Yozgat Valisi Çiçek'ten kene uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Yozgat Valisi Çiçekten kene uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2007 00:00

YOZGAT Valisi Amir Çiçek, son günlerde yeniden ortaya çıkan ve ölümlere yol açabilen bir sağlığı problemi olan kene konusunda uyarılarda bulundu. Vali Çiçek, keneyle mücadelenin, ancak biyolojik mücadele şeklinde yapılması gerektiğinin altını çizdi. Vali Çiçek, Yerköy İlçesi'ne bağlı Yukarı Elmahacılı Köyü'nde katıldığı süneyle biyolojik mücadele programında, köylülere kene konusunda uyarılarda bulundu.

Yozgat Valiliği tarafından, Vali Amir Çiçek imzasıyla kene konusunda yazılı açıklama yapıldı. İlçe Kaymakamlıkları, Milli Eğitim Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü'ne alınması gereken tedbirler konusunda talimat gönderildi. Açıklamada şöyle denildi:

“Son günlerde görülmeye başlayan ve önemli bir halk sağlığı problemi olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına, özellikle Hyalomma türü kenelerin taşıdığı virüsler neden olmaktadır. Kenelerin kan emmeleri esnasında başlarının ezilmesi, patlatılması veya üzerlerine alkol, gazyağı ve benzeri petrol türevlerinin dökülmesiyle kene insana virüs bulaştırmaktadır. Keneler tarafından insanlara bulaştırılan hastalığın aşısı ve kesin tedavisi bulunmamaktadır. Ayrıca hayvan barınakları haricinde meralarda, ormanlık alanlar ile yabani kemirgenlerde kene mücadelesinin çok güç olduğu düşünülecek olursa, hastalıkla ilgili kişisel tedbirlerin ve evcil hayvanlar ile barınaklardaki kene mücadelesinin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Bu konuda halkı gereksiz paniğe sevk etmeden bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması yapılması gerekmektedir.”

Vali Amir Çiçek, Yerköy İlçesinin Yukarı Elmahacılı Köyü'nde katıldığı süneyle biyolojik mücadele programında, köylülere kene konusunda uyarılarda bulunarak, biyolojik mücadele yapılması gerektiğinin altını çizdi. Vali Çiçek, “Son zamanlarda Yozgat, Sivas, Çorum, Tokat, Amasya, belki Kırşehir, daha da yayılabilir. Bu bölgelerde bizi rahatsız eden bir kene vakası var. Kene vakasından sakın ha paniğe kapılmayın. Ama kene ile nasıl mücadele edeceğimizi bilelim. Kene ısırdığında bu keneyi kendimiz vücudumuzdan çıkartırsak, doktora gitmezsek, sonucu kötü olan bir durumla karşılaşabiliriz. Kene ısırdığında yapılacak tek şey, en yakın sağlık kuruluşuna gitmektir” dedi.
Kene ile ilgili yapılan ilaçlamanın belli bir süresinin olduğunu belirten Vali Çiçek, “O süre bittikten sonra kene tekrar yaşamaya başlar. Kene öyle bir hayvandır ki bir defasında 4 bin 500 yumurta yaparak hızla çoğalır. Tabiiki ilaçlayacağız, halkı bilinçlendireceğiz. Ancak en önemlisi de keneye karşı biyolojik mücadele yapmalıyız. Kenenin doğal düşmanları olan hayvanları çoğaltmamız lazım. Bu hayvanların en önemlisi kekliktir, kanatlı hayvanlardır. Bu hayvanların sayısı arttığı zaman, bugün sıkıntısını çektiğimiz olayları yaşamayacağız. İnsanlar tarafından bozulan tabiatın dengesini düzeltmek için çalışmalıyız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!