Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2004 00:00
‘Rum balıkçılarının Hristos balığı dediği Dülger, vaktiyle korkunç bir deniz canavarıymış. İsa doğmadan evvel, Akdeniz’e dehşet salmış. İsa, günlerden bir gün deniz kenarında gezinirken sandallarını büyük bir korkuyla bırakıp kaçan balıkçılar görmüş. ‘Aman’ demiş balıkçılar, ‘Sandallarımızı kırdı, arkadaşlarımızı parçaladı,
balık tutamaz olduk, açlıktan kırılacağız’. İsa, yalınayak dülger balıklarının olduğu denize doğru yürümüş, en kocamanını elleriyle tutup sudan çıkarmış. Eğilmiş, kulağına birşeyler söylemiş. O gün bu gündür dülger balığı en uysal deniz canlısı olmuş’. Edebiyatımızın deniz sevdalısı yazarı Sait Faik’in usta kalemi, kimbilir kaç balığı dost yapmıştır bizlere. Devamı gelecek, sağlıkla ama okuyarak kalın.İnce noktalarSebze ve meyvelerinizi yıkamadan, sadece çamurlarını temizleyerek buzdolabında saklayın. Ancak kullanacağınız zaman yıkayın.PRATİK TARİFLERPatatesli yaz salatası6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi4 adet yumurta (katı haşlanmış)4 adet patates (haşlanmış)2 adet yeşil soğan2
yemek kaşığı maydanozSosu için2 yemek kaşığı mayonez4 yemek kaşığı zeytinyağı1 adet limonun suyu1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biberBir cam kabın içinde; mayonez, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu çırpalım ve bir kenara alalım. Daha önceden haşladığımız patatesleri küp küp doğrayalım. Patatesleri soğutmadan hazırladığımız sosla iyice karıştıralım.Ilınması ve sosu iyice çekmesi için bekletirken, maydanozları kıyalım. Yeşil soğanları da halka halka doğrayıp, maydanozlarla karıştıralım. Ilınmış soslu patatese katalım ve bir servis tabağına yerleştirelim. Haşlanmış yumurtaları dilimleyerek salatamızı süsleyelim. Yumurtaların sarılarını kırmızı tatlı toz biber serpelim ve servis yapalım.Cevizli kaysefe6 kişilikHazırlama süresi 5 dakikaPişirme süresi 90 dakikaMalzeme listesi500 gr kuru kayısı (şekerpare)1 su bardağı toz şeker2 su bardağı su2 yemek kaşığı tereyağı1 su bardağı ceviz içiHer mevsim yapabileceğimiz hafif ve lezzetli bir tatlı. Önce kuru kayısıları iyice yıkayıp, tencereye koyalım. Üzerine toz şeker ile suyu ekleyip, çok kısık ateşte kayısılar yumuşayıp suyunu çekene dek pişirelim.Kayısıları servis tabağına almadan önce, küçük bir tavada tereyağını kızdırıp cevizleri ekleyelim. Bir sefer karıştırıp, cevizli tereyağını kayısıların üzerine döktükten sonra servis yapalım.
button