Sanat boyut değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Sanat boyut değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 11:29

Yarısı Heykel başlıklı projede, sanatçıların büyük bölümü eserlerini üç boyutlu hale getirdi. 25 Kasım’da açılacak sergi, 23 Ocak 2010’a kadar sürecek.

Haberin Devamı

Ersin KALKAN
 
Aralarında Özdemir Altan, Yunus Tonkuş, Bahar Korçan, Hüsamettin Koçan, Çerkes Karadağ, Ömer Uluç ve Yasemin Arslan Bakiri gibi önemli isimlerin yer aldığı 23 sanatçı, Arte İstanbul Sanat Galerisi’nde ortak bir sergi açıyor. “Yarısı Heykel” başlıklı projede, sanatçıların büyük bölümü eserlerini üç boyutlu hale getirdi. 25 Kasım’da açılacak sergi, 23 Ocak 2010’a kadar sürecek.

“Yarısı Heykel” projesi, serginin ev sahipliğini yapan Arte İstanbul Sanat Galerisi’nin kurucuları Yunus Tonkuş ve Zeynep Özbilen Arabacıoğlu’na ait. Geçtiğimiz yıl sanatın farklı alanlarında çalışan sanatçıları bir araya getirip yıllardır yaptıkları eserlere yeni boyutlar kazandırmayı planladılar. Ve Türkiye’nin önemli sanatçılarına bu teklifi götürdüler. Avrupa’nın heykelde öncü isimlerinden Alman heykeltıraş Andreas Theurer ile Yunan heykeltıraş Kornelios Grammenos’a da projelerini anlattılar. Söz konusu sanatçıların büyük bir bölümü hemen evet, dedi. Bundan dört ay önce de serginin hazırlıkları başladı.

Haberin Devamı

Yunus Tonkuş, Arte İstanbul bünyesindeki heykel ve döküm atölyesini isteyen sanatçılara açtı. Örneğin ressam Ergin İnan’a... Kendisi defalarca, “Acaba şu resmi heykele dönüştürsem nasıl olur” diye düşünmüş ama bir türlü pratiğe geçirme fırsatı bulamamış. Okul yıllarından beri çamurla, balmumuyla ve dökümle hiç uğraşmayan İnan, buna rağmen kısa sürede olaya ısınmış. Öyle ki, bazı geceler Yunus Tonkuş, “Hadi hocam, 14 saattir çalışıyorsun, gidip yatalım artık” diye uyarmak zorunda kalmış.

Cam sanatçısı Yasemin Aslan Bakiri ise eserini İngiltere’de dökmeyi tercih etti. Çünkü Türkiye’de, büyük hacimli eserlerin kum dökümünü yapacak cam fırınları yok. Bakiri, çok uzaklardan getirdiği ve içinden kristal ışıklar saçılan rengârenk üç eseriyle sergiye katılıyor. Andreas Theurer ve Kornelios Grammenos’un eserleri ise Almanya ve Yunanistan’dan Kumbaracı Yokuşu, Tercüman Çıkmazı’nda yer alan Arte İstanbul’a taşındı. Ressam Selahattin Yıldırım ise, kendi atölyesi olmasına rağmen, Tercüman Çıkmazı’nda diğer sanatçılarla birlikte çalışmayı tercih etti. Bahar Korçan, Alinur Velidedeoğlu ve diğer sanatçılar da yapıtlarını dışarıda yapıp galeriye getirdiler. Sonuçta ortaya çarpıcı bir sergi çıktı.

Haberin Devamı

Aynı ölçülerde model bulundu

Fotoğrafçı Çerkes Karadağ, bu süreçte farklı bir heyecan yaşadı. Bir gün atölyeye elinde daha önce çektiği olağanüstü incelikli bir kadın fotoğrafıyla geldi ve Tonkuş’a, “Hadi gel bakalım, bu fotoğraftan birlikte bir heykel çıkaralım” dedi. Tonkuş, bir paravanın üzerinde sadece kalçaları görünen bu kadının görünen yerini üç boyutlu hale getirmeyi önerdi. Bunun için kadının kalçasının kalıbını almak gerekiyordu. Ama 1999’da çekilen ve adı “İktidar” olan bu fotoğraftaki modeli bulmak mümkün değildi. Sonunda vücut hatları fotoğraftaki kadına benzeyen bir model bulundu ve alçı kalıbı alındı. Harlı ateşte dökümü yapıldı ve ortaya bronzdan bir sanat eseri çıktı.

Haberin Devamı

SERGİDE KİMLER VAR

Yarısı Heykel Sergisi’nde eserleri sergilenen ressamlar: Özdemir Altan, Habip Aydoğdu, Altan Çelem, ressam Selahattin Yıldırım, Mehmet Günyeli, Ergin İnan, Fevzi Karakoç, Hüsamettin Koçan, Ömer Uluç, Mehmet Uygun.
Heykeltıraşlar: Yunus Tonkuş, Andreas Theurer ve Kornelios Grammenos.
Diğer sanatçılar: Moda tasarımcısı Bahar Korçan, heykel sanatçısı ve tasarımcı Seçkin Pirim, cam sanatçısı Yasemin Aslan Bakiri, heykeltıraş Tuğrul Selçuk, koreograf ve ressam Uğur Seyrek, fotoğrafçı ve ressam Gül Ilgaz, mimar ve tasarımcı Sema Topaloğlu, fotoğrafçı Çerkes Karadağ, grafik tasarımcısı Alinur Velidedeoğlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!