonuçları, 10 yaşından sonra çoğunlukla işlenmiş, yüksek yağ içeren gıdalarla beslenen 20-93 yaşları arasındaki kadınlarda duygu durumu bozukluklarının daha çok görüldüğüne dikkat çekiyor.
Çalışmayı hazırlayan ekipte yer alan Dr. Felice Jacka, “Mucize bir
diyet yok” demekle birlikte, sebze, meyve, tam tahıllı gıdalar, az yağlı süt ürünleri ve yağsız et ağırlıklı beslenmenin ve işlenmiş ve şekerli gıdaları “bazen yemenin” fizik ve ruh sağlığına iyi geldiğini belirtiyor.
10 yıl boyunca 1046 kadına diyet uygulanarak ve psikiyatrik testler yapılarak yürütülen çalışmada, sağlıklı beslenen deneklerde duygu durumu bozukluğu görülmediği kaydedildi.
Amerikan Psikiyatri dergisinde yayımlanan çalışma, Batı tarzı beslenmede sıklıkla tüketilen hamburger, beyaz ekmek, pizza, cips, aromalı sütlü içecekler ve şekerli gıdaların depresif bozukluklara sebep olma olasılığını yüzde 50 artırdığını ortaya koyuyor. Sağlıklı beslenen kadınların depresyona girme ihtimalinin ise sağlıksız beslenenlere göre yüzde 30 daha az olduğu belirtiliyor.