Alp ULAGAY
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2005 01:53
Squash veya Türkçe’deki adıyla duvar tenisini bir dönem sadece filmlerde izlerdik. Zengin işadamları duvar tenisi kortunda pazarlık yapardı. Ama dünyada duvar tenisi hobiden öte profesyonel turnuvaların yapıldığı bir spor dalı haline geldi.
Geçen hafta, dünya sıralamasında birinci durumdaki Avustralyalı Rachael Grinham (29) ile ikinci Hollandalı Vanessa Atkinson (28) gösteri maçları yapmak ve bu spor dalını tanıtmak için çıktıkları gezinin ilk ayağında İstanbul’a geldiler. İki gün Türk amatörlere ustalıklarını gösterdiler. Türkiye’nin en iyi oyuncusu Ayten
Keçeci’ye göre iki oyuncu da ustaydı: ‘İkisi de raketi adeta vücutlarının parçası gibi kullanıyor. Topu istedikleri yere atabiliyor. İsteseler hiç sayı vermeden tüm setleri 9-0 kazanırlar. Ama bizi üzmemek için burada kendilerini çok sıkmadılar. Yoksa ya fizik kondisyonlarını kullanarak bizi yorarlar ya da üstün teknikleriyle sayıyı alırlar.’ Zaten Rachael Grinham’ı tam 15 aydır dünya sıralamasının en üst basamağından kimse indiremiyor. İngiliz asıllı Hollandalı Vanessa Atkinson ise Grinham’ın şu andaki en büyük rakibi. Bu iki sporcuyla İstanbul’daki Hillside Spor Merkezi’nde gösteri maçı öncesi konuştuk.
RACHAEL GRINHAM (29)
15 aydır dünya sıralamasında ilk sıradasınız. Bu kadar uzun süre bir numarada kalmak nasıl bir şey?
- Geçen ay fark ettim ki tüm zamanlarda en uzun süre bir numarada kalan beş sporcudan biri olmuşum. Ama bu hiç kolay değil. Arkadaki kızlar devamlı sıkıştırıyor. Genel olarak istikrarlı olduğum için bir numarada kalmayı başardım. Şimdilik az farkla yerimi koruyorum. Ama az farkla...
n Duvar tenisinde tüm bir sezonu namağlup kapamak mümkün mü?
- Namağlup? Tabii teorik olarak mümkün. Önceki kadın bir numaralardan bunu başaran da çıktı. Ama, bugünlerde duvar tenisinin konumu daha farklı. Michel Martin ve Sarah Fitzgerald zirvedeyken diğerleriyle aralarında büyük fark vardı. Şimdi ilk dört birbirine çok yakın. Hatta ilk 10’daki herhangi bir isim çok iyi bir günündeyse beni veya Vanessa Atkinson’u yenebilir.
n Niye daha çok bir Anglosakson hakimiyeti var?
- Sanıyorum Türkiye ve ABD gibi ülkelerde duvar tenisi sadece özel kulüplerdeki kortlarda oynanıyor. Halbuki Avustralya’da herhangi biri beş dolar ödeyerek bir saat duvar tenisi oynayabilir. Çok sayıda kort vardı. Ama şimdi azalıyor. Maalesef, duvar tenisi eski havasını yitiriyor. 1980’lerde inanılmaz popülerdi. Şimdi diğer salon sporları yüzünden ölme noktasına geliyor.
n Halen Mısır’da yaşıyor ve antrenman yapıyorsunuz. Nasıl karar verdiniz Mısır’a gitmeye?
- Bir Avustralyalı olarak ülke dışında yaşamaya mecbursunuz. Çünkü deniz aşırı turnuvalara katılıp geri dönmem mümkün değil. Üç yıl Hollanda’da kaldım. Çok para kazanamıyordum. Mısır’dan Heliopolis kulübünden bir teklif alınca kabul ettim. Hem iyi para verdiler hem de iyi antrenman partnerleri sundular. Dört yıldır Kahire’ye 45 kilometre uzaklıktaki Şuruk şehrinde yaşıyorum. Orada kendimi geliştirdim, üstelik ucuz yaşam şartları sayesinde daha iyi para kazandım.
n Antrenörünüz de Mısırlı galiba?
- Evet arkadaşım Maha Zeyn antrenörlüğümü yapıyor. O da eski bir profesyonel oyuncu. Mısır, duvar tenisinde müthiş bir aşama kaydetti. Dünyanın en iyi gençleri Mısır’dan çıkıyor. Hem erkekler hem kadınlarda dünya gençler şampiyonu Mısırlı. Geçen dünya şampiyonasında sekiz çeyrek finalistin altısı Mısırlıydı.
n Arapça konuşuyor musunuz?
- Birkaç kelime hariç konuşamıyorum. Ama alfabeyi çözdüm. Gördüğümü okuyabiliyorum.
n Bir profesyonel duvar tenisçisi iyi para kazanır mı?
- Tenisçiler gibi değil elbette. Ama şikayet edemem. Diğer birçok daldaki sporcular ayrıca bir iş yapıyorlar. Para ödülü olarak turnuva başına 3 bin dolar alıyorum. Yılda da 12-13 turnuva oynuyorum. Ayrıca, sponsorlardan gelenler var. Bazen devletten de yardım alıyoruz.
VANESSA ATKINSON (28)
n İngiltere’de doğdunuz ama ailenizin işleri nedeniyle küçük yaşta Hollanda’ya yerleştiniz. Orada duvar tenisi için daha uygun bir ortam bulabildiniz mi?
- Çok da değil. Çünkü duvar tenisinde çok ilerideki İngiltere’de bu işe önemli bir kaynak ayrılıyor. Profesyonel oyuncular parasal açıdan çabalarının karşılığını alıyor. Hollanda’da çok genç yaştan beri bir numarayım. Gençlerde en iyi oyuncuydum. 19 yaşında beri de büyüklerde şampiyonum.
n Duvar tenisinin hiç tehlikesi var mı? Koruma gözlüğü kullanıyor musunuz?
- Hayır, gözlük takmıyorum. Ama artık gençler seviyesinde herkesin takması zorunlu. Hobi olarak oynayanlar için bazı tehlikeler var. Ama benim seviyemde çok ender kaza meydana gelir.
n Geçen nisanda Teksas’taki turnuvada Rachael Grinham’ı 0-2 gerideyken yenmeyi nasıl başardınız?
- Rachael çok iyi oynuyordu. Üçüncü seti aldıktan sonra güvenim geri geldi ve diğer setleri de kazandım. Kadınlarda 0-2’den çevrilen maçlara çok rastlanır. Rachael ile her oynadığım maç çok çekişmeli geçiyor. Son maçta, önceki hafta Seattle’da beni yendi. Son yıllarda o kadar çok yarı final ve finalde oynadık ki sayısını hatırlamıyorum. Sanıyorum galibiyet sayılarımız birbirine yakındır. (2001’den beri Grinham 10-7 önde).
n Dünya sıralamasının en tepesindeki oyuncularla diğerleri arasında nasıl bir seviye farkı var?
- Sıralamadaki en iyi 4-5 oyuncu diğerlerinin biraz önünde gözüküyor. Bu oyuncular birbirine çok yakın seviyede. Zaten her turnuvayı farklı bir sporcu kazanıyor. 6.’lık ile 15.’lik arasındaki oyuncular ise her an üsttekileri yenip sıralamada yukarı çıkabilir.
n Haftada kaç saat çalışıyorsunuz?
- 4-5 saati bulabiliyor. Her tür özel çalışma yöntemini uyguluyoruz. Çünkü kortta hem hızlı hem güçlü olmanız gerekiyor.
TÜRKİYE’DE TURNUVALARA KATILAN 40 KADIN OYUNCU VAR
Duvar tenisi Türkiye’de daha çok büyük şehirlerdeki lüks spor merkezlerinde oynanıyor. Resmi bir federasyonu yok. Ama Dünya Duvar Tenisi Federasyonu tarafından tanınan gayriresmi federasyon İstanbul ve Ankara’da her sezon 6 veya 7 turnuva düzenliyor ve bir de Türkiye sıralaması yapıyor. 15 yıldır Türkiye şampiyonluğunu bırakmayan Ayten Keçeci (34) aynı zamanda federasyon başkanı. İki yıldır Avrupa’daki turnuvalarda da raket sallıyor. Geçen yıldan beri Bratislava, Amsterdam ve St. Petersburg’daki uluslararası turnuvalara katıldı. St. Petersburg’da ana tabloya girmeyi başardı. Keçeci, son yıllarda turnuvalara düzenli katılım sayısının arttığını söylüyor: ‘Beş yıl önce 100’lü rakamlara zor çıkıyorduk. Şimdi 40’ı bayan 200 kadar sporcu turnuvalara katılıyor. Bunlar arasında Türkiye sıralamasında sekizinci durumdaki manken Deniz Akkaya da var.’
DUVAR TENİSİ SQUASH NEDİR?
Squash İngilizce’de ezmek kelimesinden geliyor. Duvar tenisi 1886’da İngiltere’de Harrow Üniversitesi öğrencileri tarafından icat edildi. 1911’de resmi kuralları kabul edildi. En prestijli turnuva British Open 1930’dan beri oynanıyor. İlk bireysel dünya şampiyonası ise 1975’te oynandı. O tarihten beri de İngiliz, Avustralyalı, Kanadalı ve Pakistanlı sporcuların üstünlüğü var. Duvar tenisi 4,5 santim çapında, 24 fram ağırlığında kauçuk bir topla ve yaklaşık 65 santim uzunluğunda telli raketle oynanır. Duvar tenisi kortunun boyutları 9,75 metreye 6,4 metredir. Maçlar 9 sayıda biten beş set üzerinden oynanır. Sadece servis atan oyuncu sayı alabilir.