Sahnede Strauss Valsleri

Güncelleme Tarihi:

Sahnede Strauss Valsleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2010 11:52

2009’u Gipsy Devils Orkestrasının roman geleneksel şarkılarından caza uzanan zengin repertuarından oluşan şarkılarıyla uğurlayan İş Sanat, 2010’u da Strauss Valsleri ve Polka danslarıyla karşıladı. Prag Filarmoni Orkestrası’nın 8-9 Ocak tarihlerinde İş Sanat’ta iki gece üst üste verdiği konserlere İstanbullular yoğun ilgi gösterdi. Orkestranın, genç dansçılar eşliğinde Strauss’un en güzel valslerini ve polkalarını sunduğu “Yeni Yıl Coşkusu” konserinin biletleri aylar öncesinde tükenmişti.

Haberin Devamı

Strauss Gecesi, oğul Johann Strauss’un en ünlü ve bilinen yapıtlarından oluşan müzik ve danslarla izleyiciye müzik dolu bir gece sunarken, Strauss’un  en olağanüstü yapıtlarından biri kabul edilen Güneyin Gülleri  isimli valsi (Rosen aus deam Süden) büyük beğeni topladı. İlk kez 1877’de seslendirilen yapıt 12 dakikalık süresiyle konserin de en uzun eseri oldu. Prag Filarmoni programda olmamasına karşın, Strauss'un tüm dünyada en iyi bilinen ve en çok sevilen valsi olan Mavi Tuna'yı da icra etti.

Jakub Hursa’nın şefliğindeki Prag Filarmoni Orkestrası, iki gece üst üste İstanbullulara “Strauss Gecesi” coşkusunu ve romantizmini yaşattığı konserler, ünlü besteci Strauss’un büyük oğlu olan Johann Strauss Jr’nin dünyaca ünlü eseri Yarasa Uvertürü ile açılırken, konser, kardeşi Josef Strauss’un en beğenilen valslerinden oluşan  bir programla devam etti. Resmi programdaki son eser Antonin Dvorak’ın  Brahms’ın danslarını esin kaynağı olarak aldığı ve folk ögelerini kendine özgü bakışla yorumladığı Slav dansı oldu. Orkestraya eşlik eden Karas Dans Okulu dansçılarıyla renklenen konser, salonun ısrarlı alkışları üzerine Orkestranın bis yaparak en popüler vals ritimlerinden biri olan Mavi Tuna’yı seslendirmesiyle sona erdi.

Haberin Devamı

STRAUSS VALSLERİ

Johann Strauss Jr müzik tarihinde Valsin Kralı olarak biliniyor. Senfonik müziğin büyük bestecilerinden Brahms’ın  bir defasında bir hayranına  Strauss’un “Mavi Tuna”nın açılış notalarıyla imza vermesi ile Bruckner’in de bir Strauss valsini bir Brahms senfonisine tercih ettiğini söylemesi, birbirinden son derece farklı müzik dehalarının Valsin Kralı konusunda ortak noktada buluştuklarını gösteren önemli bir örnek olarak kabul ediliyor. Johann Strauss Jr’nin zamanı aşan melodileri, çarpıcı orkestrasyonları ve ustaca işlenmiş motifleri son derece tatminkar bir dinleti fırsatı yaratırken, dansa davet eden niteliğiyle yeni yıl konseri olarak ideal bir seçim olarak görülüyor. Strauss’un sayısı 150’ye yaklaşan polkaları ise valsleri kadar yenilikçi bulunmasa da, dans için bestelenen polkalar da uzun süredir çalınıyor ve izleyicilerin büyük beğenisini topluyor. Konserde seslendirilen Pers Marşı isimli polkayı Johann Strauss besteci olarak yirminci yılını kutlamak için 1864’te yazmış ve Viyana’daki ilk performansını kendi yönetmişti.

Haberin Devamı

PRAG FİLARMONİ ORKESTRASI

1994 yılında ünlü şef Jiri Belohlavek’in kurduğu Prag Filarmoni, bugün Avrupa’nın önde gelen orkestraları arasında yer alıyor. Klasik bir Viyana orkestrası formatındaki topluluk, klasik ve romantik dönemden 20. yüzyıl ve çağdaş bestecilere uzanan zengin bir repertuara sahip bulunuyor. Topluluk kısa zamanda uluslararası ün ve itibara kavuşarak en iyi Çek orkestralarından biri haline geldi.

Prag Filarmoni klasik Viyana orkestra formunu korumakla birlikte, klasik ve romantik döneme ait senfonik, operatik ve büyük oda çalışmalarını içeren geniş repertuarlarında gerektikçe birtakım değişiklikler de yapıyor. Programa bağlı olarak yaylı çalgılar topluluğu boyutundan senfonik bir orkestraya dönüşen topluluk, kendi müzisyenlerinin programladığı oda müziği serilerinde de çalıyor. Jiri Belohlavek’in 2005-2006 sezonunda BBC Senfoni Orkestrası birinci şefliğine atanıncaya kadar yönettiği Prag Filarmoni bugün çalışmalarını sürekli şefleri olan Kapsar Zehnder ve birinci şefleri Çek Jakub Hrusa ile sürdürüyor.

Haberin Devamı

Orkestra dünyaca ünlü piyanistler Ivan Moravec, Yefim Bronfman, András Schiff, Elizabeth Leonskaja ve Martha Argerich; keman virtüözleri Shlomo Mintz, Sarah Chang ve Isabelle Faust; çellistler Mischa Maisky, Jean-Guihen Queyras ve Bárta gibi çok sayıda sanatçı ile birlikte çaldılar. Ayrıca Jiří Bělohlávek, Christopher Hogwood, Marco Zambelli, Daniele Callegari, Marco Armiliato ve Paul McCreesh gibi çok sayıda şefle işbirliği yaptı.

DANSÇILAR 

İş Sanat Yeni Yıl konserinde Prag Filarmoni’ye eşlik eden Prag H. and F. Karas Dans Okulu 1920’de Prag’da kuruldu. Dans okulu lise öğrencilerine geleneksel dans eğitimi ve temel görgü kuralları eğitimi vermekte. Klübün dansçıları prestijli dans salonlarına ve Prag’daki önemli etkinliklere davet edilmekteler. Prag H. and F. Karas Dans Okulu Ulusal Çek Şampiyonları’nda koreografileriyle çok sayıda ödül aldı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!