Güncelleme Tarihi:
- Grubunuzun adı ‘Sattas’. Anlamı nedir?
- ‘Satta’ Jamaika İngilizcesinde ‘rahatla, salla’ manasına geliyor. Sonundaki ‘s’ ekiyle çoğul bir hal aldı ve ‘Sattas’ oluştu.
- Peki bu kalça sallama konusunda iddialı mısınız?
- Biz sadece dans ediyoruz, bazıları iyi olduğunu söylüyor bazıları “Bu ne ya!” diyor. Ama biz sallıyoruz ve çok eğleniyoruz.
- Müzik türü olarak neden reggae’yi seçtiniz?
- Başta Bob Marley’den etkilendik. Hayata bakış açısı ve duruşu hatta rastalarını kamçı gibi sallaya sallaya şarkı söylemesine aşık olduk. Bu müzik anlatmak istediğini özgürce, kimseyi rahatsız etmeden dile getirebiliyor. Reggae bir yaşam şekli, rastalı olmak zorunda değilsiniz ama yüreğinizi birtakım güzelliklere açıp kötülüklere kapamanız gerek. Bob Marley bir şarkısında, “Müzik sana vurduğu zaman acımaz” der. İşte reggae böyle ve bu yüzden bu müziği seçtik.
- Alternatif müzikler piyasada zor tutunuyor. Sizce reggae’nin ne kadar şansı var?
- Reggae de aynen rock ve türevleri gibi alternatif bir müzik. Rock kadar şanslı olmayabiliriz ama yine aynı zihniyetteki insanlara müzik yapıyoruz. Ticari olarak bir şey olacağını zannetmiyorum ve gerçekten de önemli değil. Birileri çıkıp “Helal olsun” ya da “Bak bu böyle olmaz, şöyle olmalısınız” dediğinde mutlu oluyoruz. Bizim için en önemli nokta konserler. Türkiye’nin en çok konser veren gruplarından biriyiz.
- Türkiye’de çıkan ilk reggae albüm olduğunu söylüyorsunuz. Daha önce bu tarzda albüm yapılmadı mı?
- Bu iddia bize ait değil ama zorlarsak ‘ilk roots reggae albümü’ ya da ‘resmi olarak tescilli reggae müzikleri’ denilebilir. İlk olmaktan ziyade iyi olmak daha önemli, esas iddiamız, 7 yaşında bir çocuk da 70 yaşında bir nine de dans edip eğlenebilsin.
BİZ SADECE HÜMANİSTİZ
- Reggae aynı zamanda mesaj kaygılı bir müzik...
- Haklısınız, mesaj kaygısı olan bir müzik ama kör göze parmak sokmak gibi bir derdimiz yok. Şarkılarımızda aşktan bahsediyoruz ama yanımızdaki aşkımız -kadın ya da erkek- bizimle güzellik devriminde savaşacak yapıda olmalı. Savaş bitmeli diyoruz. Mesela ‘Büyüklere Masallar’ şarkımızda anne-babalara sesleniyoruz. Senelerce Amerikan rambolarını seyrettik, hep en iyiler hep en yakışıklılar onlar... Oysa gerçeği öyle değil. Amerika kötü bir karakter, onu ilgilendirmeyen her şeye bulaşıyor, bozuyor, bitiriyor.
- Sizin için “Kemalist reggae yapıyorlar” da deniyor...
- Biz ‘izm’ hikâyelerinden çok uzakta, hümanizmin içindeyiz. Bireysel olarak hepimizin politik tavır ve düşünceleri var ama politika üstünde kalmaya çalışıyoruz. ‘Kemalist reggae’ diye bir şey olamaz. Reggae, reggae’dir o kadar. Yazdığımız ‘Mustafa’ şarkısıyla ilgili bir durum bu. Anarşizmi biraz daha yakın bulabiliriz çünkü yeri geldiğinde şiir okudu diye bir insanın hapse girmesine de tepkiliyiz, halk tarafından seçilmiş insanların içeride olmasına da... Hele ki gazetecilerin veya baklava çalanların, hatta puşi taktı diye içerilerde olan insanların durumları bizi daha çok ilgilendiriyor.
- Bir de “Bu çocuklar hangi dilde şarkı söylüyor” diye eleştirenler var...
- Türkçeyi bozmuyoruz. Ama İngilizcede aynı hassasiyetimiz yok, çünkü basit bir müzik yapıyoruz ve sözleri basit. Bu eleştiriyi çok iyi İngilizce bildiğini söyleyen birkaç kişiden duyduk. Doğrudur çünkü büyük gramer bozukluklarıyla şarkılarımızı söylüyoruz. Bu reggae’nin çıktığı Jamaika’dan da kaynaklanıyor biraz.
SEKS Mİ? O DA NE!
- Peki müzik tarzınıza uygun rahat yaşayan tipler misiniz?
- Tarza uygunluğumuz hâlâ tartışılır çünkü yaşadığımız toprakların hikâyeleri arasında kaybolabiliyoruz. Ev geçindirme, aile bakma gibi durumlarımız var.
- Şarkılarınızda seks ne kadar yer alıyor?
- Seks mi o da ne? (Gülüyor). Seksi hepimiz seviyoruz ve yaşıyoruz ama şarkılarda değinmiyoruz çünkü seks bir rahatlama evresi. Daha o evreye gelecek zeminde değil hikâyelerimiz. Henüz birlikteliğin kabulü aşamasındayız, diyelim....
- Kadınlar reggae müzik yapanları seksi buluyor mu?
- Kadınlarla da erkeklerle de aramız çok iyi. Bir dolu kadın yaptığımız müziği ve özellikle o basit reggae dansını seksi bulduklarını, gerek sosyal medyada gerek bire bir bizlere söylüyor. Bizce de kesinlikle seksi bir müzik tarzı reggae.
- Sahnede ahlaksız teklifler aldığınızı duydum. Doğru mu?
- Maalesef evet.
- Teklifler ‘maalesef’ denecek kadar mı zorlayıcı?
- Bir konserde iç çamaşırı attılar, şampanya açtıranlar, konser sonrası evde parti davetleri ve daha bir dolu şey... Bu da normal çünkü genelde içki içilen yerlerde çalıyoruz. Zaten insanlar tepkilerinde ya da tekliflerinde özgür.