Şeker beyaz renkte değil

Güncelleme Tarihi:

Şeker beyaz renkte değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2004 00:00

Kristal bir yapıya sahip olan şeker çay kaşığının içinde ya da kavanozda göründüğü beyaz rengi, tek başına kaldığında koruyamaz. Çünkü, kristal yapılar üzerine düşen ışınları kırarak saydam bir görünüme sahip olur.Kaşığımızdaki şeker taneleri ise düzgün bir şekilde yerleşemediklerinden kırılan ışınlar her yana dağılır ve biz şekeri bütün renklerin bileşimi olan beyaz olarak görürüz.Çayımıza kahvemize attığımız küp şeker, bir elmalı pastanın üzerini süsleyen pudra şekeri, aynı elmalı pastanın hamuruna tat veren toz şeker, kahverengi şeker. Şeker pancarının, soframıza gelirken kılıktan kılığa bürünmesinde, üretilirken başından geçen maceraların birbirinden farklı olmasının payı büyüktür.Yaptığınız kekin kalıptan daha kolay çıkmasını istiyorsanız, fırından çıkardıktan sonra 15 dakika kadar ıslak bir bezin üzerinde bekletin. Yoğurtlu muhacir köftesi6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaKöfte harcı için500 gr köftelik kıyma1 adet orta boy kuru soğan1 adet yumurta1 yemek kaşığı buğday nişastası5 dilim bayat ekmek içi (kabukları çıkartılıp ufalanmış)1 çay kaşığı tuz, karabiberKızartmak için1 yemek kaşığı un1 çay bardağı sıvıyağÜzeri için2 su bardağı yoğurt 2 adet yumurta2 yemek kaşığı un3 diş sarımsak (dövülmüş) 1 yemek kaşığı tereyağı2 tatlı kaşığı kırmızı pul biberDerin bir kaba, kıymayı, rendelenmiş soğanı, yumurtayı, nişastayı, ekmek içiyle birlikte tuzu ve karabiberi koyun. İyice yoğurduğunuz köfte harcından pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp, iki eliniz arasında yuvarlayarak parmak şekline getirin. Köfteleri, bir tabağa serpiştirdiğiniz una bulayarak kızgın yağda hafifçe kızartıp, fırın kabına dizin. Üzeri için; yoğurdu, yumurtayı, unu ve dövülmüş sarımsağı koyup, iyice çırpın. Sonra, bu sosu köftelerin üzerinde gezdirip, 175 dereceye ayarlı fırında, köfteler iyice kızarıncaya kadar, yani 20-25 dakika pişirin. Çıkardıktan sonra üzerine, erimiş tereyağında 1 dakika kadar kavurduğunuz pul biberli sosu gezdirip servise sunun. Fırfırlı makarna böreği8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaBeşamel Sos İçin5 su bardağı süt4 yemek kaşığı hazır süt kreması2 tatlı kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı un1 çay kaşığı tuz, karabiber1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri2 adet orta boy domates (halka doğranmış)Öncelikle, beşamel sosu hazırlamak için, orta boy bir tencereye, sütü, kremayı, unu, tuzu ve karabiberi koyup, mikserin yüksek devriyle 1-2 dakika çırpın. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun ve sürekli karıştırarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Sosu, kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Bu arada, sıcak beşamel sostan 1 kepçe kadar alarak kenarları yüksek orta boy bir fırın kabının dibine gezdirin. Üzerine, 1 sıra kuru makarna (sakın haşlamayın !) koyun. Sostan bir kepçe daha gezdirip, yine makarna serpiştirin. Bir kere daha sos gezdirip makarna serpiştirin. En üste de kalan sosu aktarın. Rendelenmiş kaşarla ve domates dilimleriyle süsleyin ve 175 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar, 25-30 dakika pişirin. Dilimleyerek sıcak olarak servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!