Şeker hastaları oruç tutmamalı

Güncelleme Tarihi:

Şeker hastaları oruç tutmamalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2010 15:22

Uzmanlar uyarıyor: Şeker hastasının oruç tutması halinde, kalp, beyin, böbrek ve diğer organların çalışmasında sorun çıkabilir.

Haberin Devamı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ramis Çolak, şeker hastalığı tedavisi ile oruç arasında hayati uyuşmazlık bulunduğunu söyledi.

Prof.Dr. Çolak, “Şeker hastalarının oruç tutmaları halinde, kalp, beyin, böbreklerin ve diğer organların sakatlaşıp hizmet vermeyecek hale geleceği aşikardır. Bu nedenle şeker hastalarının oruç tutmasının sakıncalı olduğu görülmektedir” dedi.

OMÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ramis Çolak, Ramazan ayı dolayısıyla oruç tutmak isteyen şeker hastalarına uyarılarda bulundu. Şeker hastalığının kişilerin oruç tutmalarına engel olan bir hastalık olduğunu belirten Prof.Dr. Çolak, “Buna rağmen, bazı şeker hastaları, orucu tutmama hususunda tereddüde düşüyor. Oruç tutmadıkları takdirde günah işlemiş olacakları endişesine kapılıp, hatta doktorlarının ikazına rağmen ısrarla oruç tutarak, sağlık yönünden kendilerini riske atıyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Diyabetli diyetine uygun yemek zorunda

Prof.Dr. Ramis Çolak, Ramazan ayı süresince dünyanın farklı ülkelerinde yaklaşık 50 milyon diyabet hastasının oruç tuttuğunun tahmin edildiğini belirtti. Şeker hastalığının tedavisinde, bozulmuş metabolizmanın düzene sokulması tedbirlerinin başında diyet yapmanın geldiğini söyleyen Prof.Dr. Çolak, “Tedavi sırasında insülinin etkisi ile çıkabilecek kan şekerinin düşmesi üç ana öğün dışında üç de ara öğün yapılarak önlenmektedir. Diyabetin tedavisi için şart olan ara öğün oruç tutulursa yapılmayacaktır. Bu şartlar ortamında oruç, diyabetli için ciddi bir tehlikedir. Diyabetli üç ana öğün ve üç ara öğün yaparak özel diyetine uygun yemek yeme zorundadır” diyerek şöyle devam etti:

“Aksi durumu ele alırsak, yani şeker hastası oruç tutma ısrarı nedeni ile tedavisini bir kenara iter, diyet şartlarını
uygulamaz, tedavisini bırakırsa kan şekeri yükselmeye başlar ve bazen de metabolizma aşırı düzensizliğe kayar. Şeker hastalığı tedavisi ile oruç arasında hayati uyuşmazlık vardır. Şeker hastalarının oruç tutmaları halinde, kalp, beyin, böbreklerin ve diğer organların sakatlaşıp hizmet vermeyecek hale geleceği aşikardır. Bu nedenle oruç tutmanın sakıncalı olduğu görülmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!