Sarımsak şifa kaynağı

Güncelleme Tarihi:

Sarımsak şifa kaynağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2014 00:00

Sarımsak Antik Mısır'dan bu yana hastalıklara yardımcı olarak tüketiliyor. 33 çeşit kükürtlü bileşik, 17 çeşit aminoasit, potasyum, selenyum ve çinko barındıran sarımsak; damar darlığı ve olası kalp krizini riskini azaltmaktan soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrısı, sinüzit ve bronşit gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olan bakterilere karşı savaşmaya kadar birçok fayda sağlıyor.

Haberin Devamı

Sarımsağın beslenmedeki rolünü ve sağlıktaki önemini anlatan Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Uzman Hatice Baygut; Antik Mısır’dan beri ilaç olarak kullanılan sarımsağın, küçük yapısına rağmen barındırdığı 33 çeşit kükürtlü bileşik, 17 çeşit aminoasit, potasyum, selenyum ve çinko nedeniyle çok önemli bir besin olduğunu belirtti.

SOĞUK ALGINLIĞI İLE SAVAŞMAYA YARDIMCI

1920’lerde İsveçli bilim adamları sarımsağın içerisindeki alliin kimyasalını ayrıştırarak, bu kimyasalın, ezildiğinde, sarımsağın kokusundan ve iyileştirici özelliğinden sorumlu olan allisine dönüştüğünü tespit etti. Yapılan çalışmalar, antiseptik ve antibakteriyel etkisi yüzyıllar önce fark edilen sarımsağın etken maddesi olan allisinin; soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrısı, sinüzit ve bronşit gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olan bakterilere karşı savaşırken yardımcı olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Kalbi koruyucu sayısız yararı da bulunan sarımsak; trombositlerin damar duvarında birikip pıhtı oluşturmasını azaltarak, damar darlığı ve olası kalp krizini riskini düşürür. Ayrıca, yapılan kontrollü klinik çalışmalarda, sarımsağın total kolesterolün düşürülmesinde yardımcı etkisi olduğu görülmektedir.

Sarımsağın tüketimiyle ilgili öneriler ve dikkat edilmesi gereken bazı noktalar ise şöyle;

• Keskin kokusunu azaltmak için, besinlerle çiğ olarak karıştırıp yiyebilirsiniz.
• Sarımsağa uygulanan pişirme işlemi, içerisindeki etken maddelerin azalmasına neden olur. Yapılan çalışmalarda, çiğ olarak tüketilen sarımsağın biyoyararlılığının daha fazla olduğu saptanmıştır.
• Sarımsak, içerisinde bulunan sülfürden dolayı (dialil sülfid) bazı kişilerde, midede gaz oluşmasından kaynaklanan mide kramplarına neden olabilir.
• Pıhtılaşmayı engelleyici özelliğinden dolayı pıhtılaşma engelleyici (antikoagülan) ilaç kullananlar mutlaka bir uzmana danışmalıdır.
• Sarımsağın besin değerini korumak için hava alacak şekilde serin ve kuru yerde saklanmalı, buzdolabına konmamalıdır.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!