Güncelleme Tarihi:
Beslenme uzmanları, bazı sağlıklı besinlerin aynı zamanda yağ ve kalori bakımından da zengin olduğunu hatırlatıyorlar. Ama sağlıklı besinlerden kilo almadan yararlanmanın yöntemleri var. İşte İngiliz dergisi Woman'da yer alan açıklamalar...
Son derece sağlıklı besinlerle beslenerek kilo vermek doğrudur zannediyorduk. Ama gerçek öyle değilmiş. Meğer sağlıklı olarak tanımlanan besinler de kilo aldırırmış. Kadınlara bu kötü haberi verdikten sonra, şimdi de bu besinlerden en iyi şekilde yararlanma yöntemlerini ortaya döküyoruz. Tabii ki İngilizler'in Woman Dergisi'nde yapılan açıklamalara dayanarak...
AVOKADO
İyi haber
Avokadoda bol miktarda mono doymamış yağ bulunur. Bu yağlar, total kolesterol oranını yükseltir ve yararlı-zararlı kolesterol dengesini düzenler. Ayrıca folik asit, E vitamini, B6, potasyum magnezyum gibi sağlıklı bir kalp için gerekli olan maddeleri içerir.
Kötü haber
Orta boy bir avokado, 275 kalori ve 28 gram yağ içerir (Mc Donalds'ın büyük porsiyon patates kızartmasındakinden daha fazla yağ).
Kilo almadan nasıl yemeli
- Haftada sadece bir avokado yiyin ve bunu ana yemek olarak düşünün.
- Avokadoyla birlikte mayonez yemeyi aklınızdan çıkarın.
- Bir muz yerine (120 kalori), yarım avokado (137 kalori) yiyebilirsiniz.
FINDIK FISTIK
İyi haber
Fındık, fıstık türleri, kalp sağlığı için çok yararlı olan doymamış yağ ve E vitamini içerirler. Fırınlanmamış fıstıklar, folik asit bakımından da zengindir. Ayrıca kanser tehlikesini azaltan selenyum adındaki madde de fıstıkta bol miktarda bulunur. Ceviz, kalsiyum, çinko ve mağnezyum gibi kemikler için gerekli olan madenleri içerir.
Kötü Haber
50 gram ağırlığındaki bir torba fındık fıstık 300 kalori ve 30 gram yağ içerir. Ayrıca yağ ve tuz ile işlenmiş kuru yemişler sağlık içn pek de yararlı değildir.
Kilo almadan nasıl yemeli
- Bir torba cips yerine bir avuç fındık fıstık yiyin.
- Pastalarınızda fındık fıstık kullanırken fazla yağ ve tuz eklemeyin.
- Bir çubuk fındıklı çikolata yerine, üzeri çikolata ile kaplanmış fındık yiyin.
CİĞER EZMESİ
İyi haber
Başlangıç olarak servis edilen bir porsiyon ciğer ezmesi vücudun günlük demir ihtiyacını giderir, ayrıca folik asit bakımından zengindir. Dahası B vitaminleri ve A vitamini içerir. Kan yapar, cilt için yararlıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kötü haber
Ortalama olarak bir porsiyon ciğer ezmesi 252 kalori ve 23 gram yağ içerir (kadınlar için önerilen günlük yağ miktarının üçte biri). Kolesterolü yükseltir, doymuş yağ miktarı fazladır.
Kilo almadan nasıl yemeli
- Başlangıç olarak ciğer ezmesini seçerseniz, ekmeğinize sakın yağ sürmeyin.
- Ciğer ezmesini sandviç yaparak yerseniz ve de sandviçe salata yaprağı ilave ederseniz, çok sağlıklı bir yiyecek elde edersiniz.
YAĞLI BALIKLAR
İyi haber
Sardalya, uskumru, som balığı ve alabalık gibi yağlı balıklarda bol miktarda omega-3 yağı bulunur. Bu yağ, kalp krizlerini önler ve artrit gibi damar hastalıklarında ağrıları azaltır. Hamile kadınların haftada birkaç kez yağlı balık yemeleri, doğacak bebeğin zeka düzeyini yükseltir ve beynin gelişmesini sağlar.
Kötü haber
Izgarada pişirilen yağlı balık, yağsız balık ızgarasından iki misli daha fazla kalori içerir.
Kilo almadan nasıl yemeli
- Haftada bir kez et yemeği yerine yağlı balık yiyebilirsiniz.
- Tost yaparken peynir yerine sardalya ızgarası kullanın.
- Bir küçük kutu sardalya balığı, kemikler ve dişler için gerekli olan günlük kalsiyum ihtiyacının yarısını giderir. Ayrıca içerdiği çinko da cildin sağlığı için yararlıdır.