Güncelleme Tarihi:
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı birdenbire değişiyor. Üç öğün olan günlük beslenme iki öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimi artıyor. Buna karşın sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalıyor.
Oysa, unutmamak gerekir ki, günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları ramazan ayında da değişmiyor. Acıbadem Ha
ORUÇ VE BEDEN SAĞLIĞINIZ
Gün boyunca oruç sırasında vücutta yaşanan değişimler konusunda bilinçli ve dikkatli olmak gerekiyor. Oruç sırasında gün boyunca kan şekeri düşüyor. Ayrıca vücut ısısı azalıyor. Bu nedenle üşüme, halsizlik, baş ağrısı yaşanabiliyor. İşte bu nedenle Ramazan boyunca sağlıklı beslenmek şart. İftar zamanı mideye aşırı yüklenmemek gerekiyor. Oysa Ramazanda günlük öğün sayısı azalıyor.
GeliÅŸen teknoloji nedeniyleÂgece yatmadan önce yenilen yemek ya da kahvaltı s
Peki bu noktada ne yapmak gerekiyor? Özcan bu soruyu şöyle yanıtlıyor: "S
NASIL BESLENMELÄ°?
Ä°ftarda aç kalan midenin herhangi bir besini kabul etmesi için seçilmesi gereken ilk besinin su olması gerekiyor. FatoÅŸ Özcan daha sonra dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor: "Orucu çok hafifÂbir çorba ile açıp, peynir ve pide ile karın az miktarda doyurulabilir. Daha sonra saat 19.30 sularında ise ana öğün olarak et, sebze, salata, komposto yiyip 21.00 –21.30 civarında da meyve veya sütlü tatlı veya az kuru meyve, kuru yemiÅŸ veya çay keyfinde kepekli bisküvi veya bir dilim sebzeli börek alternatiflerini ara öğün gibi kullanarak saÄŸlıklı bir beslenme düzeni saÄŸlanabilir. Ramazanda birden yenilen yemek sonrası geliÅŸen mide ÅŸiÅŸkinliÄŸi hazımsızlık yapar. Yine ramazan ayında uzun açlıklar meyve gibi kabuklu ve posalı gıdaların günlük tüketim miktarının azalmasına neden olabilir. Oysa vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılayan meyveler mutlaka gün içinde tüketilmelidir."
Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise besinleri iyi çiğnemek, azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek s
RÄ°SK GRUPLARI DÄ°KKAT!
Özcan bu ayda oruç tutacak olan bazı kiÅŸileri özellikle uyarıyor: "Diyabetli kiÅŸiler 2.5-3 saat ara ile beslenmek zorundadırlar, ara öğün atlandığında insülin salınımındaki bozukluk kan ÅŸekeri seviyesini olumsuz etkiler. Hipoglisemi istenmeyen bir tablodur ve tehlikelidir. Ayrıca ilaç saatleri ayarlı olan ÅŸeker, kalp, hipertansiyon ve mide hastaları uzun süre aç kaldıklarındaÂilaç tedavilerini de bozmuÅŸ olurlar. Özellikle reflü ve helicobacter pylori kökenli ülser hastalarında uzun açlıklar aşırı asit salgısına neden olduÄŸu gibi az ve sık beslenmeleri, bol sıvı almaları gerekirken bir ya da iki öğünü muht
ORUÇ İÇİN ÖNERİLER
Daha fazla bilgi için : Alo Acıbadem : (212/ 216) 544 44 44