Åžarabın kadehteki görüntüsünü severim

Güncelleme Tarihi:

Şarabın kadehteki görüntüsünü severim
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 16, 2004 00:00

Tempo Dergisi Ankar Temsilcisi Erdal Ä°pekeÅŸen'le ÅŸarap fabrikası gezen BaÅŸbakan Yardımcısı Abdüllatif Åžener, "Alkolün tadını bile bilmem. Bana ÅŸarap görüntüsü ilginç gelir hep. Åžarabın kadehin içerisinde güzel bir görüntüsü vardır" dedi.TEMPO Dergisi'nin bu haftaki sayısında yer alan BaÅŸbakan Yardımcısı Abdüllatif Åžener röportajında bakanın ÅŸarap kültürüne merakı ortaya çıktı. Tempo'nun Ankara Temsilcisi Erdal Ä°pekeÅŸen ile birlikte Ankara Akyurt’taki Kavaklıdere Åžarap Fabrikası’nı gezen Åžener, Kavaklıdere EÄŸitim Yayınları'nın "Åžarap Hakkında Her Åžey" kitabından da, ÅŸarap kültürü konusunda bilgi ediniyor. Kavaklıdere ÅŸaraplarının sahibi Ali BaÅŸman ve Halkla Ä°liÅŸkiler Müdürü Elif Erol rehberliÄŸinde fabrikayı dolaÅŸan Åžener, ÅŸarap üretiminin her aÅŸamasını inceliyor. Åžener BaÅŸman’a "uzmanlık sorusu" da yönelterek, ÅŸunları söylüyor: ‘Üzüm yetiÅŸtiriciliÄŸinde Türkiye dünya beÅŸincisi. Peki, ÅŸarap üretiminde neredeyiz ve üzümün yüzde kaçını ÅŸaraba çeviriyoruz? BildiÄŸim kadarıyla Fransa, ürettiÄŸi üzümün yüzde 97’sini ÅŸarap haline getiriyor.’KADEH OLMAZ BARDAK GETÄ°RÄ°NBakanın gezisi, ÅŸarap mahzenleri ile noktalanıyor. Misafir salonuna geçen Åžener, kendisine kadehle sunulan üzüm suyuna itiraz ediyor. ‘Lütfen bardakla getirin, sonra millet bizi ÅŸarap içiyor zanneder’ diyen Åžener, salonda bulunan asma yapraklarını göstererek ‘Şarabı bilmem ama bizim hanım yaprağından çok güzel sarma yapar’ esprisini yapıyor. Ä°pekeÅŸen'in sorularını yanıtlayan Åžener, alkolün tadını bile bilmediÄŸini belirterek, "Bana ÅŸarap görüntüsü ilginç gelir hep. Åžarabın kadehin içerisinde güzel bir görüntüsü vardır. Ãœzümün o ÅŸaraba dönüşme serüveni ilginç olmalı, diye düşünüyorum" diyor.KABADAYILARDAN HOÅžLANMAZDIMÅžaraba olan ilgisinin çocukluk yıllarından bu yana yakın çevresindeki iki kiÅŸinin 'çok içmesine' baÄŸlayan Åžener, bu yakınlarını, "Biri dayım, diÄŸeri aÄŸabeyim" olarak açıklıyor. Åžener, o günleri şöyle anlatıyor:"Benim çocukluk yıllarımdaki Sivas’ta alkol alacak alanlar çoktu. Sokaklarda içip de nara atmayan kimseyi, ben uzun yıllar hiç görmedim. Biri içiyor dendiÄŸinde mutlaka aklıma nara atıp ortalığı deviren biri gelirdi. Çocukluk yıllarımda da bana çok antipatik gelirdi. Ä°ki kadeh atıyorsun ve bağırıyorsun. Özellikle de o yıllarda kabadayılar vardı. Kabadayılık daha çok alkolle barışık yaÅŸamaktı. Kabadayılardan da hoÅŸlanmazdım." İÇKÄ° MASASI MOTÄ°VASYON VERÄ°RDÄ°Åžener, araÅŸtırma görevlisi olduÄŸu yıllarda sigaraya alıştığını ancak ÅŸarap içmediÄŸini vurguluyor. O yıllarda yurtdışında doktora yapmış hocalarla masalarda ÅŸarap edebiyatı yaptıklarını belirten Åžener, "Sosyo-ekonomik konular bazen konuÅŸulmazdı, ÅŸarap konuÅŸulurdu. O dönemde, içkiyle, içenlerle baÅŸ baÅŸa olduk. İçki masası çok önemli bir motivasyon saÄŸlardı. O masada ders çalışmak ayrıca güzeldi" diyor.EVE ÅžARAP SOKMAZÅžarap görüntüsünü sevdiÄŸini söyleyen Åžener, "Evinizde ÅŸiÅŸe ÅŸarap var mı?" sorusuna ise esprili ÅŸekilde, "Evet çok güzel ÅŸiÅŸeler var. Ama eÅŸim eve koymaz. O hiçbir ÅŸekilde eve alkollü içecekler ve ÅŸiÅŸesinin bile girmesini istemez" yanıtını veriyor.Hediye ÅŸarabı götürdüm eÅŸim alıp lavaboya döktüABDÃœLLATÄ°F Åžener, ÅŸarapla ilgili bir anısını şöyle anlatıyor: "3 Kasım seçimlerinden önce bir olay olmuÅŸtu. Yurtdışındayken, bir aile, soy aÄŸacından bakıp, akrabalık baÄŸlantıları var mı acaba, diye merak ediyorlar. Tanıştık, sohbet ettik. Ayrılacağımız gün, havaalanına kadar geldiler. Bir ÅŸiÅŸe ÅŸarap hediye etmiÅŸlerdi, ben onu bavuluma koydum. Evde hanıma valizleri teslim ederken de tembih ettim, bunun başına bir ÅŸey gelmesin diye. Akrabalık baÄŸlarından gelen bir hediyedir. AkÅŸam eve geldim yok ortada. Ne oldu dedim. Lavaboya dökmüş, ÅŸiÅŸesini de atmış."İçki içeni rahat bırakmak lazımİÇENLERÄ° kendi haline bırakmak gerektiÄŸini de vurgulayan Abdüllatif Åžener, "Alkol almak için mi içiyor, yemeÄŸin yanında mı içiyor? Pasteur’un bir sözü var, 'Bir ÅŸiÅŸe ÅŸarapta, tüm kitaplardakinden daha fazla felsefe vardır' diye. Ama onu bilmek için içmek gerekmiyor. Bir taraftan üzümün ÅŸaraba dönüşmesi, diÄŸer taraftan Hayyam gibi ÅŸairlerin içkiyle güzellikler arasında kurduÄŸu baÄŸlantılar" diyor.Alışığım, protokol masasında sıkıntı çekmemABDÃœLLATÄ°F Åžener, "Siz devlet adamısınız ve protokol masalarında alkol geldiÄŸi zaman ne oluyor? Özellikle yabancı konuklarla sıkıntıya girdiÄŸiniz oluyor mu?" sorusuna, "Benim için sorun olmuyor. Ben alışığım zaten" yanıtı veriyor.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!