Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2005 00:00
Bebeklikten itibaren yeterli ve dengeli beslenmenin şişmanlık oluşumunu engellediğini, sağlıklı ve uzun bir yaşamın güvencesi olduğunu artık birçoğumuz biliyoruz.Bu yüzden çocuklarımızın beslenmesine özen göstermemiz gerekiyor. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarımızın gelişimlerini normal olarak tamamlayabilmeleri için, okula götürdükleri beslenme çantalarının doğru hazırlanmış olması gerekir. Uzmanlar çocukların beslenme çantası için, süt, yoğurt, meyve, az yağlı kek, peynirli tost, börek, az yağlı kurabiye, ceviz, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı gibi besinlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Çocukların gelişme döneminde vücutlarının yüksek oranda enerji harcadığına dikkat çeken uzmanlar, bu süreçte bağışıklık sistemi de şekillenen çocukların üç ana öğün ve bir ya da iki ara öğün yemelerini tavsiye ediyorlar. Tabii ki salam, sosis, ketçap, mayonez gibi katkı maddesi içeren yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalı ve çocuklara mutlaka kahvaltı alışkanlığı kazandırılmalı. Kabaklı mebir çorbası8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 90 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı aşurelik buğday (ya da dövülmüş tüm buğday)3 adet orta boy kabak1 adet yumurtanın sarısı3 su bardağı süzme yoğurt1 tatlı kaşığı tuz, karabiberBuğdayı akşamdan ılık suya koyun. Sabah suyunu süzüp yıkadıktan sonra, üzerini kapatacak kadar suyla 30-35 dakika kadar pişirerek süzün. Diğer taraftan, süzme yoğurdu bir kaba aktarıp üzerine 6 su bardağı su ekleyerek çırpma teli yardımıyla pürüzsüz ayran kıvamına gelinceye kadar çırpın. Yumurta sarısı, tuz ve karabiberi de ilave edip tekrar çırpın. Karışımı orta boy bir tencereye aktarıp sürekli karıştırarak bir taşım kaynatın. Üzerine buğdayı aktarıp buğday iyice piştikten sonra tavla zarı formunda doğradığınız kabakları da ekleyin. Sık sık karıştırarak 25 dakika daha pişirdikten sonra, ocağın altını kapatın. Sıcak sıcak servise sunun. Not: Bu yemekte yağ kullanılmaz. İstenirse piştikten sonra şeker ilave edilir. Hem sıcak hem de soğuk halde ikram edilebilir. Fındıklı-kahveli kekistan8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 40 dakikaMalzeme listesi4 adet yumurta (oda sıcaklığında)2 su bardağı toz şeker1 su bardağı margarin (eritilip ılıtılmış)2 su bardağı un 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu4
yemek kaşığı kakao1 yemek kaşığı Türk kahvesi 1 su bardağı fındık içi (iri çekilmiş)Öncelikle, derin bir kapta, yumurta ve toz şekeri mikserle 7-8 dakika çırpın. Üzerine eritip ılıttığınız margarini ekleyip 1-2 dakika daha çırpın. Başka bir kapta, un, vanilya, kabartma tozu, kakao ve kahveyi karıştırıp çırptığınız yumurtalı karışımına ekleyin. Son olarak, çekilmiş fındık içini de ilave edip tüm malzemeler özleşinceye kadar iyice karıştırın. Kek hamurunu, yağladığınız orta boy bir fırın tepsisine aktarın ve 175 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin. Fırından alıp soğuduktan sonra dilimleyerek servise sunun.
button