Güncelleme Tarihi:
FitWell Beslenme Koçu Cenk Özyılmaz, kaslarımızın ve hücrelerimizin yenilenmesini sağlayan özel besinleri ve son dönemde sıkça duyulan Koenzim Q10 hakkında merak edilenleri paylaştı.
Kuvvetli bir antrenman veya hareketlilik sonrasında vücudunuza aldığınız besinler, bedenin kendini toparlayabilmesi için önemli bir rol oynuyor. Kaldırımda yürürken ya da bisiklet sürerken ne kadar hareketliyseniz, bedeniniz için o ölçüde aktivite yaratmış olursunuz. Bu aktivitelerden sonra besleneceğiniz öğünün içeriği özellikle vücudun kendini yenileyebilmesi için önemlidir.
Hücre yenilenmesine duyduğumuz ihtiyaç yalnızca fiziksel hareketlilikle sınırlı değil. Günümüzün modern, hızlı, stresli yaşamı, kötü beslenme, çevre kirliliği ve hareketsizlik, zamanın çoğunu bilgisayar başında geçirme gibi haller de bedenin hücre yenilenmesine duyduğu ihtiyacı arttırıyor. Bu yaşam tarzı aynı zamnda cilt hücrelerine de hasar veriyor. Hücreler zarar görünce özellikle 30 yaşından sonra yaşlanma süreci hızlanıyor. Fizyolojik ve ruhsal yaşlanmanın önüne geçebilmek için hücre yenileyen besinleri baştacı edebilirsiniz...
KOENZİM Q10’UN YENİLENMEYE ETKİSİ
Son zamanlarda vitamin ve gıda takviyelerinde öne çıkan Koenzim Q10 hücre yenilenmesinde etkin işlevi olan bir molekül olarak dikkat çekiyor. Hücreler, büyümek ve sağlıklı kalabilmek için gerekli enerjiyi sağlamak, ayrıca serbest radikaller denilen zararlı kimyasallara karşı korunmak için Koenzim Q10 kullanırlar. Koenzim Q10, serbest radikallerin zararsız hale getirilmesinde etkilidir. Elektron vererek ya da alarak saldırgan oksijen moleküllerini zararsız hale getirir. Koenzim Q10, vücudumuzda doğal olarak oluşan, yağda çözünebilen, organik bir madde olarak adlandırabileceğimiz ve vitamin özellikleri gösteren, hücreler arasında elektron taşıma özelliğine sahip bir madde. Genellikle besin takviyesi olarak kullanılıyor. En önemli özelliği, enzimlerle bir arada çalışıp hücrelere enerji sağlaması ve bu yolla kaslara güç vermesidir.
Yapılan bir araştırmada İsveç halkının ortalama koenzim Q10 alımının 2 – 20 mg/gün olduğu hesaplanmıştır. KoQ10’un İsveç halkının özellikle spor alanındaki başarısının anahtarlarından biri olmasına şaşırmamak gerek...
Özetle, KoQ10 bakımından zengin besinleri öğünlerimize dahil edersek, hem yaşlanmaya karşı direnmiş, hem de yoğun aktiviteler sonrasında bedenimizin yenilenme sürecine katkıda bulunmuş oluruz. İşte o besinler:
KIRMIZI ET VE BALIK
Kırmızı et, özellikle kaslar için hücre yenilenmesinde önemli yeri olan bir besin çeşidi. Genel gıda tüketim verilerine bakıldığında, günlük koenzim Q10 alımının çoğunluğunun kırmızı etten (% 64) sağlandığı görülüyor. Balık türleri arasında en fazla koenzim Q10 içereniyse, kuzey ülkelerinde çok fazla tüketilen somon balığı.
SEBZELER
Şaşırtıcı bulabilirsiniz ama sebzeler arasında en çok hücrelerimizi yenileyenler brokoli ve karnıbahar. Yarım kase haşlanmış brokoli veya karnabahar yaklaşık 0.5 mg koenzim Q10 içerir.
KURUYEMİŞ VE TOHUMLAR
Koenzim Q10 içeren besinler arasında ise yer fıstığı, susam ve şam fıstığı gibi besinler yer alır. Chia tohumu ve kaju’yu da KoQ10 kaynağı olarak tüketebilirsiniz.
YAĞLAR
Soya fasulyesi yağı, kanola yağı ve susam yağı gibi bazı doğal yağlar Koenzim Q10 içerir. Örneğin 1 yemek kaşığı soya fasulyesi yağında 1.3 mg, 1 yemek kaşığı kanola yağında ise 1 mg Koenzim Q10 bulunuyor ve bunlar oldukça yüksek değerler. Ancak bu miktarlar yağın nasıl işlendiğine bağlı olarak değişebiliyor.