Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2004 00:00
"Şöyle
yemek gibi bir salata yapsam ve yanına da sadece makarna pişirsem" dediğimde tüm ev halkının gözlerinin nasıl parladığını görmenizi isterdim. Benim makarnacı ve salatacı ailem, bu teklife hiçbir zaman hayır demez. Bu "yemek gibi salata" deyimini son yıllarda çok kullanır oldum. Çünkü, haşlanmış yeşil fasulyeden tutun da, rendelenmiş mantarın veya enginarın bile salata malzemesi olabileceğini, yemekçilik serüvenim başlamadan önce bilmiyordum. Çocukluğumun domates, salatalık, soğanla yapılan çoban salatası dışında artık hemen her tür sebzeden salata yapılabileceğinin farkındayım. Size de, salataları etlerle, tavukla ya da mantarla zenginleştirerek protein değerini arttırmanızı öneririm. Hazırladığınız hamurların üzerlerini nemli bir bezle örtüp bekletirseniz kurumaz ve bu iş için en uygun sıcaklık oda sıcaklığıdır.Fasulye ezme çorbası8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi2 tatlı kaşığı tereyağı (veya 3 yemek kaşığı zeytinyağı)2 adet orta boy kuru soğan (incecik kıyılmış)3 diş sarımsak (dövülmüş)2 su baradğı haşlanmış kuru fasulye8 su baradğı et ya da tavuk suyu1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz kırmızı biberÜzeri içinKızarmış bayat ekmek (küp doğranmış)Yapılışı:Öncelikle, bir tencerede zeytinyağını kızdırın ya da tereyağını eritip yemeklik ince kıyılmış soğanları atarak karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine dövülmüş sarımsakları ekleyip karıştırın. Daha sonra, haşlanmış fasulyeleri, sıcak haldeki et veya tavuk suyunu ekleyip 20 dakika kadar pişirin. Çorba soğuduktan sonra robottan geçirerek püre haline getirin. Tekrar tencereye koyup çorbanın kıvamına bakın. Gerekiyorsa su ekleyin. (Çorba çok sulu olmamalı) Kekik, kırmızı toz biber ve karabiberi ilave edip karıştırarak 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Son olarak kızarmış bayat ekmekleri küp küp doğrayarak çorbaya ekledikten sonra servise sunun. Sebzeli rizotto6 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı rizotto pirinci (veya baldo pirinci)1 yemek kaşığı tereyağı2 diş sarımsak (ince kıyılmış)1 adet büyük boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)1 adet kırmızı dolmalık biber1 adet yeşil dolmalık biber2 yemek kaşığı zeytinyağı1 su bardağı rendelenmiş permasan peyniri1 paket tavuk suyu tableti4 su bardağı kaynar su 1 çay kaşığı tuz, karabiberTeflon tavada zeytinyağını kızdırıp içine, küçük kareler halinde doğradığınız kırmızı ve yeşil dolmalık biberleri ekleyip 5-6 dakika karıştırarak soteleyin ve bir kenarda bekletin. Bir tencerede, tavuk tableti, tuz ve kaynar suyu karıştırıp ocağın üstünde sıcak şekilde bekletin. Rizotto yapacağınız tencereye tereyağını koyup eriyince sarımsakları ve soğanları ekleyip 2-3 dakika sararıncaya kadar kavurun. Pirinci ilave edip 5-6 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Kavrulan pirinçlerin üzerine kepçeyle sıcak tavuk suyundan katıp karıştırın.Pirinçler tavuk suyunu çektikçe su ekleyin ve sürekli karıştırarak rizottoyu pişirin. Hafif sulu ve lapa kıvamlı rizottoyu ocaktan alın. İçine karabiberi ekleyip birkaç dakika karıştırdıktan sonra üzerine permesan peynirini serpiştirin ve hiç bekletmeden sıcak olarak servise sunun.
button