Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2005 00:00
Çayımıza kahvemize attığımız küp şeker, bir elmalı pastanın üzerini süsleyen pudra şekeri, aynı elmalı pastanın hamuruna tat veren toz şeker, kahverengi şekerÉ Şeker pancarının, soframıza gelirken kılıktan kılığa bürünmesinde, üretilirken başından geçen maceraların birbirinden farklı olmasının payı büyüktür. Yorucu safhalardan geçen şeker pancarının vücudumuzun enerji kaynaklarının başında yer alması aslında biraz şaşırtıcı.Şeker hiç yorulmuyor diyebiliriz. Ancak enerji verici olması, onu istediğimiz kadar tüketebileceğimiz anlamına gelmiyor. Gereğinden fazla alınan şeker, dokularda yağ olarak depolanarak şişmanlığa neden oluyor, içinde vitamin, mineral ve protein bulundurmayan şeker, karaciğer rahatsızlıklarının da baş etmenleri arasında. Bu yüzden, aldığımız şeker miktarına dikkat etmek, yukarıda saydığımız rahatsızlıkları önlemek konusunda atacağımız ilk adım olabilir.Zeytinyağlı kabaklı bezelye8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi3 adet orta boy dolmalık kabak 1 kg taze bezelye 15 adet arpacık soğan ( veya 2 adet orta boy kuru soğan) 1 çay bardağı zeytinyağı 2 adet kesme şeker1 çay kaşığı tuz, karabiber 4 su bardağı sıcak su 2 demet dereotuKabakları kazıyarak temizleyip uzunlamasına dörde böldükten sonra, küçük küpler halinde doğrayın. Bezelyeyi ve arpacık soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Arpacık soğan yoksa, iki adet orta boy soğanı soyup incecik doğrayın. Diğer taraftan, zeytinyağı ve soğanları orta boy ve geniş bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Doğradığınız kabakları, bezelye, kesme şeker, tuz ve karabiberi ilave edip 4 bardak sıcak suyu katarak karıştırın. Kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin. Bezelye iyice yumuşayınca ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken cam veya porselen bir kaba aktarıp ağzını kapatarak soğumaya bırakın. Bu yöntemi uyguladığınızda, bezelyenin soğuduğunda bile yeşil kaldığını göreceksiniz.
Yemek iyice soğuduktan sonra üzerine çok ince kıyılmış dereotu ilave edin. Hafifçe karıştırıp servis tabağına boşalttıktan sonra servise sunun.Çilek kremalı hazır kek8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi1 adet hazır sade kek (iki parçalı pastaban)1 su bardağı meyve suyu (herhangi bir çeşit olabilir)Kreması için3 su bardağı süt1/2 çay bardağı un1/2 çay bardağı toz şeker1 paket toz kremşanti 1 su bardağı soğuk süt3 su bardağı dolusu çilek İki katlı hazır keki kenarlarından keserek kalp şekli verin. Diğer taraftan, muhallebiyi hazırlamak için; 3 su bardağı süt, un ve toz şekeri bir tecereye aktarıp kısık ateşte, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. 1 su bardağı soğuk süt ve kremşantiyi karıştırma kabında 3-4 dakika kadar çırpın. 2 su bardağı çileği robotta çekerek kremşantiye ekledikten sonra çırpmaya devam edin. Ilık haldeki muhallebiyi de ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırptıktan sonra, çilekli kremayı buzdolabında bekletin. Kekin iki parçasını da meyve suyuyla ıslatın. Bir parçasını servis tabağına yerleştirip üzerine, hazırladığınız çilekli kremanın yarısından azını sürün. Kekin diğer parçasını da yerleştirip kalan kremayı da üzerine ve yanlarına sürün. Üzerini kalan çilekle süsledikten sonra soğuk halde servise sunun.
button