Güncelleme Tarihi:
Tıptaki gelişmeler sayesinde artık yaşlılık sürecini ertelemek ve uzun sağlıklı bir ömür geçirmek için yapılması gerekenleri biliyoruz. Gerçek yaşı takvim değil beden belirliyor. Bedenin gerçek yaşı olan biyolojik yaş, yaşam tarzı, genetik yapı ve tıbbi geçmiş gibi faktörlere bağlı olarak değişiyor. Star gazetesinde yer alan habere göre, kişi sağlıklı beslenip doğru bir yaşam tarzı benimser, bağışıklık sistemini hastalıklara karşı dirençli hale getirirse uzun yaşar ve yaşlandığında da genç ve dinç görünür. Bunu sağlamanın 4 kriteri var. İlki boya uygun beden ağırlığının korunması.
Bunun için yiyecekler ile kalori alımınızı günlük vücudumuzun enerji harcamanıza eşit olacak şekilde ayarlayın. Sağlıklı vücut ağırlığı ölçütlerinden biri olan Beden Kitle İndeksi’ nin 18.5-24.9 arasında olması gerekir. İdeal kilonun üzerindeki her kilo diyabet, iskemik kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini artırır. Vücuttaki yağ dağılımını gösteren diğer ölçütler ise bel kalça oranı ile bel çevresidir. Bel-kalça ölçüsü erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm. ve altında olmalıdır.
Bunların üzerindeki deÄŸerler, diyabet, dislipidemi, hipertansiyon ve kardiovasküler hastalıklar için risk etmenidir. Sıvı tüketimini artırın. Günde 2 bin kalorilik diyet yapıyorsanız 8 bardak su için. Koroner kalp hastalıklarının yüzde 80’i, Tip II diyabetin yüzde 90’ı, kanserlerin üçte biri optimal beslenme, fiziksel aktivitenin arttırılması ve sigara içilmemesi ile önlenebilir. Egzersiz yapın. En az 5, tercihen 7 gün / hafta 45-60 dakika yürüyün. Fiziksel aktivite düzenli ve kontrollü yapıldığı takdirde ağırlık kaybı ve korunmasına yardımcı olur, depresyon dahil pek çok hastalığın önlenmesine yardımcı olur.Â