Sibel ARNA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2003 23:42
Max dergisine çıplak poz verdi, 'Picasso'nun Sofrası' adlı kitaba danışmanlık yaptı, uzun süredir sebze sularıyla resim yapıyor ve kıyafet tasarlıyor. Eylülde sebze suyu tablolarından bir sergi açmayı düşünüyor. 'Önümüzdeki yıllarda modacı kimliğimle podyuma çıkıp selam verirsem şaşırmayın' diyor.
Çırağan Palace Kempinski'nin sıradışı aşçısı Fabrice Canelle (42), 7 yıl Paris'te, 17 yıl Amerika'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye geldi. Üç yıldır yaşadığı İstanbul'a Taksim büfelerinden hamburger yiyecek kadar alışan Canelle, afrodizyak kabul ettiği meyvelerin içine gömülüp poz verdi. Çırağan mutfağındaki meyvelerin yarısını Fabrice'in üzerine döktük. Hiç sıkılmadan, kapris yapmadan mum gibi yattı. Bize meyvelerin anlamını ve meyveleri güzelleştirmenin yollarını anlattı.
Bazen müşterilerinizin karşısına motorcu kılığında çıktığınızı duyduk. Mutfak şefi yerine şovmen olmayı ister miydiniz?
- Zaten öyleyim. Ben kendimi sanatçı olarak hissediyorum.
Yemek pişirmenin de bir tasarım işi olduğunu düşünüyorum. Uzun süredir sebze sularıyla resim yapıyorum. İyi bir şef olabilmek için moda ve sanatla iç içe olmak şart. Gelişmeleri takip edip bunu işime yansıtıyorum.
Siz yakında sergi de açarsınız...
- Eylül gibi sebze suyu ve sprey boyalarla yaptığım resimlerden bir sergi açmayı düşünüyorum. Yemek pişirmek yalnızca sebze, meyve ya da etlerle alakalı değil. Ben bir yere gittiğimde insanların ne giydiğine de bakarım. Eğer sürekli aynı şeyi pişirirseniz sıkıcı olursunuz. Yemek moda gibi değişkendir. Ben kıyafet de tasarlayabilirim. Bu tamamen yaratıcılıkla alakalı. Ben de yaratıcı olduğumu düşünüyorum.
Kıyafet tasarlamak konusunda ne kadar iddialısınız?
- Ben de her yaratıcı insan gibi çılgınım. Belki bir gün kıyafetler tasarlayıp, modacı kimliğimle podyuma çıkabilirim. Kadınların üzerinde güzel kıyafetler görmek beni çok motive ediyor.
KADINLAR ISTAKOZLU RISOTTOYA HAYIR DİYEMEZ
Bir erkeğin bir kadını cezbetmesi için yemek yapıyor olması ne kadar önemli?
- Aşk ve yemek ayrılmaz bir ikili. Zaten yemek yapmak çok çekici bir şey ve kadınlar yemek yapan erkekleri çok seviyor.
Kadınlar en çok hangi yemeklerden etkilenir?
- Hiçbir kadın ıstakozlu risottoya hayır diyemez. Bugüne kadar tanıştığım bütün kadınlar risottodan çok etkilenmişlerdir. Geceye havyar ve şampanyayla başlayabilirsiniz. Yemeği iyi pişirebilmek için aşkı da yemeğe katmak lazım. Ben yaptığım bütün yemeklere sevgimi de katıyorum. Bir kadına sevgiyle yemek yaparsanız kadınlar bunu hisseder ve çok etkilenirler.
7 yıl Paris, 17 yıl Amerika. Son 3 yıldır da Türkiye'de yaşıyorsunuz. Ne kadar Türkleştiniz?
- Balıkçı'ya gidip beyaz peynirle rakı içiyorum mesela. Ben İstanbul'un çok özel bir yer olduğunu düşünüyorum ve güzel olan her şeyden zevk almaya çalışıyorum.
Beşiktaş'ı tutuyorum. Kebap yemeyi çok seviyorum.
Balık haline gidip otelin balıklarını kendim alıyorum. Bazen boğazda balık tutuyorum. Taksim'deki büfelerden hamburger bile yiyorum. Kokoreç yiyemiyorum bana çok ağır geliyor. Bence Fransız kültürü ile Türkiye arasında etkileşim var. İkisi de Akdeniz ülkesi. Sokakta simit satan insanlardan Fransa'da da var. Tam bir Beyoğlu fanatiğiyim. Oranın Soho olacağını düşünüyorum.
Türk mutfağını tam anlamıyla keşfedebildiniz mi?
- Hayır. Türkiye'de evlerde pişen yemekleri merak ediyorum. Yakın zamanda Anadolu'ya gidip babaannelerin evlerde pişirdiği yemekleri keşfedeceğim. Türk mutfağının kebaptan, dönerden ve ızgara balıktan daha geniş olduğunu biliyorum. Türk mezelerine bayılıyorum.
'Picasso'nun Sofrası' adlı kitaptaki yemekleri uygulamaya başladınız mı?
- Kitaptan bazı örnekleri temmuz ayının ortalarından itibaren Çırağan'da sunmaya başlayacağım.
Çatallara çok düşkünsünüz değil mi?
- Çatalın benim hayatımda farklı bir yeri var. Cebimde sürekli bir çatalla dolaşıyorum. Her gördüğüm yemeğin tadına bakıyorum. Çatal mide ve tabak arasındaki ilişkiyi ifade ediyor. Türklerin tespih taşıması gibi ben de çatal taşıyorum. Cebimdeki çatal bir tek uyurken çıkıyor. Mutfak önlüğümün üzerine çatal resimleri çizdim. İçlerini sprey boyayla boyadım.
KİRAZ CEZBEDİCİ ÜZÜM İHTİRASLIÇilek Çok güzel bir formu var. Mutlu bir renge sahip. Çikolata ve çilek dünyanın en muhteşem ikilisi. Yaz aylarında çilekleri buzluğa atıp dondurabilir, çıkarıp çıtır çıtır yiyebilirsiniz. Size garip gelebilir ama çilek püresinin içine bir miktar karabiber eklediğinizde farklı bir lezzet denemiş olursunuz.
Kiraz Bana meme uçlarını hatırlatıyor. Birçok nü tabloda kadınların göğüs uçlarına kiraz yerleştirirler. Cezbedici ve çekici bir meyve. Kiraz yanına bir partner kabul etmeyecek kadar dominant. Ama illaki ona bir eş arıyorsak soğuk martininin içine birkaç tane atın..
Erik İştah açıcı ve ağız sulandırıcı. Fırında pişirip üzerine kaymak ekleyerek servis edilebilir. Yeşil eriği kızgın yağa atıp beş saniyede çıkartırsanız çok lezzetli oluyor.
Kavun Yanlış anlamayın ama kavun bana büyük göğüsleri hatırlatıyor. Kavunlu ve ıstakozlu çok güzel kokteyller yapılabilir. Çiğ balık ve kavun da iyi bir ikilidir. Kavun sorbesini ve kavun çorbasını da serinletici olarak tavsiye ederim.
Karpuz Bence rengi ve çekirdekleri yüzünden kanlı ve dramatik görüntüsü var. Tek başına yenmesini öneririm ama beyaz peynirle de iyi gidiyor.
Kayısı Seksi bir meyve. Onunla bir şeyler yaratmak her zaman çok hoşuma gidiyor. Salatalarla ve Çin yemekleriyle birlikte kullanıyorum.
Şeftali Yerken bir kadını öpüyormuşum gibi hissediyorum.
Üzüm İhtirası ve şehveti hatırlatıyor. Kadınların erkeklere elleriyle üzüm yedirmesi gözümün önüne geliyor. Peynir ve şarapla birlikte çok iyi.
CANELLE'İN EN İYİ 5'İ Tike Kebap için gidiyorum, her gittiğimde aynı kaliteyi yakalıyorum.
Loft
Çok seviyorum. Ortamı ve minimalist tarzda dizayn edilmiş yemekleri hoşuma gidiyor.
Borsa Türk mutfağı için tercih ediyorum.
İskele Restoran Balık için tercih ediyorum.
Armani Cafe
Terasını ve dekorasyonunu çok seviyorum.