Güncelleme Tarihi:
Basit bir böcek ısırığından olabileceği gibi, çok daha karmaşık bir hastalığında belirtisi de olabilir. Uzun süren kaşıntıları ciddiye almak gerekir.
Kaşıntı şikayeti ile gelen hastanın yaşı, psikolojik durumu, kullandığı ilaçlar sorgulanmalıdır. Yaşlı hastada görülen deri kuruluğu kaşıntı nedeni olabileceği gibi sık keseleme, çok sıcak su ile alkali sabunlarla yıkanma gibi alışkanlıklar da, derinin koruyucu tabakasının zedelenmesine neden olabilir. Hastanın tüm vücut derisi muayene edilmeli, deri döküntüleri, mantar hastalıkları, uyuz, bitlenme, egzama, sedef ve diğer dermatolojik hastalıkların olup olmadığı saptanmalıdır.
KAŞINTININ NEDENİ BULUNMALIDIR
Hasta öyküsü dikkatle alındıktan sonra fizik muayene ile kaşıntının nedeni belirlenmeye çalışılır, derideki görünür bulgular değerlendirilir ve buna yönelik tedavi düzenlenir. Bu bulgularla bir sonuca varamadığımız durumlarda, laboratuvar testleriyle olabilecek metabolik, sistemik nedenler araştırılmalıdır.
Tiroit hastalıkları, gebelik, diyabet gibi hormonal durumlar, üre, böbrek yetmezliği, metabolik durumlar, safra kesesi hastalıkları, barsak parazitleri depo hastalıkları, stres ve psikolojik nedenler, kan hastalıkları, lenfoma, kanserler açısından hasta değerlendirilmelidir.
Altta yatan hastalıklar araştırılarak, patolojik değerlendirmelerle, diğer uzmanlardan da yardım alınarak, kaşıntı nedeni bulunmaya çalışılır. Tedavi nedene yönelik yapılmalıdır.