Kültürazzi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2011 00:00
Burhan Doğançay’ın ‘Kurdeleler’ serisi sınırlı sayıda bir tabak koleksiyonuna dönüştürüldü. Doğançay buradan elde edeceği gelirle müzesini yaşatmayı hedefliyor
Müzayedelerde rekor üstüne rekor kıran tabloların sahibi ressamların nasıl yaşadığını düşünürsünüz? Bu dudak uçuklatıcı rakamlardan onların cebine ne kadar giriyor acaba? Hayatı zorluklar içinde geçmiş ama ölümünden yıllar sonra eserleri koleksiyonerlerini zengin etmişlerden de bahsetmiyorum. Bugün aramızda olanlardan; mesela Burhan Doğançay’dan, Komet’ten...
Başta Contemporary ıstanbul olmak üzere toplam beş sergi ve bir şiir kitabıyla 70’inci yaşını kutlayan Komet verdiği söyleşilerde kendi tablolarından hiçbirinin şu anda sahip olmadığını söylüyor. Ve bu yönde gelen soruları, “Komet toplayacak kadar zengin değilim” diyerek cevaplıyor.
Keza Burhan Doğançay... ‘Mavi Senfoni’ adlı tablosu 2009’un son aylarında 2 milyon 200 bin liraya satılmış ve bu Doğançay’a, ‘Yaşayan en pahalı Türk sanatçı’ unvanını kazandırmıştı. Diğer eserleri de çıkarıldıkları müzayedelerin ilk sıralarında geliyor fiyat olarak.
Doğançay zorluk içinde yaşamıyor belki ama kendi adına kurduğu müzesini yaşatmak için yetmiyor kazandıkları... ıstanbul’da, Beyoğlu Balo Sokak’taki Doğançay Müzesi onun bütün dünyası. Koleksiyonerlerden çok ressamların müzelerinin olması gerektiğini savunuyor ve onu yaşatmak için elinden geleni yapıyor.
İşte bunlardan birinin daha tanıtımı vardı geçen hafta. Burhan Doğançay’ın ‘Kurdeleler’ serisi Villeroy&Boch tarafından sınırlı sayıda bir tabak koleksiyonuna dönüştürüldü. Daha önce de yapılan bu çalışma ıstanbul’un ünlü mekanlarından Sunset’in işbirliğinde gerçekleştiriliyor.
Tanıtım Sunset Restaurant’ta bir öğlen yemeğiyle çarşamba günü yapıldı. Davetliler daha çok sanata yatırım yapan kişilerden oluşuyordu doğal olarak. O anda başka kimler satın aldı bilmiyorum ama bu hafta açılacak Contemporary ıstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli yemeğini bitiremeden masadan kalksa da bir takım tabak almaya zaman ayırdı.
Sınırlı sayıda üretilen tabakların seti 6 bin liradan satılıyor. Sanat eseri bir masada
yemek büyük ayrıcalık doğrusu. Daha önce üretilen tabaklar kullanılıyor zaten Sunset’te de.
Bu ayrıcalıktan yararlanmak ve müzeye bir katkıda bulunmak isteyenlere duyurmuş olayım buradan.