Vincent van Gogh’un 150. doğum yıldönümü olan 2003 yılında, onun yaşam çizgisine..." />Vincent van Gogh’un 150. doğum yıldönümü olan 2003 yılında, onun yaşam çizgisine..." />

Sanal müze baharı Van Gogh'un çiçekleriyle karşılıyor

Güncelleme Tarihi:

Sanal müze baharı Van Goghun çiçekleriyle karşılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2007 21:02


Haberin Devamı

Vincent van Gogh’un 150. doğum yıldönümü olan 2003 yılında, onun yaşam çizgisine ve sanatına, “otoportreleri ve portreleri” üzerine odaklanan bir sergi düzenleyen Sanal Müze, 75 imgeden oluşan ikinci sergisinde, bu kez onun “Çiçek” ve “Çiçek Açmış Meyva Bahçeleri” serilerinin izlerini sürerek 2007 baharını karşılıyor.

Serginin küratörlüğünü üstlenen Haşim Nur Gürel, yazdığı metinde sanatçının “çiçek” teması üzerine yaptığı farklı dönem resimlerini irdeliyor: “(...) Onun bu “Çiçek” temasındaki resim üretimi ana hatları ile üç bölümde ele alınabilirler: 1886 yazı ile 1888 yılı başları arasında Paris’te gerçekleştirdiği çiçek resimleri, Arles’te 1888 baharında boyadığı “Çiçek Açmış Meyva Bahçeleri” serisi ve Saint Rémy ve Auvers-sur-Oisie dönemi çiçek ve bahçe resimleri. 1886 yazı ve 1887 sonu arasındaki dönemde, onun ülkesine, Flaman ressamlarına özgü resim dilinden ve koyu kahverengilerin egemen olduğu renk paletinden, Japon baskılarının etkisi ile nasıl adım adım kopup kendine has özgün bir görsel anlatım geliştirdiği de yapıttan yapıta izlenebilir. Sanatçı 1888 Mart’ında Arles’te ise, kendince Fransa’nın “Japonya”sını ve oranın “Çiçek Açmış Meyva Bahçeleri”ni keşfeder. Rengarenk çiçekli bu badem, şeftalı, kayısı, armut ve erik ağaçlarını resmettiği onbeş cıvarında yapıt ürettiği bu dönem, onun nihayet sanki kendine özgü bir “cennet” keşfettiğini anlamanın coşkusu ile bu tuvallerini inanılmaz bir hız ile hiç duraksamadan- “akış halinde” gerçekleştirilmiştir. Van Gogh’un üçüncü ve son grup “Çiçek” ve ”Çiçek Bahçesi Resimleri” ise, 1888 Temmuz-1890 Haziran sürecinde yapılan, ünlü “Ayçiçekler” serisinin de aralarında olduğu Sainte-Rémy ve Auvers-sur-Oisie dönemi çalışmalarıdır.”


Van Gogh'tan mektuplar...
Metinde ayrıca Van Gogh’un mektuplarından alıntılar da var: “Stüdyo için bir seri resim boyamak istiyorum, orada Gauguin ile birlikte yaşamak umudu ile. Sadece bir sürü ayçiçekleri... Planımı gerçekleştirebilirsem, toplam 12 resim olacaklar. Yapıtın tümü bir mavi ve sarı senfonisi olacak. Her gün şafak ile birlikte çalışmaya başlıyorum, çünkü çiçekler çok çabuk soluyorlar ve bir seansta boyanmaları lazım.”

Sergi, www.sanalmuze.org internet adresinde ‘uluslararası sanat yapıtları koleksiyonu’ bölümünde gezilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!