Şekerde son yenilikler

Güncelleme Tarihi:

Şekerde son yenilikler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Şeker hastalarının ömür boyu ensülin iğnesine mahkum bir hayat sürmeleri gerektiğini düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Tıptaki ilerlemeler sayesinde artık diyabet hastalığıyla mücadele etmenin ve sağlık bir yaşam sürmenin çok daha zahmetsiz yeni yolları var.

Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sağlık kontrolünün yanı sıra Batıda piyasaya yeni çıkan bazı ilaç ve spreyler, şeker hastalarının derdine çare oluyor. Almanya'nın en çok okunan haftalık dergilerinen Bunte'nin son sayısında çıkan habere göre, şeker hastalığının tedavisinde görülen yeni gelişmeler şöyle:

Tabletler

İkinci tip diyabet hastalarının kullanabileceği tabletler piyasada. İkinci tip şeker hastalarında hücreler, ensülin hormonuna karşı duyarlılığını yitiriyor. Bu nedenle hücrelere kan şekeri ulaşamıyor. Bu durumda pankreasın sürekli yeni hormon üretip kana aktarması gerekiyor. Ancak bir süre sonra pankreas yoruluyor ve yüksek miktarda ensülin eksikliği ortaya çıkıyor. İşte bu tip hastalar için geliştirilen ilaçlar, bağırsağa karbonhidrat; karaciğere şeker takviyesi yapıyor ve vücudun ensülin üretimini harekete geçiriyor.

Ensülin iğnesi

Gen teknolojisiyle hazırlanan insandan alınmış doğal ensülin, günde dört kez karından veya kalçadan enjekte ediliyor.

Ensülin kalemi

En pratik enjeksiyonlardan biri. Diyabet hastalarının yüzde 75'i bu yönteme başvurabiliyor. Tükenmez kalemi andıran bu aletin düğmesine basınca, istenen miktarda ensülin tatbik ediliyor.

Ensülin pompası

Kemerde taşınıyor ve bir sonda yardımıyla 24 saat boyunca karından ensülin veriyor. Yalnız bu yöntemin bir dezavantajı var: Karın bölgesinde sürekli olarak bir enjeksiyon iğnesiyle dolaşmak gerekiyor.

Burun spreyi

Bu yöntem, henüz geliştirilme aşamasında. Ayrıca bu yöntemle ilgili bir sorun da henüz çözülmüş değil. Şeker hastası, nezle ve gribe yakalandığı zaman, burnundan yeterli miktarda ensülin alamayabilir. Ayrıca sprey dozunu ayarlamanın da kolay olmayacağı belirtiliyor.

Göz: Kılcal damarlar hasar görüyor.

Gözler bulanık görmeye başlıyor.

Kalp:

Atardamar ve koroner damarlarda sertleşme meydana geliyor. Sonuç: enfarktüs ve kalp krizi.

Böbrekler: Protein kaybı nedeniyle böbrek fonksiyonları bozuluyor; bu hayati organlar sonunda tamamen işe yaramaz hale gelebiliyor.

Şeker her organı etkiliyor

Sinirler: Sinirlerin uyarı sistemi aksamaya başlıyor, felç tehlikesi ortaya çıkıyor.

Ayaklar: Duyarlılık yitimi meydana geliyor. Bu yüzden yaralanmalar ve kan zehirlenmesi oluşabiliyor.

Diyabet rehberi

Şeker hastalarının uyması gereken çok önemli dört ilke bulunuyor:

Sağlıklık beslenme:

Akdeniz usulü beslenme en iyisi. Yani, bol sebze. meyve, tahıl ve süt ürünleri, balık ve zeytinyağı. Yağlı ve tatlılar yasak. Alkol tüketimi de vücudun karbonhidrat dengesini bozduğu için kesinlikle tavsiye edilmiyor.

İdeal kilo:

Kiloya çok dikkat etmek gerekiyor. Fazla kilolar hayatı zorlaştırmaya başladığı an, bol sebze ve meyve içeren diyet uygulamak şart.

Spor yapmak:

Şeker hastalığının zararlarından korunmanın en iyi yöntemi spor yapmak. Böylelikle kaslar ensüline daha iyi tepki verir ve kan şekerini düşük tutar. En ideal spor dalları: Yüzme, bisiklet, jogging.

Sağlık kontrolü:

Yılda bir iki kez doktor kontrolünden geçmek gerekiyor. Kan şekeri, lipit ve tansiyon ölçümü yaptırtmak çok önemli.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!