Güncelleme Tarihi:
Kuzey Amerika’daki Türk oyuncular
Türk Milli Takımı’nın veya Genç Milli Takımı’nın kadrosuna zaman zaman Kuzey Amerika doğumlu iki oyuncu da giriyor: Kanada doğumlu Melisa Ertürk (17) ve ABD doğumlu Şeyma Erenli (22). Orta saha oyuncusu Ertürk, Kanada’da Ottawa Fury’de orta saha oynuyor. Fury’nin U-17 takımıyla bu yıl ligi birinci tamamladı ve Kuzey Amerika finallerine katıldı. Takım tarihinde ilk kez Kuzey Amerika Şampiyonu oldu. Aynı zamanda Türk Milli Takımı’nda oynuyor. “Futbola başladığımda hep Amerikalı yıldız futbolcu Mia Hamm’ı örnek aldım, çünkü o, kadın futbolunu dünyaya tanıtan oyuncuydu.Şuanda altı ABD, iki de Kanada üniversitesinden takımlarında oynamam için teklif var” diyor. Şeyma Erenli ise altı yaşından beri futbol oynuyor. Futbola başlamasını babasının kariyerine bağlıyor: “Babam futbolcuydu. Onun antrenmanları sırasında kenarda topla oynardım. Israrım üzerine babam beni de futbola başlattı. Liseden sonra futbol bursu aldım. Indiana State Üniversitesi’nde ilkokul öğretmenliği ve spor eğitmenliği okuyorum. Bizim okul takımı Division 1’de yani en üst üniversite liginde mücadele ediyor. Türk Milli Takımı’na çağırılınca
çok mutlu oldum.”
Türkiye’de OYNAYAN 2082 kadın futbolcu
Türkiye Futbol Federasyonu futbolun daha geniş kitlelere yayılması için gerek tribünlerde, gerekse sahada çalışmalar yapıyor. Bunun içinde kadın futbolunun ayrı bir önemi var. Federasyonun yürüttüğü eğitim ve tanıtım çalışmaları sonucunda Türkiye’de 6 yıl önce 130’da kalan lisanslı kadın futbolcu sayısı şimdi 2082’ye çıktı. Ayrıca kadınlarda iki lig var: 1. ligde 12, 2. ligde de 48 kulüp mücadele ediyor. Milli Takım’da yurtdışındaki kulüplerden gelen Türk oyuncular da var. Milli takım sık sık yabancı ülkelere gidip buralarda resmi ve gayri resmi maçlar yapıyor. Ve böylelikle uluslararası spor kamuoyunda da biliniyorlar.
DİDEM KARAGENÇ (17)
Rüyamda göremeyeceğim bir okula gideceğim
Ankara’da yaşıyorum. Milli Takım’ın en genciyim. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nde birinci sınıf öğrencisiyim. 11 yaşımdan beri yeşil sahadayım. Annem ve babam öğretmen. Ablam basketbol oynuyor. İlk zamanlar benim de basketbola ilgim vardı ama daha sonra futbola yöneldim. İlkokulda mahalledeki erkek arkadaşlarımın maçlarını izlerdim. Onlar futbola ilgimi bilirdi ve adam eksik olduğunda beni takıma alırlardı. Sonra baktılar ki iyi oynuyorum, takımın sürekli kadrosuna girmeye başladım. İyi bir sol bek oldum. Milli takımda da mevkiim sol bek veya sol açık. Bu yaz ABD’nin West Alabama Üniversitesi’nden bir mesaj aldım. Bana futbol bursu vermek istediklerini bildirdiler. Çok sevindim, hatta havalara uçtum. Futbol sayesinde rüyamda bile göremeyeceğim bir okula, üstelik beş kuruş harcamadan gidebileceğim.
DUYGU YILMAZ (23)
Bir Türk kızının ABD’den burs alması çok gurur verici
Türk Milli Takımı’nın kalecisiyim. Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisiyim. Futbol benim için bir aşk ve bu aşk küçük yaşlarda başladı. Babam Kırıkkalespor’da futbolcuydu. Babamı izlerken ben de onun gibi oynamalıyım diye düşündüm. Ablam, babam ve ben, hep birlikte önce antrenman, sonra da maç yapardık. Dokuz yıl önce lisansımı çıkarttım. Bir yıl forvet oynadım. Ama hocalarım “Senin boyun 1 metre 80 santim. Hem de çok çeviksin. Neden kalecilik yapmıyorsun?” demeye başladı. Kalecilik çok hoşuma gidiyor. Kolektif bir oyunda ferdi oynuyorsunuz. Arkanızda kimse yok. “Ben hata yaparsam diğer arkadaşım yetişir mi?” duygusu yok. ABD’de West Alabama Üniversitesi’nden futbol bursu veriyorlar. Bursumu gelecek yıl başlatacaklar.
Bir Türk kızının ABD’deki bir üniversiteden futbol bursu alması gurur verici.