Güncelleme Tarihi:
Son bağbozumu üzümlerinden üretilen, o yılın en taze ve aromatik şarapları bir başka deyişle yılın ilk şarapları her kasım ayının 3’üncü perşembesi piyasaya çıkarılır. Adına Primeur ya da bu geleneğin yaratıcısı Fransa’nın Beaujolais bölgesi olduğu için Beaujolais Nouveau da denen şaraplar geçtiğimiz perşembe günü de dünyanın 150 ülkesinde aynı anda satışa çıkarıldı.
Bu şarapları diğer şaraplardan ayıran önemli farklılık, üzümün şaraba işlenmesinde kullanılan karbonik maserasyon yöntemi. Bu geleneksel yöntemin esası şöyle: Üzümler salkımları parçalamadan ve sapları ayrılmadan doğrudan doğruya karbondioksit ile doyurulup oksijeni uzaklaştırılmış bir tankta fermantasyona bırakılır. Üzüm taneleri oksijenden uzak ortamda hücre içi fermantasyona uğruyor ve malik asidin yarısı parçalanıyor. Kendiliğinden akan şıra ve pres şırası birleştirilerek fermantasyon tamamlanıyor.
ÇOK KISA ÖMÜRLÜ
Beaujolais, Paris’in güneydoğusunda, Fransa’nın “Burgundy” şarap bölgesinin uç kısmının adı. “Beaujolais Nouveau”lar da Lyon şehrinin kuzeyinde Saone vadisinde granit ağırlıklı kumlu topraklardan yetişen gamay üzümlerinden üretiliyor. Bu şaraplar ahududu, kırmızı orman meyveleri, muz, ananas aromalarına sahip. Her yıl kasım ayının üçüncü perşembesi piyasaya çıkan bu şaraplar, ocak ayına kadar içiliyor.
TÜRKİYE’DE DE KUTLANDI
Türk Fransız Ticaret Derneği, geçtiğimiz Perşembe gecesini İstanbul Beyoğlu’ndaki Fransız Sarayı’nda yapılan şenlik ile kutladı. Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie’nin himayesinde yapılan gecede Kavaklıdere Primeur şarapları Fransa’dan getirilen peynirler ve şarküteri ürünleri eşliğinde sunuldu. Kavaklıdere 1988’den bu yana Primeur şarap üretimi yapıyor.