Sakın azalan şampuana su eklemeyin

Güncelleme Tarihi:

Sakın azalan şampuana su eklemeyin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2006 00:00

Los Angeles’ta yaşayan ünlü Türk kimyager Gamze Turgut Sauzeat, oluşturduğu ürünlerle hepimizin evine girmeyi başardı. Kozmetiklerin yaratım sürecini kek yapmaya benzeten Sauzeat, kozmetik kullanımı hakkında da tüyolar verdi.

 Kozmetik sektöründe çalışmaya nasıl karar verdiniz?

- Pazarlama ve işletme üzerine eğitim almak için San Diego’ya gitmiştim. Buradaki eğitimim boyunca özel bir laboratuvarda çalışmaya başladım ve sonra kendi ekiplerine dahil olmamı istediler. Ben de kabul ettim. Daha sonra Schwarzkopt’un Amerika’daki laboratuvarında çalıştım. Şimdi de Jason Natural adında doğal ve organik kozmetik ürünler hazırlayan bir şirkete formüller üretiyorum.

n Kaliforniya’daki kozmetik kimya dünyasında çark nasıl işliyor?

- Kaliforniya ve New York, Amerika’da kozmetik dünyasının kalbinin attığı yerler. Bazı büyük firmalar bile belli çaptaki ürünlerini dışarıya yaptırıyor. Ne tip ürünler yapmak istediklerini bizimle görüşüyorlar. Kimyagerler olarak onların istekleri doğrultusunda formüller geliştiriyoruz. Bize orda ’formulator’ diyorlar. Ürünleri birbiriyle karşılaştırıyoruz. Örneğin saç ürünüyse nasıl köpürdüğünü, durulandıktan sonra saçta nasıl bir etki bıraktığını inceliyoruz.

n Kozmetik formülleri yaratmak zor mu?

- Formüle etmek kek yapmak gibi bir şey. Şampuanın da parfümün de belli ana maddeleri var. O kadar çok şeker, un ve su çeşidi var ki, formüle edenler markanın istek ve beklentiler doğrultusunda bir karışım çıkartıyorlar. Tüm yaptığımız bu.

n Hollywood yıldızları için özel üretilen kozmetiklerde neler bulunuyor?

- Hollywood yıldızlarının gittiği güzellik merkezleri ya da kuaförler kendi formülleriyle bize geliyorlar. Kuaförlerin kendi isimleri altında markaları var. Yıldızlar tercihlerini söylüyorlar biz de onlara kendi markalarını yaratıyoruz.

n Size ulaşıp kendilerine özel ürünler isteyen ünlüler var mı?

- Mesela Jennifer Lopez’in kendi ürünleri var. Jessica Simpson’ın da iki yıl önce çıkardığı Desert adı altında çeşitli makyaj malzemeleri vardı.

n Bir üründe kullandığınız formülü başka bir üründe kullandığınız oluyor mu?

- Bizlerle gizlilik anlaşması yapıyorlar. Amerika’da çoğu firma insanların verdiği sözlere güveniyor. Ancak, bir benzerlik olduğunu sezdiği zaman size dava açabiliyor. Tabii ki bir krem formüle ederken aklınızda kalıyor ama formülleri kağıda alıp dışarıya çıkarmanız zaten mümkün değil. İş etiği olarak da birine formüle ettiğiniz kremi başka birine edemezsiniz.

UCUZ KOZMETİK KÖTÜDÜR DİYEMEM

n Amerika ve Türkiye’deki kozmetik felsefesi arasındaki en belirgin fark nedir?

- Türkiye’de kozmetiğin ilerlemesi için pazarlamacıların halkı bilgilendirmesi lazım. Halkın bilgileri dahilinde üreticiyi yönlendirmesi lazım ki istenilen kaliteye erişilsin. Çünkü Kaliforniya ve New York’ta insanlar kozmetiklerini içeriklerine bakarak alıyorlar.

n Bazı kozmetik ürünlerde maliyeti düşürmek için sağlığa zararlı maddelerin kullanıldığını okuyoruz...

- Kendi formüllerimizi hazırlarken hammadde veren firmalardan toksikoloji bilgilerini isteyip kullanıyoruz. Önümüze geleni kullanmadığımız için de maliyet yükseliyor. Sonuçta insanların yüzüne saçına sürdüğü malzemeyi uzuca mal edip kalitesiz hammadde kullanarak yapmak mantıklı değil.

n Ürünlerin fiyatları nelere göre belirleniyor?

- Bir ürünün fiyatını sadece hammadde belirlemiyor. Tanıtımı, paketlenmesi, dizaynı gibi çeşitli süreçler var. Ucuz kozmetikle pahalı kozmetik arasındaki farklar hep merak edilir. Ne marka olduğuna, nerede yapıldığına, içinde neler olduğuna da bağlı... Ucuz kozmetik kötüdür diyemem, pahalı kozmetik ile ucuz kozmetik aynıdır da diyemem.

n Bir kozmetiğin kullanım süresi ortalama ne kadardır?

- 3 ay sonunda belirgin bir deformasyon olmadıkça bir ürün 3 yıl kullanılabiliyor.

n Hangi durumda kozmetik ürünü kullanılamaz?

- Kokusunda ve renginde aşırı değişiklik, küf ve bakteri görülmeye başlandıysa kirlenmiştir demektir. İnsanlar şampuanları azaldığı zaman şişeye su koyarlar. Mesela bu yanlış bir hareket. Çünkü içine koydukları su şampuan birleşenleri ile farklı reaksiyonlar gösterebiliyorlar. Sakın azalan şampuana su eklemeyin. Ojenin içine aseton dökmekte bir sorun yok çünkü ojeyi inceltiyor. Herhangi bir bakteriyi öldürecek kadar kozmetik ürünlerinde koruyucu madde koyuyoruz. Hiçbir zararı olmadığı gibi gıdalarda da aynı oranlarda koruyucu çeşitli maddeler kullanılabiliyor.

Gamze Turgut Sauzeat kimdir

İTÜ Kimya Mühendisliği’nden 1999 yılında mezun oldu. Amerika’nın Kaliforniya eyaletine giden Sauzeat, San Diego’da bir yıllık pazarlama ve işletme üzerine bir eğitim aldı. Aynı dönemde kozmetik sektöründe kimyager olarak çalışmaya başlayan Sauzeat, yedi yıldır Los Angeles’ta kaliteli markalara formüller üretiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!