OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 03, 2004 00:00
Eylül ayıyla birlikte denizlerde avlanma yasağı kalkıyor. Biz de
balık tezgaha düşmeden bir araştırma yaptık. Şimdi hangi balık yenir, balığın taze olmayanı nasıl anlaşılır diye balıkçılara sorular sorduk. Adresimiz Beyoğlu Balık Pazarı ve Kumkapı Balıkçılar Çarşısı. Samatya Meydanı’nda balık festivalinin yarın başlayacağını da hatırlatalım. Bu vesileyle halka balık-ekmek dağıtılacak.İlk durağımız Beyoğlu Balık Pazarı. Öğrendimize göre önümüzdeki günlerde bolca palamut, lüfer ve çinekop yiyebileceğiz. Balıkçılar, ithal uskumruyu palamut diye satanlara dikkat edin, diyerek uyarıyorlar hemen. Beyoğlu Balık Pazarı’ndaki tüm balıkların taze olduğunu ekliyorlar. İthal balıkları, taş gibi, donuk ve gözlerinin renginin bembeyaz oluşundan ayırt edebileceğimizi belirtiyorlar. İkinci durağımız Kumkapı Balıkçılar Çarşısı. Kendisi de bir balık dükkanı işleten Kumkapı Balıkçılar Çarşısı’nın dernek başkanı Medet Gün’le konuşuyoruz. Sezon öncesi balıkçı motorlarıyla görüştüğünü belirterek, hamsi ve palamutun bu sene bol olacağını söylüyor. Sezon öncesi balık fiyatlarında bir tahmin yaparak, palamutun tanesinin üç-beş milyon arası bir fiyatla tezgaha çıkacağını tahmin ediyor. Fakat fiyatların balığın bolluğuna göre artıp eksileceğini de ekliyor.Biz buzhane balığı nasıl anlaşılır, sorusuna, ithal balıkların göz kısmı çökük olur cevabını alıyoruz. Kumkapı Balıkçılar Çarşısı’nda da buzhane balığı satılmadığını, balıkların günlük olarak tutulduğunu belirtiyor.Cibali Kapı Balıkçısı’nın sahibi Behzat Şahin ise bu sene lüfer ve çinekopun bolca beklendiğini, lüferin fiyatının ucuzlayacağını söylüyor. Geçen sene lüfer fazla olmadığından, fiyatı da pahalıydı. Bir yaz balığı olan sardalya şu an devam ediyor. Çingene palamudunun da sezonu da bitmedi. Şahin’e göre ardından palamut gelecek. Balıkların sular soğdukça yağlandığını, yağlanan balıkların da daha lezzetli olduğunu olduğunu söylüyor. Buzhane balığının etinin gevşek olduğunu belirtip, balıkseverleri uyarıyor. Şimdi hamsi ve palamut zamanı. 40 gün sonra lüfer ve çinekop daha bol olacağından, fiyatlar ucuzlayabilir. O yüzden lüfer ve çinekop için biraz daha bekleyin. İki ay sonra da torik zamanı. Levrek ve çupranın ise artık eskisi gibi çıktığı özel bir ay yok. Özel olarak yetiştirildiğinden, bu balıkları yılın 12 ayı tezgahlarda bulmak mümkün.Balık lokantaları yarışacakŞehri İstanbul Derneği’nin düzenleyeceği ‘Birinci İstanbul Balık Festivali’ yarın başlıyor. Samatya Meydanı’nda etkinlikler yarın 13.00-23.00 arası devam edecek. Bedava balık dağıtılacak, fasıl heyeti ve gölge oyunu gösterileri olacak. Pazar günü Galata Köprüsü’nde balık tutma yarışması var. Ödül alanlara olta takımları verilecek. Pazar günü balık restoranlarının katılacağı yarışmada; en iyi balık çorbası, en iyi midye dolması, en iyi balık mezesi, en özgün balık yemeği dallarında ödüller verilecek.
Yemek yarışması jürisinde gazeteci yazar Mehmet Yaşin ve Erhan Yazıcıoğlu gibi isimler bulunuyor. FESTİVAL PROGRAMI4 Eylül Cumartesi 15.00 Teknelerin Samatya’ya varması, 16.00 Balıkçıların davul zurna eşliğinde Samatya Meydanı’na gelişi, 17.00 Samatya Meydanı’nda festival açılışı 17.30 Bedava balık dağıtılması, 17.30 Naci Aksop’un 45’likler dinletisi, 18.45 Fasıl Heyeti, 20.30 Boğaziçi Sefası, Karagöz Gölge Oyunu, Hasan Hüseyin Karabağ, 21.45 Dia Gösterisi, 21.30 Üç Deniz Müzik Topluluğu 5 Eylül Pazar 10.00 Oltayla balık yarışması (Galata Köprüsü), 12.00 Deniz yemekleri yarışması (Samatya Meydanı), 14.00 Naci Aksop’un 45’likler dinletisi, 15.30 Dans gösterisi, 16.30 Şairler Sofrası, şiir dinletisi, 17.00 Jungler Gösterisi, 18.00 Ney dinletisi, 18.30 Keman Konseri: Esin Yardımlı, 19.00 İstanbul Türküleri, Tarkan
Koç - Vural Yıldırım, 19.30 Gitar konseri: Tacettin Ocak, 20.30 Ödül töreni, 21.00 Samatya Sahakyan Korosu konseri.Â
button