Sarayda Bayram

Güncelleme Tarihi:

Sarayda Bayram
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2004 00:00

Şimdilerde bayram tatil demek. Gelin, birlikte bayramın yalnızca bayram demek olduğu dönemlerden birine gidip Osmanlı sarayından içeri uzatalım başımızı ve bakalım sarayda bayram telaşı nasıl yaşanıyor.Sol tarafında özel giysilerini giymiş olan akraba ve devlet adamlarının hazır beklediği tahtından kalkıp büyük bir kalabalıkla birlikte Sultanahmet ya da Ayasofya Camii’ne namaza gidermiş padişah. Namazdan en son o çıkar ve kapıdaki kalabalıkla Kubbe-i Humayyun’a gider, Mehter Takımı eşliğinde tahta otururmuş. Ve işte böylece bayramlaşma töreni de başlarmış. Bayramın büyük bir telaş anlamına geldiği günlerden, bayram kutlamalarının cep telefonlarından herkese aynı mesajın gönderilmesiyle yapıldığı günlereÉİnce noktalarBuzdolabınızdaki kötü kokuları gidermek için, bir kase sütü buzdolabında bekletin. Bu iş için kullandığınız sütü tekrar kullanmayın. PRATİK TARİFLERKalbura bastı8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı tereyağı (eritilip ılıtılmış)1 kahve fincanı su1 adet yumurta1 çay kaşığı kabartma tozuAlabildiğine un İç harcı için1 su bardağı çekilmiş ceviz veya fındık içiŞerbet için3 su bardağı toz şeker3 su bardağı su 1 tatlı kaşığı limon suyuÖncelikle, derin bir kapta tereyağını, suyu, yumurtayı ve kabartma tozunu karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutun. Üzerini nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, mekik şekli verdikten sonra, rendeye bastırarak şekillendirin. Tam ortasını parmağınızla çukurlaştırıp, bu çukura 1 tatlı kaşığı ceviz ya da fındık içi koyun. Mekikleri yağlanmış fırın tepsisine sıralayarak, önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Öte yandan, şerbeti için suyu ve şekeri orta ısılı ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatıp limon suyunu ekledikten sonra 7-8 dakika daha pişirin. Kalbura bastılar ılık haldeyken soğuk şerbetin içinde yarım saat beklettikten sonra servise sunun.Kaymaklı künefe6 kişilikHazırlama süresi 50 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi1/2 kilogram tel kadayıf 400 gr tuzsuz beyaz peynir 250 gr tereyağı (eritilmiş)Şerbeti için5 su bardağı toz şeker4 su bardağı su1 limonun suyuÜzeri için250 gr taze kaymak 2 yemek kaşığı dövülmüş Antep fıstığıÖncelikle, kadayıfı derin bir kabın içine didikleyip, üzerine tereyağı gezdirerek iyice ovun. Yarısını, 35-40 cm çapındaki tepsiye döşeyip, üzerine peyniri gezdirin. Kalan kadayıfı da yayıp iyice bastırın. Kadayıfı ocakta önlü arkalı, nar gibi olana kadar pişirin. Öte yandan, şerbeti için şekeri ve suyu koyulaşana kadar kaynatıp son olarak limon suyunu ekleyerek bir taşım daha kaynadıktan sonra ılımsını bekleyin. Şerbeti kadayıfın üzerine döküp üzerini Antep fıstığı ve kaymakla süsleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!