A.A
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 12:52
Sağlık Bakanlığı tarafından yoğun bakım ünitelerinin sahip olması gereken asgari standartlar belirlendi.
Buna göre, yatak sayısı 50 ve daha az olan hastanelerde en az 2 yataklı olmak üzere bir yatak dahili servisler, bir yatak cerrahi yoğun bakım servisi kurulması zorunlu olacak. Yatak sayısı 50'nin üstünde olan hastanelerde, her 30 yatak için birer yoğun bakım yatağı ilave edilecek.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Orhan Gümrükçüoğlu tarafından yoğun bakım ünitelerinin standartlarıyla ilgili bir genelge yayınlandı.
Genelgede, ülkede mevcut yoğun bakım ünitelerinin iyileştirilmesi, yetersiz yatak kapasitesinin ihtiyaca cevap verebilecek düzeye çıkarılması ve bu vesileyle yoğun bakımların yeniden yapılandırılmasının amaçlandığı belirtilerek, yoğun bakım ünitelerinin büyüklüğü, çalışanları ve teknolojik imkanlarının hizmet verdikleri hastane ve bölgenin şartlarına göre ayarlanması gerektiği kaydedildi.
Bu kapsamda yoğun bakım ünitelerinin eksikliklerinin giderilerek yapılandırmayla ilgili yoğun bakım açılmasında asgari esasların belirlendiği bildirildi.
Genelgede, yoğun bakım ünitelerinin yapılanması ve kuruluşu için öncelikle sağlık müdürlüğünün üniteyi yerinde incelemesi, daha sonra da yoğun bakım hizmet ve bakım düzeyi tespiti yapılarak Bakanlığa bildirilmesi istendi.
Yoğun bakım hizmetlerinin ücretlendirilmesinin belirlenen esaslar üzerinden yapılacağı, bu sebeple yoğun bakımların genelgede yer alan asgari standartlara göre düzenlenmesi gerektiği bildirildi.
YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNİN NİTELİKLERİ
Genelgeye göre, yoğun bakım ünitelerinin nitelikleri şöyle düzenlendi:
-Yatak sayısı 50 ve daha az olan hastanelerde en az 2 yataklı olmak üzere bir yatak dahili servisler, bir yatak cerrahi yoğun bakım servisi kurulması zorunlu olacak. Yatak sayısı 50'nin üstünde olan hastanelerde, her 30 yatak için birer yoğun bakım yatağı ilave edilecek.
-Kardiyoloji uzmanlık dalı için en az bir yataklı koroner yoğun bakım servisi, kalp damar cerrahisi uzmanlık dalı için en az 2 yataklı kalp damar cerrahisi yoğun bakım servisi kurulması zorunlu olacak.
-Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık dalıyla kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık dalı için yeni doğan yoğun bakım ünitesi bulunması gerekli kılındı,
-Yoğun bakım üniteleri, hasta, ziyaretçi ve hastane personelinin genel kullanım alanlarıyla doğrudan bağlantılı olmayacak.
-Kardiyovasküler cerrahi yoğun bakımın, ameliyathane steril alanında olmamak kaydıyla ameliyathaneyle irtibatlı olması zorunlu tutuldu.
-Koroner yoğun bakım ve birinci seviye yoğun bakım üniteleri diğer yoğun bakım ünitelerinden ayrı düzenlenebilecek. Diğer yoğun bakımlar gibi mikro organizmaları süzebilen ve tutabilen havalandırma sisteminin olması gerekmeyecek ve içinde tuvalet bulunabilecek. Diğer yoğun bakım ünitelerinin steril alanları içerisinde tuvalet bulunmayacak.
-Yeni doğan yoğun bakım ünitesiyle diğer yoğun bakım üniteleri birbiriyle irtibatlı olmayacak. Fakat yeni doğan yoğun bakım ünitesiyle diğer yoğun bakım servislerinin ön geçiş alanları ortak olabilecek,
-Yoğun bakım ünitesinin dışında ve yoğun bakım ünitesinin bulunduğu katta, sürgü ve idrar kapları temizleme ve muhafaza alanı veya tek kullanımlık malzeme kullanılıyorsa, kullanım öncesi muhafaza ve imha alanı ayrılacak.
-Koroner yoğun bakım ve birinci seviye yoğun bakım ünitesi haricinde diğer yoğun bakım ünitelerinde ameliyathanelerde olduğu gibi sterilizasyon şartlarını sağlayacak şekilde hepafiltre veya benzeri mikro organizmaları süzebilen ve tutabilen havalandırma sistemi bulunacak.
-Yoğun bakım ünitelerinde zeminle duvar kaplamaları kolay temizlenebilir ve bakteri tutmayan nitelikte olacak.
-Yoğun bakım ünitelerinde, görevli sağlık personeli tarafından hastaların sürekli gözetim ve izlenmesine uygun nitelikte bir mekan, el yıkama amaçlı lavabo, yatak aralarında gerektiğinde kullanılmak üzere uygun biçimde ayırma düzeneği, her yatak için ayrı monitör ve merkezi tıbbi gaz sistemi bulunacak.
-Yoğun bakımlarda, “Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği”nde tanımlanan işler özenle yürütülecek. Aktif çalışması ve bildirimlerin düzenli yapılması sağlanacak.
-Yoğun bakımlar kabul edebileceği hastaların hastalık durumuna, sağlık personeli, araç, gereç, donanım ve mekansal özelliklerine göre seviyelendirilecek.