Şekerli diyabet tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Şekerli diyabet tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Diyabet hastalarına yıllardır yasaklanan şeker, artık tedavi programına alınmaya başlandı. ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden sonra Türkiye'de de uzmanlar, bazı diyabet hastalarına doktor ve diyetisyen kontrolünde şeker verilmesinin tedaviye uyumu artırdığını savunuyorlar.

Amerikan Hastanesi uzmanlarından Dr. Selçuk Can, şeker verilebilecek diyabet hastalarının seçiminin önemli olduğunu belirterek, bilinçli, kan şekeri kontrollerini sürekli yaptıranların tercih edildiğini söylüyor.

Diyabet hastalarına şeker verilmesinin ABD Diyabet Cemiyeti'nin önderliğinde yapıldığını, bilimsel kongre ve dergilerde de sonuçların yayınlandığını belirten Dr. Can, uygulamanın mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolünde olması gerektiğini vurguladı. Yaklaşık 100 yıldır tedavi uygulanan diyabete karşı hastalara şimdiye kadar hep ‘şeker yasak’ denildiğini hatırlatan Dr. Can: ‘‘En son yapılan araştırmalarda, diyabet hastalarının diyetlerine şekeri ve şekerli gıdaları katmak mümkün oldu. Hastanın yaşına, metabolizmasına, yaşama şekline uygun özel diyet programı uyguluyoruz. Hastanın günlük kaç kalori alacağı belli. Kalorinin yüzde 60'ı karbonhidratlardan, yüzde 30'u proteinlerden ve yüzde 10'u da yağlarda oluşuyor. Diyet programı içerisinde, karbonhidratlardan kesip arta kalan kalorileri basit şeker denilen şekerden yapmak mümkün Gerekirse hastanın kullandığı insülin ve ilaçların dozu arttırılabilir’dedi.

Yüksek şekerlilere yasak

Diyete şeker katılmasını daha çok tip 1 diyabetliler için uyguladıklarını ancak tip 2'lilere de yönelik olabileceğini söyleyen Dr. Can, ‘‘Ancak kan şekerinin kontrol altında olması gerekiyor. Hasta çok düzenli kontrollere gelmiyorsa ve şekeri yüksekse bunu yapmak zor. Hatta yapılmamasını tavsiye ederim’’ dedi. Dr. Can, yaklaşık 3 aydır uygulamayı başlattıklarını bugüne dek 50 diyabet hastasına kontrollü şeker verdiklerini söyledi.

Bazı hastalarda yasaklara karşı psikolojik reaksiyon oluştuğunu belirten Dr. Can, ‘‘Daha önceden hiç şeker tüketmeyenler bile diyabet hastası olduktan sonra şeker krizine giriyorlar. Şeker krizine girdikleri zaman diyeti tamamen kaçırabiliyorlar. Bunlara bir miktar şekere izin veriyoruz’’ dedi. Hastalara yasaklar koyulduğunda bir kısmının uyduğunu ancak önemli bir oranda da istenenin tam tersini yapanları gözlediklerini anlatan Dr. Can, ‘‘Hastaların boşvermesi, umursamaması, bildiğini okuması da yaygın davranışlar. Bunlara ısrar etmek gerekiyor. Şeker kalorisi dışında hiçbir vitamin, mineral içermiyor. Ama psikolojik direnci kırmaya yarıyor. Ayarlama yapıldığı için de kan şekerinin total değerini değiştirmiyor. Bu bir denge’’ dedi.

Diyetisyen Ayşegül Bahar da diyete şeker katılmasının hasta-tedavi hizmeti verenler arasındaki mesafeyi yumuşattığını söyledi. Hastaya rafine şeker verildiğini belirten Bahar, ‘‘Daha önceki diyetlerin hiçbirinde şeker kullanılmıyordu. Kompleks karbonhidratlar denilen ve posa içeren, yeşil fasulye, mercümek, nohut gibi gıdalar da şeker diyetlerinde yasaklanıyordu. İlk aşamada serbest bırakılanlar bunlar oldu. Bunda başarı sağlanınca daha sonra şekerin de diyabet diyetinde uygulanabileceği görüldü. Kompleks yoğun posa içeren ve rafine şekerler kullanılmaya başlandı’’ dedi. Bahar, günde 30 gram (6 kesme şeker) izin verdiklerini belirtti.

Uzmanların önerileri

Diyabet diyetinde, liflerden, posadan zengin, kompleks karbonhidratlardan besinler tüketilmeli (kepekli, fasulye, mercİmek gibi). Bazı şeker hastaları uygun diyet programıyla insülin iğnesi yapmadan tedavi olabiliyorlar.

Yaşla, ihtiyaç duyulan besin ihtiyacı değişir. Diyabetliler sürekli diyetisyen kontrolünde bulunmalı.

Bir öğünde çok fazla kalori almak yerine, 6 öğün yenmeli.

Kan şekerini düşürmek için, et yemeklerinin içine yulaf, bulgur ve pirinç katıN.. Şehriye, bezelye ve fasulyeli çorba için. Mısır gevreği veya yulaf ezmesini diyet süt ile kahvaltı olarak tükebilirsiniz. Ara öğünlerde grisini türü yiyecekler alabilirsiniz. Her gün mutlaka 2 tabak sebze yemeği yiyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!